Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 221

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Работата ми беше именно зад блиндираните врати. Там водехме дежурства, а ако случайно сме навън или спим в спалното помещение на 300 метра от там, трябваше на 3-тата минута след вдигане на тревога всеки да е на мястото си.

По принцип по време на война за всяко едно място в командния пункт имаше определен или някой офицер (от капитан нагоре) или някой волнонаемен. При вдигане на тревога тях ги уведомяваха по петолъчката (предавател и специализирани секретни приемници) и те трябваше за 30 минути да дойдат до командния пункт. Нашата роля (на нашата рота) беше да работим на местата на полковниците и генералите от 3-тата до 30-тата минута от началото на войната. Но тъй като война така и не стана, ние всъщност (войниците) се грижехме за отбраната на страната през 99% от времето на тази година и половина, когато бях там.

Тревоги сме имали поне 10-15 броя, като 3-4 от тях не бяха учебни и по план - бяха си съвсем истински. Турски самолети излитаха на големи рояци и се насочваха към българската граница. Ние ги виждахме на радарите доста отдалеко, и когато те наближаваха границата, веднага се обявявяше истинска бойна тревога. Задействуваше се петолъчката и всичко започваше по план все едно че вече сме във война. До 1 минута след това излитаха десетки български изстребители, както и руски такива (излитаха от Одеса и летяха към България 2-3 пъти по-бързо от нашите МИГ-ове). Турските изстребители в последния момент завиваха на обратно, но ние оставахме в бойна готовност поне 24 часа след това. Този номер турците са ни го правили няколко пъти. Ха-ха - между другото и Български самолети правеха подобни номера, така че чувствата са взаимни. Просто турците тестваха нашата бойна готовност и ни гледаха на техните си радари, а после ние им отвръщахме със същото.

Имали сме тревога и заради граждански самолети, които поради една или друга причина са напуснали предварително обявения им коридор и маршрут. А една от тревогите беше заради стадо с патки или гъски - знам ли.
    Ти до кое ниво/етаж / си стигал?Тия гъделичкания се прилагаха и от двете страни–гълъб да излети от Инджирлик се прихващаше от Папията,от там до Ч.баир за потвърждение/уникално място за пряк,визуален контакт /Божа работа,,а от там –Кабиле,8 силоза Красота,Боровете се плъзгат в страни и лъсват муцунките.Красавици !!!.А сега какво ? –празни дупки,зимата даже и ги отопляват,смешно.Това не е носталгия по миналrото,това е болка по българщината,къде сме ?Кои сме сега?Ще ни има ли?Или като древните шумери ще ни цитират като'' били някога'',имало е......Нещо много се задълбочих,пред мен е форума, да бъдат пчелите и ний край тях.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Ти до кое ниво/етаж / си стигал?...
    Командния пункт беше на два етажа под земята и общо взето в него можеше да се разхождаш свободно. И да е имало по-долни етажи, аз не съм знаел за тях. Имаше разни заключени врати, които никой не знаеше какво криеха зад себе си. Залата за контрол на полетите обаче беше със свободен достъп и аз не един път съм слизал да гледам на планшета самолетите в небето над България.

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2020
    Здравейте,
    Аз също знам нещо от заплатите БНА (~ 1974 г ) но дали е правилно не знам.
    Мл. сержант 2.50лв , за длъжност командир на танк. 12,00 лв..

Потребител
    Регистриран
    04.10.2010
    софия 1973-1975гд под85840 представителна рота

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2020
    Може ли някой да моля ми каже какви са били заплатите на служещите?
    Войник имаше около 1,50 или 2,00 лв.?!

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от Fedo Виж публикацията
    Може ли някой да моля ми каже какви са били заплатите на служещите?
    Войник имаше около 1,50 или 2,00 лв.?!
    Що, да не си решил да си търсиш невзетите заплати?!
    Мисля, че бяха 1,50 лв., ама нямам спомен да съм вземал, щото старшината все намираше за какво да ни ги "удържи" (на цялата рота)...

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.08.2018
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Що, да не си решил да си търсиш невзетите заплати?!
    Мисля, че бяха 1,50 лв., ама нямам спомен да съм вземал, щото старшината все намираше за какво да ни ги "удържи" (на цялата рота)...
    1,50 бяха и за 25 месеца така и не ги видях. Около 70 човека рота, с тези на мл.сержантите и школниците трябва да са стигали около 140-150 лв. Всичко ужким отиваше за почистване на паркета. За сравнение, 6-7 години след това, един млад инжинер получаваше 126 лв. заплата.

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2020
    Благодаря,

"мл.сержантите около 140-150 лв." - толкова много? Заплата за звание и длъжност?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •