Първоначално публикувано от
Mateev
И искам да кажа, че не съм връзкар. Поначало бях определен за телефонист и не знам в коя кашишка рота щяха да ме запратят след 40 дена. Телефонистите и радистите обаче спяхме в едно помещение и допреди клетвата се строявахме на плаца заедно. На едно от момчетата радисти се наложи по спешност да отиде във военната болница в Сливен и там му откриха порок на сърцето, в резултат на което го уволниха скоропостижно. И една прекрасна суртин старшината ни строи и попита дали някой иска пожелание да стане радист. Както си му е реда - да излезе 3 крачки пред строя. Аз мислих точно 1 секунда и излязох пред строя. И това предопредели бъдещата ми съдба. Тогава си нямах никаква предствава, че ще попадна в едно от най-секретните места на Българската армия.
Когато ни уволняваха ни принудиха да подпишем декларация, че 10 години няма да казваме на никого нито дума за това, което сме видели и което знаем. Е аз мълчах повече от 30 години. Дори и родителите ми имаха само смътна предства къде съм служил и какво съм правил.
Иначе да - връзкари имаше много. Например там на червения бутон вместо генерал в повечето случаи седеше един най-обикновен редник, който слабо го познавах, защото не спеше в нашата рота. Не знам дали беше сина на Добри Джуров или някой друг негов роднина, но знам че му се умилкваха дори и генерали, а обявяването на война и вдигането под тревога зависеше само и единствено от неговата ръка.