Направих си труда да взема пчеларския наръчник от един колега.Това е "Пълен пчеларски наръчник-Валачев" от 1947г.
Относно местната пчела е записано това:
"Местна (нашенска)порода.
Тя е разпространена по всички краища на нашата родина.Пчелите и са тъмнокафяви, но с всевъзможни отенъци.По-младите имат възсив отенък.Понеже условията у нас са твърде разнообразни и, от друга страна,поради пренасянето на пчелни семейства от един край в друг както и поради внос от чужбина,ние едва ли можем да говорим за чиста местна порода."
Това е което описа и Scutellator.Кафяви тъмни пчели.Всъщност не знам защо Л.Радоев ги нарича сива местна пчела.А и пчели с описанието от наръчника от 1947г. незнам някои да предлага или развъжда.Пчелите дето се представят за местни от тия дето казват че са ги съхранили и развъждат са подобни на описаните като сива местна пчела.
Тъмно кафяви пчели ако се изнамерят сигурно ще са уникални.Интересно че у нашите пчели може да се открият признаци от вносните раси но от кафявите пчели не.Поне аз не съм виждал пчелни семейства или отделни индивиди да са кафяви.
Ако има останали такива пчели някъде генофонда им сигурно е много стеснен.Интересен е и въпроса за съхранението и развитието на такава малка популация в изолиран район.
И още
![]()

Цитат