Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Точно това е на което и аз продължавам да се надявам. На мен би ми свършила работа дори и не до там "чиста" българска пчела. Към момента обаче, усилията ми са били напразни.
Пожелавам ти успех!Точно това като идея се зароди в мен преди време когато осъзнах че на практика разни хора и институции на високо ниво ни залъгват че съхраняват генофонд на местните пчели макар че български учени от по- старото поколение(трябва да прегледам това старо ръководство по пчеларство отново...!) споменаваха че за местна пчела вече е трудно да се говори още тогава.А и някак си ми се иска все пак да има някъде останали в автентичен вид доколкото това е възможно от едновремешния тип пчела независимо къде из България.Предполагам че такъв ноев ковчег са планините и някои изолирани колкото се може повече места.Може би височина и изолация трябва да има.Но другото което ме човърка и притеснява в известна степен е как да се разпознаят дивите семейства.Как да се индентифицират че са от старотипните пчели.Нали трябва да има база на сравнение за такава преценка.А и ние не можем да им направим генетично изследване така че поне по външни белези,мерки и поведение ако имаме база за сравнение може да преценим що годе това ли е което търсим.