Какво точно имаш предвид относно жълтото оцветяване при пчелите на по-голяма височина?Това жълто оцветяване не говори ли за наличие на кръв от раса с такова оцветяване като Лигустицата или Кипърската пчела например?:
Ами едно време такива пчели са се предлагали/насаждали - в пчелините - дву и трилинейни кръстоски на лигустика, кавказска, местна и карника, преди целия район да се обезлюди (има-няма едни 50 години). Българите са избягали и в повечето села към момента има към 1-5 местни жители, в останалите в които има хора, населението обикновенно е предоминантно от пумаци.
Кипърска пчела???? - Гените й самостоятелно не биха оцелели при подобен климат, а пък и никой пчелар не би оставил такива пчели в пчелина си - причините - специфичен годишен цикъл на пилото, от където всичкия събран мед впоследствие се изразходва, изключителна ройливост, а най-вече - агресивност със размери намираща се в челните топ 3 най-агресивни пчели.

Предполагам визираш дивите колонии в източните Родопи?В западните Родопи условията са по-различни и за дивите семеиства ще са полезни по-различни качества за успешно оцеляване предполагам.
Напълно логично предположение.

Относно климатичната адаптация като изолационен фактор е за естественото разпространение на расите най-вече си мисля.
"Раса" е понятие поставено от човека. На практика тя представлява конгломерация от различни, но свързани локални популации пчели. Всички пчели по света,преди намесата на човека, са представлявали локално адаптирани ,за условията които живеят, популации (по презумпция -т.е. щом оцеляват, значи са адаптирани). На практика, в допирните точки на две пчелни "раси", с изключение онези острови, на които има хомогенни популации (т.е. една "раса"), винаги съществуват междинни и преходни популации между две или повече "раси", които естествено, също са локално адаптирани за условията в които оцеляват. Само че имат злощастието да попадат в категорията "метизирани" популации, пак измислена от човека.
От тази гледна точка, ако трябва да дефинирам какво е "чиста раса", - тя е локално адаптирана популация пчели, чийто качества човек е сметнал за достатъчно уникални и/или полезни. Превръща се в еталон, с който впоследствие се сравняват всички други останали местни популации и спрямо това се причисляват към тази или онази "раса" или пък се причисляват към метизираните популации ( не се побират в никаква определена към момента стандартизация).
Имам в предвид че Лигустицата се одглежда и в Канада и в Скандинавия.Може би ти споменаваше в някоя тема че в скандинавия селектират италянките за техния климат като оставят само семейства дето все пак ограничават отглеждането на пило като му дойде времето.А и човек винаги може да помогне на пчелните си семеиства а на дивите колонии няма кои.
Когато човек започне да храни едно семейство, то престава да бъде локално климатично адаптирано и се превръща в "захарно адаптирано".
В Америките пчели по тропиците са се отглеждали успешно от едни 300-400 години, но когато идва друга пчела, адаптирана за тропическия климат ( т.е. от Африка), тя не им оставя никакъв шанс в Природната надпревара.

Генерално погледнато щом на една ограничена територия може да има няколко популации от различни раси пчели съществуващи заедно и също така с метисирани популации значи все пак и в България логично погледнато може да имавтентични(не знам до колко) останки от старите местни пчели
Точно това е на което и аз продължавам да се надявам. На мен би ми свършила работа дори и не до там "чиста" българска пчела. Към момента обаче, усилията ми са били напразни.