Донякъде си прав, но не напълно. Аз загубих 3 години от живота си да се ровя в грешни пчеларски практики, докато постепенно не осъзнах, че всичко може да се прави много по-лесно и с по-малко загуби на личен труд. Ако някой ми ги беше синтезирал тези най-важни моменти преди време, нямаше да се налага да разбивам стената с голи ръце.
Точно за начинаещите е важно да знаят няколко ключови момента, без които не може, и да не се подвеждат да правят грешни практики, от които ще се оттърват чак след няколко години на големи мъки.
1. Третирането за вароатоза и нозематоза. Ако не се прави (особенно за вароатоза) семейството просто ще умре.
2. Борбата с роевото настроение - познанието за този проблем е в пълен хаос. Грешните или неефективните практики - хиляди. Трябва ли пчеларя да си загуби 10 години от живота, за да осъзнае кой е най-лесния и бърз метод с надеждност над 95%?
3. Смяната на майката - тотален хаос в методите и в това кога трябва да се прави и кога - не.
4. Получаването на много мед - ами с едномайчино семейство това е много трудно реализуемо.
5. Зимуването на силни семейства - ключов фактор, за намаляване на смъртността почти до 0%.
Ако тези фактори се обединят в една лесна и проста концепция, получава се някакво чудо. И колкото по-рано един пчелар осъзнае всичко това, толкова по-бързо ще му потръгнат нещата с пчеларството. Иначе ако започне с любимия на всички календарен справочник или с четене на грешни практики по форумите, обрича се да повтаря чужди грешки пак, и пак и пак.
Това което аз предлагам и което са го осъзнали всички промишлени пчелари с много кошери е, че акациевата паша трябва да се жертва в името на справянето с роевото настроение и създаването на силни семейства за главната паша през юли. Подготовката на семейството за главната паша изисква колкото се може повече стари и млади пчели - от 2 или дори от 3 майки. Зазимяването на силни семейства решава проблема със зимната смъртност. Помислете - написаното от мене решава почти всички пчеларски проблеми по един лесен и елегантен начин, и това не съм го измизлил аз. Моята заслуга е само в това, че се опитах да пресея тонове плява, изписана по пчеларските въпроси в целия свят. Това което го пиша не е усложняване, а упростяване на пчеларския занаят. Именно поради това е хубаво да го знаят дори и начинаещите. Те в момента четат и попиват, но все още не знаят кое от изписаното е важно и кое - не. И има опасност да започнат да си губят времето в грешна посока и чак след няколко години да започне да им просветва кои са истински важните неща.
Ще ги повторя още веднъж - третирането против болести, борбата с роевото настроение, смяната на майката, създаването на силни семейства за главната паша и за презимуването. Сглобката на тези фактори в единна стратегия ще направи бизнеса им печеливш. Един от тях да липсва или да не е добре обмислен, и всичко ще се провали.