то и на работа викаха защо ни е този профсъюз но първи си заминаха тези дето не членуваха
то и на работа викаха защо ни е този профсъюз но първи си заминаха тези дето не членуваха
Въпросът ми беше към Дамянов (остава да седи към него), но ще отговоря и на теб, защото си ми приятел.
Това, че някой отчита дейност не значи, че върши нещо. Обидата за четенето ще я пропусна, защото иначе трябва да ти "изправям криви краставици", а няма как да го докажа, нито ти на мен. Та мисълта ми е, че попрочитам доста повече, отколкото си мислиш, и весници, и списания, и книжки, и постове, и български, и чужди, статии и т.н. Само че освен да чета, мога и да анализирам. 99.9% от "свършените" неща някой си ги върши за себе си и се опитва да ми замаже очите, че го прави за мен. Включително твоята организация. "Ние вършим много, ма то не се вижда", "Ние правим много, ма е трудно" е до кога? Хайде да се види нещо. Нали КБП беше на пчеларите организация, не на електората? Какво стана? Вече не е ли? Аз също съм пчелар и едва ли проблемите ми са по-различни от тези на членовете на КБП. За това си ви седят организацииките с по 200-300 души. Щото много говорите и малко правите. Като стане обратното, тогава повече членове
. Щото куче дето лае...Малко се получава, като на избори. Докато тече предизборната кампания всички са партии на народа, после рязко стават управляващи на техния електорат
. Всички лесно говорят, но после кършат пръсти и се почва "кой си ти да ти се отчитам"
.
Говорех за пчеларските организации, все пак форума е пчеларски, но...
1. Това, че не съм ходил не значи че няма да ида. Стечение на обстоятелствата. Нещо не виждам кой ще направи помен с тая пита, след като на Балканите през последните 25 години само ние, румънците и гърците не сме водили война.
2. Не ходят безплатно! Ходят на държавно! Аз плащам заплатата на хората, които ги обучават и учебните пособия! И тук-там събират кинти за някой ремонт или за топки или за незнам си какво!
3. Една от тези екстри я нямам, значи съм от останалите 90%
4. По улицата се стреля всеки ден, само че аз заобикалям тези места! Има разлика! 12% от пълнолетните жени в България са изнасилени. От тях само 4% признават. Шанса да се случи и на моята е 1/10, а това е доста висок риск.
5. Няма да го коментирам, че не са виновни хората, работещи там.
И аз мога много да напиша...Не е направено от мен, аз нямам и претенции, но лошото е, че не е направено и от тези, които имат. Направено е от трети хора, а други си присвояват заслугата. И пак казвам - тия дето се бият в гърдите, че са направили най-много, най-често само се хвалят. Тия които правят нещо оставят делата сами да говорят.
Когато човек нещо не го знае, по-добре е да си замълчи....... Иначе приказва врели-некипели .......
По въпроса за КБП - от ноември до средата на март аз и още 2-3 човека от управителния съвет денонощно сме се занимавали с нея. Освен личния труд сме похарчили и много лични пари. По груби сметки - общо около 30 000 лева. Последния месец почти денонощно работим по документите за лиценз на БПРА. Като пари сигурно вече надхвърлят 10 000 лева. И всичко това е само началото. Резултатите все още не се виждат, но когато разберете за тях - те ще са значими и ще променят историята на българското пчеларство.
Знаеш ли, че документите в директорията на новата развъдна програма вече са 322, и по всеки един от тях съм загубил повече или по-малко време да го създам, прецизирам или утвърдя? Знаеш ли че документите в папката на КБП вече са 864 и при тях също съм отделял време за всеки един от тях? Знаеш ли колко хиляди километри сме навъртели за срещи с един или друг висш представител на власта? Имаш ли представа колко е сложно и трудно всичко това? Нима си мислиш, че всичко става с едно щракване на пръстите? И нима очакваш всяка вечер да ти се отчитам точно на тебе какво съм направил през деня за общото благо?
Ха сега ти ми кажи какъв е твоят принос към всичко това, освен несправедливата критика ..........
Похвали се какво ти си направил за пчеларите и каква е твоята саможертва.
И след като критикуваш и смяташ че нещо грешим, ДАЙ РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА !!!
Милостиня и подаяние НЕ ИСКАМ. Не чакам някой друг да ми реши проблемите и може би точно тук е разликата.
Аз не искам някой да прави нещо за мен и не смятам, че някой ми е длъжен. Ако аз мога да помогна, то с радост го правя.
Замисли се какво представлява организацията. Нима огранизацията не е група от хора(пчелари)?!?
Нима смяташ, че цените на пчелните продукти сами се повишиха или че качестово на майките и отводките ще е същото?!?!
Нима колегите не се облагодетелстват от информацията в този форум?!?! Нима форума не е група от хора?!?!
Кога запоследно някой е чул държавата да има желание да помогне на пчеларите и то без протести?!?! Аз не съм чувал подобно нещо от нито едно министерство.
Тези неща не се случиха случайно, но някой ден и това ще стане ясно.
Едни си гледат кефа и пчелите, а други се мъчат да направят нещо и само им се пречи.
Аз не искам и не очаквам нищо от която и да е организация. Очаквам хората които искат да помогнат на пчеларството да си преглътнат егото и да разберат най-после, че сами няма да успеят.
Организацията е само едно име. Всичко зависи от хората които са в нея. Като всеки дърпа стола към себе си - видяхме какво беше. Нека сега видим дали можем да правим компромиси и всички да работят заедно.
Извинявам се, но много трудно пиша(здравословен проблем).
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 24.04.2015 в 20:14.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Браво Дамянов това е едно от най-смислените мнения които съм чел във форума от доста време. Точно в десетката си и няма нито едно излишно изречение.
.................................................. .................................................. .................................................. .................................................. ...........
Тоя здравословен проблем май ти влияе добре на стила на писане. Шегувам се бе.
Виждам , че форума е от мислещи хора и затова им давам тема за размисъл: Защо след откриването на Америка е такава огромна разликата в развитието на Северна и Южна?
Малка насока: Откритото и придобито в Латинска Америка е собственост на Испанската , респективно на Португалската корона.Откритото в Северна Америка Английската корона дава в определени граници на заселниците. Тези заселници ,собственици са двигател на развитието.Свободата на личността е в основата на успешните общества.Силната организация като Инквизицията е достатъчно доказала се с действията си.
А това ,че мисленето на мнозина днес не може да не е повлияно от предните години е нормално.Носталгията по онова време, когато наместен на някаква службица, я в в партийния ,я в репресивния апарати и в тебе да са "ножа и сиренето" е напълно разбираема.
Хубаво е да се учим от историята за да не повтаряме грешките си.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Двигател на прогреса са организациите, а не отделните личности. Под организация аз разбирам организиране и контролиране на ресурси за постигане на някаква цел. Само една част от ресусрсите са ХОРА. Другите ресурси са ВРЕМЕ, ПАРИ, АКТИВИ, ТЕХНОЛОГИИ и т.н.
Има малки и големи организации. Самият пчелар сам по себе си прави организация на парите си, труда си, знанията си и инвентара си с цел да произведе мед. Организация е всяка една фирма за производство на стоки и услуги. Организация е болницата, пожарната, полицията, съда, армията, детската градина, правителството научните колективи и институти и т.н. и т.н. Организация е дори семейството. Всичко в този живот се постига от организации. Малките организации имат малки цели и постигат дребни резултати (произвеждат лесни и прости стоки, храни, услуги). За големите и сложни цели (стоки, услуги) са необходими големи организации. Например производството на един цветен телевизор, лека кола или космически кораб. Та ако някой иска да постигне някаква голяма цел, трябва да създаде голяма и сложна организация.
Създаването и ръководенето на една голяма организация не е проста работа. Всеки човек през живота си прави някакви малки организаци (семейство, личен бизнес), но малко хора успяват да достигат до ниво да създадат и да управляват по-големи и по-сложни организации. Управляването на сложни организации с много ресурси е сложен процес, изискващ знания и опит в много области от науката. Няма как да се разбере дали даден човек може да управлява голяма организация. Просто трябва да се работи по метода на проба-грешка и да се види кой се справя добре и кой - не. Съвременната пазарна икономика точно това прави - дава шанс на всички хора да се пробват, но само някои от тях успяват да се справят и да създадат по-големи и по-сложни организации (фирми). И колкото е по-способен даден човек, толкова по-сложна и по-голяма организация успява да създаде в рамките на своя живот.
Социализма се провали по една единствена причина - изкуствено се създадоха големи организации, и за ръководители бяха назначени хора, неспособни да ги управляват. Подобни процеси има и в момента в държавния сектор - хора се назначават на политически или роднински принципи, а не да бъдат оставени сами да се издигнат съобразно собствените си организационни качества.
По-конкретно за пчеларските организации - лидерите в тях трябва да са доказали се в други области ДОБРИ ОРГАНИЗАТОРИ, а не добри пчелари-работяги. Добрите специалисти в дадена област обикновенно са ЛОШИ ОРГАНИЗАТОРИ и обикновенно провалят организацията, ако бъдат избрани да я ръководят. Ярък пример за това е доц. Пламен Петров - суперспециалист по пчелите и в същото време тотално некадърен организатор, създаващ огромен хаос в собствената си организация и в цялото Българско пчеларство. Въпрос на време е да се провали с гръм и трясък.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Следващия път когато пчеларите в някое населено място в България се съберат да си избират лидер, най-разумно ще е да се огледат помежду си и да видят кой какво е постигнал в други области от живота. Ако е постигнал по-много, значи е по-добър организатор и има по-големи шансове да издигне организацията на високо ниво. Груба грешка е да се избират за ръководители стари и почетни пчелари хей-така заради уважението към тях. Това ще загроби организацията.
Трябва да се избират хора, които вече имат опит да управляват голям обем от ресурси - например вече да са управлявали много хора, много пари, много кошери и т.н. Трябва да имат добра компютърна грамотност и да са в състояние да създават всякави документи на Word и Excel. Трябва да могат да планират, да набират информация, да анализират и да контролират процеса на движение на ресурсите. Управлението на нещо много съвсем не означава тоталитаризъм. Управлението по-скоро означава СЪГЛАСУВАНЕ на всички ресурси на организацията за съвместна и синхронна във времето работа, както и способност за бързо вземане на решения в условията на недостиг на информация.
От личен опит мога да кажа по какви признаци се различават добрите ръководители:
1. Добрия организатор винаги си носи тефтерче и записва в него възникващите задачи. Не съществува човек, който да може да държи в главата си повече от 2-3 паралелни процеса (задачи). В сложните организации обаче паралелните процеси са стотици и хиляди. Ако човек няма навика да си записва и твърди че ще запомни, значи е некадърен (неопитен) организатор.
2. Добрия организатор ежедневно прекарва част от времето си пред компютъра, за да ОРГАНИЗИРА постъпилата ингормация и за да ПЛАНИРА краткосрочните и дългосрочните задачи и процеси. Това трябва да е станало навик - не може се прави насила.
3. Добрия съвременен организатор обикновенно е с много добра компютърна грамотност. Няма как в наше време да се организират много паралелни процеси без помощта на компютрите. Изберете ли си ръководител без компютърна грамотност, колкото и да е добър във всичко останало, той много бързо се наплита като пиле в кълчища в създадения от него собствен хаос.
4. Добрия организатор ИЗРАСТВА ПОСТЕПЕННО. Трябва да се преминат много стъпала в развитието, и на всяко едно стъпало трябва да се преосмислят старите методи и начини на мислене и действие и да се създадат нови, по-съвършенни и по-оптимални. Това отнема време. Дори и човека да е гений, няма как от раз да скочи на ниво да организира 1000 човека, ако на предишното си ниво е организирал само 2-3 човка. Същото важи и за организацията на паричните потоци, за организацията на времето и последователноста на задачите и т.н и т.н.
Ако пчеларите наистина искаме да създадем единна и силна национална организация, първо трябва да се започне с организации на местно ниво, но с много внимателно подбрани местни лидери. Те трябва да имат добри организационни (а не пчеларски) качества, и доказателство за тези качества трябва да се търсят в останалия им личен живот - добре ли е организиран и колко високо е нивото на тази лична организация. Само такъв човек може да създаде и добра организация в пчеларското сдружение и да го издигне на необходимата висота. Следващия етап е тези високо организирани местни лидери да се съберат и да направят силна областна организация и да изберат най-добрия от тях за лидер. Третия етап е вече тези ДОКАЗАЛИ СЕ областни организационни лидери да създадат мечтаната от нас единна и силна национална пчеларска организация.
Съществуващите пчеларски организации се провалят, защото за техни лидери и за членове на управителния съвет се избират хора, които са ЛОШИ ОРГАНИЗАТОРИ. Те са пасивни, неинициативни, и не правят нищо друго, освен да се борят със зъби и нокти за гръмките длъжности, които заемат (председател, координатор, член на управителния съвет и т.н.). Тези гръмки и измислени длъжности ги карат да се чувстват значими, и това е единствената им мотивация да стоят на тях.
В заключение - ако наистина искаме обединение на всички пчелари в България и създаване на единна и мощна национална организация, първото което трябва да се направи е ПРОЧИСТВАНЕ всички пчеларски организации от най-ниското до най-високото ниво от техните лидери, ако вече са се доказали като ЛОШИ ОРГАНИЗАТОРИ. Процеса трябва да тръгне от най-ниско ниво, иначе лошите организатори на ниско ниво ще изберат лоши организатори на областно ниво, а пък те ще изберат лоши организатори на национално ниво. И вместо действена организация ще се създаде организация само от хора, мислещи единствено за това как да си запазят постовете и нищо друго. Нещо подобно се наблюдава в момента с голяма част от пчеларските организации в България.
Помислете си сами - лидер на национална организация, а личния му живот е ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Та човек, който не може да си организира личния живот, и да постигне нещо значимо в него, как очаквате да организира живота и бъдещето на хиляди други хора или пчелари? Няма как ...... По-скоро такъв човек може да провали организацията, или което най-често се случва - да се барикадира на ръководния пост за вечни времена, като се обгради с други некадърници около него, които да му ръкопляскат. В същото време знаещите и можещите ги изхвърля от организацията си, защото те са заплаха за лидерския му пост. Това не ви ли звучи познато? Като че ли сме го виждали някъде .......
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))