Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 69

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А сега ще се опитам да формулирам по-грубите правила (по-прецизно може само с използване на калкулатора):

1. Ако днес сте осигурили условия майката да снася с пълен капацитет, максимума на пилото ще настъпи след 21 дена, максимума на младите пчели след 42 дена, а максимума на старите пчели - след 63 дена. Старите пчели са отговорни за усвояването на главната паша, така че за да хванете акацията на 15-ти май, майките ви е трябвало да снасят с пълен капацитет още на 15-ти март. Ако искате да хванете слънчогледа на 1-ви юли с максимум стари пчели, майките трябва да снасят с пълен капацитет още на 1-ви май. За отводки това е невъзможно, но за слаби пролетни семейства е напълно реализуемо.

2. Ако днес добавите пита с разновъзрастово пило в едно семейство с цел неговото засилване, то максимума на младите пчели ще е след 21 дена, а максимума на старите - след 42 дена (но нарастването на бройката им ще започне още от 21-ия ден). От тука ако искаме много стари пчели за акацията (15-ти май), ще трябва да подсилваме с пило на 15-ти април.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А сега ще се опитам да формулирам по-грубите правила (по-прецизно може само с използване на калкулатора):

. Ако искате да хванете слънчогледа на 1-ви юли с максимум стари пчели, майките трябва да снасят с пълен капацитет още на 1-ви май. За отводки това е невъзможно, но за слаби пролетни семейства е напълно реализуемо.
    Първо трябва да уточним какво означава да хванем пашата ако една отводка през май ни даде 20кг .или 100 лв. доход това добре ли е или няма да сте доволни защото дори 6 рамково семейство/отводка/ това е пример ще ви даде мед ако са изпълнени дадени условия - първо трябва да освободим от работа вътрешните пчели колкото и да са те трябва само да преработват нектара и колкото се може по бързо да станат летящи защото все пак се люпят всеки ден нови млади на тяхно място,второто условие е слънчогледа да цъфне по различно време и пашата да се удължи защото той започва да цъфти на 1 юли но масовия цъфтеж е една седмица по късно и ако продължи до края на месеца има достатъчно време за работливите пчели тези дето ги мързи каквото и да правиш винаги дават малко мед.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Мисли си .
    Означава , че нищо не си научил от пчеларството!
    Аз не разбирам защо толкова се палиш и отричаш принципно възможността да се създаде математически модел на живота в един пчелен кошер? Да, процесите вътре са сложни. Но има модели на още по-сложни процеси, какъвто са дългосрочните метеопрогнози и те работят с достатъчна точност. Принципно няма модел, който на 100% да описва някакви процеси, но има модели, които с достатъчна за практиката точност отразяват най-важните закономерности. Дали модела на Матеев е верен или не може да докаже само практиката. Но аз не видях нито един аргумент, с който да го оборваш. Не изпадай в позицията на шопа, гледайки жираф!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Разбира се, че не работи.
    В модела са ползвани различни данни и е направена някаква формула, но тя по никакъв начин не отчита променливите, а те са много повече постоянните величини в едно пч. семейство. Единствената вярна сметка от цялата работа е, при максимално добро стечение на обстоятелствата едно семейство с една майка не може а достигне своя максимум преди 63 дни. Иначе съм се смял до сълзи като четох как една отводка на две рамки за 63 дни ставала пълноценно семейство и т.н. Не вярвам че някой въобще може да създаде математически модел който да работи коректно защото има доста неща за пчелите които въобще не знаем и няма как да ги заложим във формулите. Отделно за да заработи модела за всеки един конкретен случай ще трябва да се въведе огромно количество информация която едва ли пчеларя може да даде за всяко семейство (примерно родословие на майката) от друга страна всяко семейство си е различно, а има и мноооооооого по различни от другите и заради това няма как да има общ математически точен модел.

Давам пример: Имам слабак на 6 рамки който иска да се рои.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз имам съвсем друга идея за компютърен модел. Развитието на семейството е функция на времето и храната (прашеца). От своя страна прашеца е функция на климата.
    Тоест в софтуера въвеждаме параметрите на климата като градуси, вятър, облачност и т.н и данни за пашата в региона като вид растителност и дати на цъфтеж. Другото което въвеждаме е само състоянието на семейството към момента на първия преглед, като оценка по скалата на развитие, тоест къде се намира спрямо върховата му точка на развитие.
    На базата на тези данни софтуера ни дава данни като:
    Как би се развило семейството спрямо външните фактори а именно колко прашец би събрало при текущите условия, колко да храним всяко семейство и така нататък. А най-ценното би било, че софтуера автоматично ще ни пресмята на базата наличните паши за района как е най-ефективно да управляваме семействата за да максимизираме добива.
    В крайна сметка програмата ще ни каже: тези тези и тези семейства трябва да се развият за кориандъра, трябва да направиш еди колко си отводки на еди коя си дата за да хванеш на макс слънчогледа, трябва да обединиш еди колко си семейства за да хванеш на макс рапицата и така нататък. За да може като цяло от пчелина си да извлечеш максимума от всички паши сумарно според наличните климатични условия и първоначалното състояние на семействата.
    Нещо като бизнес интелиджънс, работата по един такъв софтуер обаче си иска доста време и обмисляне, но зимата ако има време ще го започна.
    И сега всеки един пчелар взима такива решения, но те са по-скоро интуитивни.

Най-хубавото би било, че ако се въвеждат данните за климата за следващите 10-15 дена софтуера ще е нещо като навигация, във всеки един момент ще дава различни варианти за постъпване спрямо очакванията за развитието на семействата. Ако имаше работещ такъв софт миналата година например нямаше да има толкова много роеве.

П.С. Аз съм оптимист за работещ компютърен модел на пчелното семейство и на целия пчелин. Ако видите какви сложни програми има за компютърни модели в други сфери работещи с безброй параметри ще разберете че и за пчелите може да се направи. Даже нещо повече мисля че променливите при пчелите не са толкова много. Могат да се сведат най-общо до 3,4. Време и възможност за летеж, растителност, биология на размножаване на пчелите, особеност на породата.
    (Миналата година имах 2 роя и двата бяха на мижави семейства които не бяха изпълнили плодника, дори и това може да се предвиди)
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Това с мижавите семейства дето се роят, един колега си го обяснява с наличните пълни пити с мед в кошера които играят ролята на преградни дъски (ограничават обема на семейството), т.е. колко е по слабо едно семейство пролетта толкова повече пити с мед са му останали от зимата и толкова повече му е намален обема????

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    На въпросното семейство съм да и да гради и съм му премахнал излишния мед. То е събрало със собствени сили огромни количества прашец и се наложи да му махна и част и от прашеца. Майката е пъргава и работи добре, но няма кой да топли и храни големи количества пило. Оставих го нарочно без да му помагам за да видя как ще се възстанови и му отделям спец внимание нищо да не му липсва и ми поднесе изненада.
    Модела не вярвам че може да бъде създаден и истински се надявам да не бъде създаден. В крайна сметка за какво е пчеларя. Пчеларството е интересно и трудно, защото се налага да се взимат решения постоянно и за всяко семейство. Ако има комп. модел който да работи коректно то веднага ще изникнат стотици последователи на Матеев с големи финансови възможности, а нашата територия не е чак толкова голяма. Могат да съществуват няколко мастити пчеларя, но ако станат стотина .......... или повече........

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •