Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 67

Тема: От нулата!

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    С форума не знам .За книгите -ще стане.Иска се мерак и четене.
    И доста сериозни инвестиции.

Наблюдател
    Регистриран
    16.05.2014
    Пчеларски район
    Пловдив
    Върнах се назад в миналото.Така се случи при мен ,че четох цяла година преди да се сдобия с кошери.Когато отварях кошерите ,бях на 90% наясно -какво става.Тогава нямаше форуми и в момент ,когато видях натрупани основи за маточници изтъпях , нонямаше кой да питам.Почнах да следя дали има яйца в основите и малко по малко да разбирам ,кога ще се роят и кога не.Та така .
    Начинаещ съм и искам да разбера как да позная роевото настроение на даден кошер.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от g_ker Виж публикацията
    Начинаещ съм и искам да разбера как да позная роевото настроение на даден кошер.
    Ако е за изпит -незнам.Аз следя на дадената основа или на строителната има ли основи за маточници ,има ли яйца в тях.Пашата закъснява ли или -не. В едно семейство ли се случва или в повечето. Евентуално броя на заложените маточници.Нямам точна рецепта.

Наблюдател
    Регистриран
    16.05.2014
    Пчеларски район
    Пловдив
    Ако е за изпит -незнам.Аз следя на дадената основа или на строителната има ли основи за маточници ,има ли яйца в тях.Пашата закъснява ли или -не. В едно семейство ли се случва или в повечето. Евентуално броя на заложените маточници.Нямам точна рецепта.
    Благодаря за бързия отговор.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от g_ker Виж публикацията
    Благодаря за бързия отговор.
    За нищо .Съжалявам ,че не мога да го кажа ,кото ПИ=3,14.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    В някоя книга бях чел , че ако искаш да затрудниш с въпрос един опитен пчелар, питай го кое поражда роевото настроение .

Аз започвам да внимавам , когато питите в плодника се напълнят със запечатано пило , има много търтеево и много малко снесени яйца . Ако е така вече е на косъм и слагам основи за градеж , за да не заложат маточници .

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    В някоя книга бях чел , че ако искаш да затрудниш с въпрос един опитен пчелар, питай го какво поражда роевото настроение .

Аз започвам да внимавам , когато питите в плодника се напълнят със запечатано пило , има много търтеево и много малко снесени яйца . Ако е така вече е на косъм и слагам основи за градеж , за да не заложат маточници .
    Да технологиите са много.Аз като се напълни плодника слагам магазин ,независимо има ли силна паша или не.Многото търтеево пило зависи от питите и възраста на майката.При мен залагат маточници и на основите ,независимо ,че майката дори снася горе в магазина.

Пропуснах да ти кажа ,че четеш грешни книги.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Да технологиите са много.Аз като се напълни плодника слагам магазин ,независимо има ли силна паша или не.Многото търтеево пило зависи от питите и възраста на майката.При мен залагат маточници и на основите ,независимо ,че майката дори снася горе в магазина.
    От една две години наблюдавам , че самото увеличаване на гнездото не ги възпира , ако са решили . Обаче разцепването на пилото с основи създава явно много работа на младите пчели и миналата година две семейства след тази операция и премахване на маточниците , повече не заложиха нови .

А за търтеевото пило си прав , но те нарочно залагат повече търтеи когато ще роят . Даже някъде пишеше , че премахването на търтеите възпира роенето , но това поне при мен не се е доказало.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Пропуснах да ти кажа ,че четеш грешни книги.
    Изпрати ми верните !

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Всичко е така според мен.Това с разцепването не съм го правил ,защото при пълен кошер ,готвещ се за роене -няма къде да ги сложа.При мен е помагало и унищожаването на маточниците. При започване на силна паша ,при следващо отваряне се вижда ,че са се отказали и работят здраво.Е има и въртоглави.

Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •