Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
Колеги кога е удачно да се направят сборните отводки ? Около 1км от кошерите има рапица,която до една седмица ще цъфне.В близост има друга рапица,която е започнала да цъфти вече.Дали да не изчакам рапицата да отмине силните ми кошери ще имат заложени маточници предполагам и да си направя отводките от тях или по време на рапицата да ги направя виждам,че вече има търтей.И в този ред на мисли мисля да пробвам"оконтузване" на някой майки да изчакам ли май месец или да ги почвам с ножичката?
Твоят въпрос ми прилича на въпроса: Каква кола да си купя - зелена или комби или 4х4 или с лети джанти? И в резултат на това да получиш отговор "не, купи си кола с централно заключване".

Какъвто въпроса, такъв и отговора.

Мое лично мение е, че докато не си изясниш всички възможни противороеви методи (а те са стотици), никога няма да си наясно кой от всичките най-добре ще подхожда на твоите лични предпочитания, възможности, свободно време и т.н. Мога да ти разкажа моя метод, някой друг ще ти разкаже неговия метод и така нататък - ако ти отговорят 100 човека, ще получиш 100 различни метода и най-вероятно никой няма да ти пасне на твоите лични изисквания и предпочитания. Всъщност ти задаваш въпрос, на който никой в пчеларството все още не е дал еднозначен, точен и надежден отговор.

ПС: Гледам че Solaris60 ме е изпреварил в отговора и с по-малко думи ти е казал същото като мене.