Колега - има цитат от еднин филм- ,, Когато си си глупак -то е за цял живот,, .
Нищо лично.
Колега - има цитат от еднин филм- ,, Когато си си глупак -то е за цял живот,, .
Нищо лично.
Communication Breakdown, It's always the same,
I'm having a nervous breakdown, Drive me insane!
Поздрав за двамата
http://vbox7.com/play:1e3de21737
Здравейте едно време ,когато се мотаех в Плевенското пчеларско дружество имах много срещи с чужденци на изложението в Плевен.Заведох поляците от голяма фирма на моят пчелин и те накрая казаха ,че с пчелите сме много напред ,но ни куца техниката.Румен Милев преди да открие цеха си доведе председателя на Северно -Американските Щати на среща с Плевенски пчелари .След разговора с него се оказа ,че е очаквал да види в България ,че кошерите в България се гледат по дърветата ,като преди 1000 години ,но е бил разочарован.В някой неща сме по-добри и дори ги надминаваме многократно.САМО ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ПО-ГОЛЯМО САМОЧУВСТВИЕ.(за лечение на пчели само мухозол ха-ха-ха)
Като стана въпрос кой кога е бил малък, та се сетих .
Когато започвах да се занимавам с пчели , старите пчелари казваха , че акара яде крилата на пчелите . Та това ме навежда на мисълта че вирус на деформираното крило (DWV) има по нашите земи от когато има и вароа .![]()
Този пост е редактиран от iliew; 11.04.2015 в 22:45.
Или не си разбрал или се подпичкваш.Този вирус който деформира крилата ,не знам кога е открит.Светила ,като Гургулова и още такива ,за които не се сещам в момента точно това пишеха.Безкрилието е в резултат на акара.Аве прегледай си пак поста.Незнам има ли пчелари в рода ти ,но е обидно да се говори така за старите пчелари. Те не са извънземни -това са нашите предци и те не са били по-глупави от нас.
Здравейте , разбрах , че има някой който разбра как стои въпроса с МУХОЗОЛА. Имам едно предложение да се опитаме да променим кофти съдбата ,която всички ние си надробихме в годините.Да снимаме най-интересното от тази тема за болестите , качеството на майките и какво се разпространява с тях.Да го покажем на повече колеги, които не се ровят в този сайт.Дано не достигнете до това до което достигнах аз.На по-възрастните пчелари на , които показах тези изследвания не повярваха.Гадното беше , че те се самообвиняваха себе си, че са направили сами някаква грешка.Не могат да осъзнаят , че майките , които им продават са пълен боклук.
Въпросът къде е причината за това обаче остава:
- Дали проблемът е в неговите кошери - прекалено много натрупани патогени вследствие на неспазване на адекватен ветеринарен протокол (пчеларстване по "дедовата му система") и/или се дължи на внесени нови (и съответно по-вирулентни) патогени, останали от закупуването на майки/отводки/семейства през предходните години. Дали се дължи на високи остатъчни нива акарициди в кошерите (най-вече Кумафос), къс интервал между третирането и продаването на майките ( може да е решил да се прави на хитър и да постави лентички заедно с поставянето на клетките или пък да ги е извадил малко преди това, знам ли)...
- Дали проблемът е в самия майкопроизводител - некачествени/междинни форми на майки? (НИКОЙ не е толкова некадърен! за да постигне такъв успех, дори и да продава единствено свищеви майки), заразени и (съответно голяма част от тях) болни майки и/или майки страдащи от страничните ефекти от употребата на Кумафос в майкопроизводствените единици ( отглеждачи, нуклеуси, бащини семейства).
- Или пък проблемът е в това, че майките не издържат на съответните нива патогени и/или пестициди.
Където и да е проблема, точно тук БИ ТРЯБВАЛО да се намесят съответните ВЕТЕРИНАРНИ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ и да прекратят правото на продажба на съответното стопанство/а. Очевидно щом има на лице епизоотично заболяване ( дали произхождащо от семействата, от които се правят отводките или от закупените за тях майки), неговото разспространение трябва да бъде пресечено! Това обаче не се случва и (като изключим няколко "набедени" "изкупителни" жертви) аз не съм чувал за такъв случай през последните повече от 10 години!
И всичко, което продължава да се случва с пчелите в България е последица от ето този хаос от всякави болести предлагани масово на пазара цяло десетилетие. АКО по някакъв начин бъде спряна търговията и движението на семейства, рояци и майки, и по някакъв начин бъде замразено всякакво движение на пчелни патогени от един пчелин на друг (което е дори теоретично невъзможно), то ще отнеме сигурно поне още 10 години на проблема да се разреши "от само себе си" и нещата да бъдат отново както в "доброто старо време".
Ветеринарният контрол в България, така както досега се извършва само на книга, ме засяга и мен, макар и косвено.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))