Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 56

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз вчера си поиграх доста с новопридобитата преса за ВО и за разтопяване на восъка използвах фритюрник, който много бързо разтопяваше восъка и когато леко заври повърхността на течността, изключвам фритюрника и изчаквам да се поутаят боклуците, ако има такива и загребвам с черпака.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  2. #2
    Автор
    Регистриран
    01.08.2014
    Мнения
    161
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Аз вчера си поиграх доста с новопридобитата преса за ВО и за разтопяване на восъка използвах фритюрник, който много бързо разтопяваше восъка и когато леко заври повърхността на течността, изключвам фритюрника и изчаквам да се поутаят боклуците, ако има такива и загребвам с черпака.
    Фритюрника с фиксирани градуси ли е или с регулируеми?Тук пред мен гледам моя,две положения -170 или 190 градуса фиксирани,та не става.

  3. #3
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Сондата на фритюрника е възможно най-далече от нагревателя. За восъка това означава разлика 5-10 градуса дори и повече.
    За стерилизация няма да стане, но може да си разтопиш един килиграм за чашки или нещо дребно.
    Не само, че лесно загаря восъка, а дори температура над точката му на топене го скапва. В пчелния восък има един куп съставки, които се изпаряват при под 100 градуса.
    След всяко заграване восъка става все по-твърд и чуплив. Затова ако ще е за лични нужди по-добре да не се стерилизира, а само да се разтопи колкото да отпаднат едрите частици.
    Всякакви киселини и алкохоли премахват точно тези вещества които дават на восъка качествата му. После почват да се добавят церезин и парафин и става една...

    Парафина и церезина разслояват восъка и се вижда много ясно каква е разликата. Ако вземете проба от различни дълбочини в съда, то восъка е различен. Парафина(предполагам) изглежда като гранули и не се мачка като пчелния восък, а е трошлив(прави кристали като сол). Прилича малко на картофено пюре.
    Вижте на снимката тъмните линии приличащи на корени.



    Восъкът не трябва да стига изобщо 100 градуса, около 90 градуса е идеалната температура. А стерилизацията се прави много трудно и не е за нас работа.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Мнения
    3,123
    Вижте на снимката тъмните линии приличащи на корени.



    При топенето на восък , това е нещо нормално.

  5. #5
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Вижте на снимката тъмните линии приличащи на корени.



    При топенето на восък , това е нещо нормално.
    Това се случва само ако питата е била с основа и никога ако е далак или строителна рамка. Това което се вижда е восък на 2 пластта, а не водата. Нивото на водата е много по-ниско(ако това имаш предвид).
    Горният пласт е прозрачен, а долния е плътен жълт.
    Има много информация, че се образуват "жили" и разслояване когато в пчелния восък са добавени изкуствени восъци и мазнини. Вярвам, че е това, но може и да греша и да е от нещо друго.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Мнения
    3,123
    Съгласен съм само с последните думи.
    Восъка , макар и добит от пчели има различни характеристики .
    Какво имам предвид -всичко е ,, от -до ,, .
    Температура на топене , тегло , йодно число , водно число , киселинно число , естерно число ,сапунено число .
    Така , че самият той е нееднороден на 100% .
    Зависи и от температурата на застиване.
    Успех в работата .

  7. #7
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мнения
    872
    Единствената причина за стерилизацията на восъка над 100 градуса са спорите на АГ, ако ги има във восъка. Това е оправдано, когато се произвеждат основи от восък, изкупуван от различни пчелари, без гаранция за липса на спори на АГ в него. Въпросът е, дали е оправдано да загряваме собствения си восък до 120 градуса, ако нямаме такова заболяване в пчелина? Интересно е, ако се работи с професионално оборудване и се спазва методиката на Матеев за стерилизация на восъка до 120 градуса, какви промени настъпват в него?

  8. #8
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Аз вчера си поиграх доста с новопридобитата преса за ВО и за разтопяване на восъка използвах фритюрник, който много бързо разтопяваше восъка и когато леко заври повърхността на течността, изключвам фритюрника и изчаквам да се поутаят боклуците, ако има такива и загребвам с черпака.
    Не трябва да чакаш восъка да заври - това е страшно висока температура. Виж ако на дъното на фритюрника сложиш малко вода, когато тя заври на повърхността на восъка ще се появят мехурчета. Това е точно 100 градуса температура, която все още е поносима за восъка, ако не стои дълго време на нея.

    За кой ли път повтарям, че ако няма някой, който да ограничава температурата (водна риза или вода на дъното), то тогава нагряването на восъка е неконтролируемо и разтопената част вдига много високи температури, докато в същото време в нея все още плуват неразтопени парчета.

  9. #9
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Мнения
    774
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    За кой ли път повтарям, че ако няма някой, който да ограничава температурата (водна риза или вода на дъното), то тогава нагряването на восъка е неконтролируемо и разтопената част вдига много високи температури, докато в същото време в нея все още плуват неразтопени парчета.
    Водната риза не толкова ограничава температурата, колкото разпределя равномерно топлината и вместо да се получава прегряване на дъното където е нагревателят, се загрява равномерно целият обем .

    Затова и мисля , че фритюрниците и фурните са за готвене , а за восъка не ни гарантират че няма да го направим на пръжки на места , дори и да следим температурата, няма да я следим във всяка една точка .

  10. #10
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Мнения
    2,531
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Малко допълнителна информация за по точни сметки:
    https://ru.wikipedia.org/wiki/Пчелиный_воск
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

 

 
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •