Вчера направих 3-ти преглед на един от пчелините ми около Тец 2.Един от най-силните ми пчелини стана най-слаб.Загуба на муха от почти всички кошери.Има няма по 2-3 рамки.Преди 1 седмица бях при тях и всичко беше перфектно.Не знам на какво се дължи този срив,но не ми се случва за първи път този феномен.
Днеска колега от работа ми спомена че до летището има цъфнала рапица по един цвят, така че няма да се изненадам ако и при колегата kasapina се окаже нещо такова ...
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Наоколо никъде не мога да вида блок с цъфнала рапица.Но определено се случват такива аномалии в този район.
Нямам опит с натровени пчели , но не би ли трябвало да има много мъртви около кошерите ? Ако са намаляли и няма мъртви около кошерите по-скоро може да е някакво заболяване и е добре да ги изследваш, бях чел някъде че нзематозата ги кара да умират далече от кошера, просто не се прибират . Освен това точно сега започват да умират старите пчели , които са презимували и винаги има някакъв спад , ако не е имало много ранно пило .
А иначе за района - хубав край хубави хора, там съм израснал .
При мен няма смъртност на майки.Живи са си но снасят неоплодени яйца.По скоро -снасяха ,защото вече ги няма.В началото писах за слаби с малко пило.Сега са тръгнали ,ще видим по -нататък .
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))