Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 18 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 175
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Виждам , че си се поровил в същата фейсбук група .
    Аз се опитах в два поста там да обясня на колегите , че доклада е орязан в статията и не е насочен срещу пчеларите , а е в тяхна полза , но с малки изключения коментиращите дори не бяха прочели статията . Коментарите са насочени към това , че има някаква световна конспирация срещу българските пчелари . Отказах се въобще да влизам в спор с този Кисьов , но погледнах , че май е от майкоразвъдния пчелин във Виница общ.Първомай , който пък фигурира във файла споделен от Дони , така че той самият много добре знае какво е дереджето там и че доклада не е някаква конспирация . И ако при него има заболяване то от къде е дошло , той е внасял майки , или какво . Ако вирусите са от вносните майки , а техните майки са от чистата раса , защо са болни ?
    Направи ми впечатление , че за една част от коментиращите пчеларството е алгоритъм от действия от рода на есен ленти, пролет сироп и ленти, после магазини, следват тенекии , търсим добра изкупна цена , пак ленти и т.н. Няма смисъл да се коментират вируси , болести , селекция и други подобни с хора , които не искат да четат и да се информират .
    Колега ,ти ме обиди на старо куче ,ама аз ще си го върна:Ти си пълен младок и навярно новобранец.Тръгнал си да спориш с Кисьов и да се чудиш кой е той.Ха Ха ,в моите спомени баща му и Петров са двете страни на една монета.Това е лицето ,кой знае колко има зад тях.Спирам че пак ми се скапа писането.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колега ,ти ме обиди на старо куче ,ама аз ще си го върна:Ти си пълен младок и навярно новобранец.Тръгнал си да спориш с Кисьов и да се чудиш кой е той.Ха Ха ,в моите спомени баща му и Петров са двете страни на една монета.Това е лицето ,кой знае колко има зад тях.Спирам че пак ми се скапа писането.
    Млад съм аз и неопитен , особено с майкопроизводители . Моите майки са малко и ги произвеждат ........други мои майки . . Сега разбрах , че и хората произвеждали майки , ама от каква суровина .........не знам , ама май им е кофти суровината .

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Още има, но го затриха. Tо си пише черно на бяло, че е знаел за проблема. Сега ще каже, че са му откраднали акаунта или че някой друг е писал от негово име. - А...този филм май май...съм го гледал.
    Хайде сега нека МЗХ каже дали този човек е редно да продава майки! И каква съдебна отговорност трябва да му се търси!

Забележи, че определени личности от форума ги хвана липсата. Това е така, защото са затънали в тор догоре и едва дишат.
    Дамянов ,сещам се за една личност, че и за две ,ама тяхната информация явно не е за ефира.Те и без това не са активни.Никаква загуба.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Дамянов ,сещам се за една личност, че и за две ,ама тяхната информация явно не е за ефира.Те и без това не са активни.Никаква загуба.
    А...не ми липсват изобщо. Просто отбелязвам, че ги хвана липсата като видяха какво се случва.
    Там е страшна схема - един внася вирусите в България, друг ти ги продава, а трети ти казва с какво да ги "лекуваш" и всички казват, че отглеждат Родопика. Аз на такива хора друго освен пиявици не мога да им кажа.
    После съм бил против бизнеса - не е вярно! Против съм да се възползват и живеят на наш гръб.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    ето едно друго иследване за патогенния товар на пчелите на голяма част от страните от ЕС, включително и България
    http://www.ibra.org.uk/articles/The-...-and-pathogens
    Хахахх това не го бял видял
    Че то си пише къде са правили изследвания и са излезли положителни: Виница, Димовци и Пловдив. Хората са се видели в чудо сигурно . Ако не друго, то може да станем опитно поле за лекарства, имаме си паразити, имаме си вируси, имаме си нозема...
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Много добре ме разбра какво искам да кажа
    Въпросът не е да разрушим всичко и да се даде път на нелицензираните, а точно обратното.
    Да де, ама всички пчелари от черния пазар ТОЧНО ТОВА искат. Просто го изтъкнах с цел да не разбере погрешно някой думите ти.

Кажи в другите държави как е уредена законово търговията с майки и пчелни семейства. Не казвам, че нашия вариант е лош, но ако искаме да се спазва трябва да му направим промени.(нека бъдем реалисти)
    Всеки сам за себе си се "регистрира" като майкопроизводител/пчеловъд. Сам отговаря за развъдната си програма ( дали ще си купува разплодни майки, ще си ги произвежда сам, или ще продава "куча марка"). Сам отговаря и за качеството на майките (пред клиентите). А най-висшия му "контролен" орган са ветеринарните служби. От тях зависи дали ще му издават здравни сертификати или ще си продава стоката на местния пазар (и дали въобще има право да продава).
    Развъдните организации пък, обединяват отделните пчеловъди, на база някакви общи интереси и преследсването на сходни цели. (напр. развъдна организация на пчеловъдите селектиращи Карника или пък селектиращи mellifera mellifera, .... или пък червенобуза костенурка)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Всеки сам за себе си се "регистрира" като майкопроизводител/пчеловъд. Сам отговаря за развъдната си програма ( дали ще си купува разплодни майки, ще си ги произвежда сам, или ще продава "куча марка"). Сам отговаря и за качеството на майките (пред клиентите). А най-висшия му "контролен" орган са ветеринарните служби. От тях зависи дали ще му издават здравни сертификати или ще си продава стоката на местния пазар (и дали въобще има право да продава).
    Развъдните организации пък, обединяват отделните пчеловъди, на база някакви общи интереси и преследсването на сходни цели. (напр. развъдна организация на пчеловъдите селектиращи Карника или пък селектиращи mellifera mellifera, .... или пък червенобуза костенурка)
    Значи всеки си прави каквото иска, като у нас, само с тази разлика, че ветеринарите им не спят.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Да де, ама всички пчелари от черния пазар ТОЧНО ТОВА искат. Просто го изтъкнах с цел да не разбере погрешно някой думите ти.

Ххахха, утре някой ще каже, че искам да остане само черния пазар. - прав си, корекцията е вярна.

Ха кажи сега защо в нашата родина има толкова бацилчета и акарчета, а уж имаме здрав контрол на 1000 инстанции.

Гледай в "чужбина" колко са улеснени и реално имат повече свобода, а страдат по-малко. Ей това поражда въпроси в мен.
    Ако продадеш една болна майка и после НИКОГА НИКОЙ няма да си купи от теб, а тук...щеш нещеш си вземаш Родупика щото си по програма.(е да ама не)
    Пазара регулира, но и ветеринарен контрол ако имаше... Ако и кражбите се спрат, а те пък са вързани с програмите...
    Имаме си закон и там си пише, че всичко се извършва с протоколи от ветеринарните служби, но докато го изкараш този протокол и е време да зазимяваш или просто се издава ей така за хартията.
    Хайде сега обратно: Що не се спазват законите - еми защото не са писани от пчелари. Ако бяха спрени кражбите и глупавите спънки, то не виждам какъв е проблема всеки да е регистриран.
    Ако всеки е регистриран и се правят изследвания на всеки пчелин само един път годишно, то поне ще знаем какво се случва. Толкова много пари се харчат за глупави дейности, а реално могат да се използват много по-добре. Ако всички бяха регистрирани, то и парите по програмите щяха да са повече.
    Всички проблеми тръгват от програмите и алчността на една малка групичка богопомазани.

МЗХ иска да се усвояват парите, а реалните пчелари не искат да имат нищо общо с програмите. Е...това не буди ли интерес в МЗХ. Тези държавни служители не се ли питат какво се случва.
    По програмите участват най-вече фиктивни пчелари и това може да се види много лесно. Тези които наистина искат да направят големи пчелини и да направят бизнес - тези хора пари не вземат от програмите или просто не им дават. Във форума има много такива хора, но тяхно решение е дали ще кажат какво се случва.

Ба*ти държавата!

В каква реалност е възможно да наблюдаваш: - Пчеларите да искат от държавата контрол. Да се контролират един друг или други такива абсурди.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Значи всеки си прави каквото иска, като у нас, само с тази разлика, че ветеринарите им не спят.
    Няма по-добър мотиватор за прогрес от пазарната икономика (или по-скоро от конкуренцията). Всеки иска да бяга по-бързо от останалите, а този който изостане много назад си ходи обратно на село да си произвежда мед.

Пазарната икономика има и едно друго предимство - наличието на много пазарни нисши. Дори и там където една пчела (или няколко) превъзхожда всички останали, това не означава че всички други тряба да бъдат изтребени. Нищо че всеки иска нова и скъпа западна кола, все се намират любители на трабантчетата и ретро колите, които да ги купуват и поддържат.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тука Дамянов е прав. Прекалено големия контрол от страна на държавата ВИНАГИ се изражда в КОРУПЦИЯ. Като цяло пак няма контрол, но корупцията вилне е с пълна сила. Ако пък контрола се връчи в ръцете на един единствен човек, това ВИНАГИ прераства в МОНОПОЛ и свързаните с него МАФИОТСКИ ИСТОРИИ за защита на този монопол. За съжаление това е реалноста в България.

Има алтернатива, и всеки един от вас я знае много добре - контрола да се предостави на крайния потребител, който сам да си избира от кой производител да си закупи необходимата стока. Това се нарича ПАЗАРНА ИКОНОМИКА и за всички е ясно, че тя работи по-добре от монопола.

Страница 8 от 18 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •