Може и да си прав ако пчелина ти е в къщи и ходенето до него ти отнема 3 минути, но когато имаш 20 пчелина и обиколката им е повече от 500 километра, нещата вече изглеждат по друг начин. Една единствена допълнителна операция означава няколко пчеларя да загубят няколко дена и общите разходи за труд и транспорт да надхвърлят 2000 лева.
Не съм го споменавал друг път във форума, но БИЗНЕС ПЧЕЛАРИТЕ по нищо не се различават от НЕДЕЛНИТЕ ПЧЕЛАРИ. Както при едните, така и при другите на даден пчелин се ходи сравнително рядко - веднъж в седмицата или дори веднъж на 2 седмици. Просто бизнес пчеларите си разпределят пчелините в групи, и едната група се обслужва в понеделник, другата във вторник и т.н. Тънкият момент във всичко това е как пчеларската година да бъде направена така, щото на пчелина Х да се ходи колкото се може по-рядко, и в същото време всички пчеларски операции да бъдат направени качествено и навреме.
В последните месеци направо съм вманиачен на тази тема. Опитвам се да сведа ходенията до пчелина Х до по-малко от 20 в годишен план, но това е много трудно. А разходната част зависи точно от това - колко пъти ще се ходи до даден пчелин. В конкретния случай слагането на пчелогонка означава едно допълнително ходене, но това мене не ме устройва. Купуването на мощна духалка е много по-евтиното и по-качественото решение при много на брой пчелини и кошери.

Цитат