Аз нямам такива,при мен всичко лети :-) :-) :-) :-) :-) .Младите пчели са в плодника при пилото а не горе в магазина.Първо си купих една духалка за 100тина лева с батерия но беше слабичка и батерията издържаше само час.Първо минах пет кошера на далечно разтояние един от друг и резултата беше,че когато приключих с петия и се върнах на първия да видя какво е станало с издуханите пчели кошера си беше така спокоен сякаш не съм го отварял.По земята неможах да намеря и една умряла пчела или пълзяща.Като разбрах,че труда ми спада значително като време и количеството извадени магазини е много по голямо/няма я и болката по ръцете от стръскването на пчелите/си купих бензинова за 600 лв някаде и за момента съм много доволен.Вече трета година вадя меда с нея.Ако някой реши,че иска тази с батерията да пише,ще я дам за 50 лв.
А къде къде по голямо удоволствие е само да сваляш магазините и да ги носиш в буса. Докато свалиш и пренесеш всички магазини, пчелогонките стоят подпрени на прилетните дъски, като свършиш пчелите са се прибрали от тях и зареждаш новата партида за следващия ден. Най добре се работи от двама човека, при поставяне единия опушва кошера държи и слага пчелогонката, а другия само повдига магазина във въздуха. При сваляне единия повдига и носи магазина, а другия маха пчелогонката и затваря кошера.
Колега ,при теб какво е разстоянието между рамките на магазина и плодника?Моите са сбирщайн ,купени ,правени , подарени.Като вдигна горният магазин ,няма да казвам ,какво се вижда отдолу.Затварям ги ,изчаквам да оберат всичко и тогава свалям долния магазин.Та затова питам.Не виждам ,как да използвам пчелогонка.
Това е голямото предимство на пчелогонката предния ден магазините се дигат и се слага пчелогонката и на другия ден се взимат рано сутрин като пчелите са облизали всички разкъсани мостчета и няма никакъв мед и пчелите от плодника изобщо не разбират ,че им вземаш меда.
Не съм го правил ,но винаги има първи път.Самата височина на пчелогонката ,колко е?Сигурно е писано ,но къде да го търся сега.Какво разстояние трябва да има в пчелогонката от рамките на плодника и от рамките на горестоящия магазин?
Пластмасовите пчелогонки са 1 см. те се слагат откъм плодника така ,че слагаш и 1 см. луфт за мостовете и от към магазините също около 2 см. за да не се мачкат пчели и да имат свободен достъп до пчелогонката и си готов.Може да се слагат и повече магазини наведнъж важното е да няма пило защото пчелите няма да го оставят.
Искам само да ви кажа, че със сушоари и всякакви там други батерийни духалки нищо не става. Трябва си мощна бензинова или дизелова духалка с голям дебит и скорост на въздуха поне 200 км/час. Корпуса се повдига и се поставя странично. След това се обдухва педантично между рамките и пак се намират пчели, които се изхитряват да останат в него. След това се носи "на бегом" в камиона (буса), вратата се отваря за кратко, пъха се корпуса, и пак се затваря. И въпреки всичката тази олелия 5-10 или дори 20 пчели се изхитряват да се намъкнат вътре. Няма как - това си част от занаята.
Експериментите за почистване с четка са отчайващи - губи се страшно много време. Почистването с пчелогонки също е отчайващо - ходи се на пчелина 2 пъти, а това е много труд и транспортни разходи. Освен това основното количество "намъкнали се" в камиона (буса) пчели е по време на носенето на корпуса към него, а не по време на почистването на рамките. Така че съгласно моя скромен опит най-доброто разрешение си е една МОЩНА ДУХАЛКА (бензин или дизел) и нищо друго. Колкото до "намъкналите" се в буса пчели - вече ви казах - те са безопасни и не жилят. Денем жужат по прозорците на помещението за вадене на мед, но нощем се скупчват на кълбо и лесно могат да бъдат хванати.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))