Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 175

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Значи това ме навежда на мисълта, че Матеев се е набъкал с ТИЯ вируси тотално, защото купувайки тези кошери на килограм всъщност е купувал материала на доцента. Но той няма такава смъртност в кошерите си, което отново ме навежда на мисълта, че материала на доцента не е толкова лош (заразен), иначе Матеев да е пламнал. Ще ви кажа още веднъж, че тази болест, която търсите се развива по - друг начин и всеки може да изтрещи от нея в най - неочаквания момент. През мен мина предишните две години, но сравнително в слаба форма и двете години ми отне по една трета от пчелите. Тази година имам само два без майки, на които единия си произведе и сега започва да гони останалите. Причината за тази смъртност я търсете на друго място. Никой не е виновен за нея и никой не е застрахован от нея. Боледуват силните семейства - мършите оживяват на 100 %. Невероятно, но е факт.
    Ако си забелязал, той ударно ги разцепва на отводки. Просто за сега не им дава възможност да станат силни пчелни семейства.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    Ако си забелязал, той ударно ги разцепва на отводки. Просто за сега не им дава възможност да станат силни пчелни семейства.
    Да, забелязал съм или по - точно предполагам, че е така. Може да съм прав, че слабаците изкарват по добре. Да се абстрахираме от факта, че Матеев ги храни яко, но те пак са си слабаци от където и да ги погледнеш.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Да, забелязал съм или по - точно предполагам, че е така. Може да съм прав, че слабаците изкарват по добре. Да се абстрахираме от факта, че Матеев ги храни яко, но те пак са си слабаци от където и да ги погледнеш.
    Може да не съм прав, но си мисля, че ако разделим едно силно пчелни семейство на 3 - 4 отводки в началото на лятото. Сумарно кърлежа в тези отводки към края на лятото, ще е по- малко, от колкото ако семейството не е разделяно.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    Може да не съм прав, но си мисля, че ако разделим едно силно пчелни семейство на 3 - 4 отводки в началото на лятото. Сумарно кърлежа в тези отводки към края на лятото, ще е по- малко, от колкото ако семейството не е разделяно.
    Поне логично е така.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Само да вметна- проблема със ветеринарния контрол не е от вчера или от 2-3 години, а е от толкова отдавна, сякаш винаги си е било така. Още през 2004г в списание Пчелин бяха писали по този проблем и че резултатите от лаботаторните изследвания на повечето майкоразвъдни стопанства в страната излизали положителни за Нозема.

Ветеринарно-санитарния протокол при производството на пчели/майки за продажба е съвсем различен от този, когато те се правят за собствени нужди. Но всеки кара по по-лесния начин, защото е оставен на съвестта си да му опражнява контрол и като гледа конкурентите(колегите) му какво правят, трябва да е единствения луд за да върши всичко по правилния, но по-скъп и труден начин.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Само да вметна- проблема със ветеринарния контрол не е от вчера или от 2-3 години, а е от толкова отдавна, сякаш винаги си е било така. Още през 2004г в списание Пчелин бяха писали по този проблем и че резултатите от лаботаторните изследвания на повечето майкоразвъдни стопанства в страната излизали положителни за Нозема.

Ветеринарно-санитарния протокол при производството на пчели/майки за продажба е съвсем различен от този, когато те се правят за собствени нужди. Но всеки кара по по-лесния начин, защото е оставен на съвестта си да му опражнява контрол и като гледа конкурентите(колегите) му какво правят, трябва да е единствения луд за да върши всичко по правилния, но по-скъп и труден начин.
    Тази дъвка я дъвчем от 100 години. Докато в тази ми мила родина не се вкарат закони, които да действат за всички еднакво, няма да се оправим. Единствено само в КАТ се изпълняват стриктно законите, та дори си ги изсмукват из под ноктите за да те забършат, та да ти се приплаче. Само тази ли институция е на този свят? Другите има ли ги, нЕма ли ги? Или просто мътилката е по - добра и затова все трябва да е мътно.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Кой ще е този луд производител на основи дето ще нагрява восъка до 140 градуса. Това е адски много енергия, а тя не е безплатна.
    Забравете за обеззаразяване на основите, това просто не се случва. Ако има някакво обеззаразяване, то е неволно, а не защото е цел.

Има голямо значение дали бъдещия ми комшия е програмист. Кой ще си купи пчели от лицензиран, ако не е по програмите.
    Аз не мога да си представя защо бих си купил майка или пчели, като знам какво е положението. Как се грижи за пчелите си един пчелар който е изкарал пари от джоба си и как го прави програмист.

Има един много евтин начин да се реши проблема с болните майкопроизводители. Държавата ще се съгласи, защото не искат да дават повече пари.
    Майкопроизводителите да дадат проби само един път, но в чужда лаборатория и ако излязат положителни, то да се отнеме лиценза им до доказване на обратното.
    В същото време контрол до дупка на доказано заразените майкопроизводители и да нямат възможност да продадат болните си пчели.
    Така се ограничават огнищата и това е първото нещо което трябваше да се направи, но още през 2013.
    Как е възможно само една лаборатори за анализ на вирусите да има в България? Как е възможно да няма контрол как се вземат/дават пробите? Какво изследват другите лаборатории?!?!

Някои колеги знаят какво се случва когато влязат няколко вируса в едно семейство. Всяка пчела реагира различно на вирусите, някой напускат кошера, но по-страшните са другите.
    За малкия кошерен бръмбар изобщо не ми се мисли. Само няколко бръмбарчета са достатъчни да предизвикат такава чума, че просто ще се чудим откъде ни е дошло.
    Италия е на две крачки от нас, а с нашия ветеринарен "контрол" ще разберем какво се случва като видим пихтията на дъното на кошера. Попитайте пчеларите около вас как изглежда МКБ и след това се замислете хубаво. Ако не друго, то рибарите ще имат захранка колкото искат.

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Има един много евтин начин да се реши проблема с болните майкопроизводители. Държавата ще се съгласи, защото не искат да дават повече пари.
    Майкопроизводителите да дадат проби само един път, но в чужда лаборатория и ако излязат положителни, то да се отнеме лиценза им до доказване на обратното.
    В същото време контрол до дупка на доказано заразените майкопроизводители и да нямат възможност да продадат болните си пчели.
    ЧУДЕСНО. На всички лицензирани майкопроизводители ще им бъде забранено да продават и ще останат да продават майки и отводки само нелицензираните.

Аз съм млад пчелар и не знам какво е било в миналото. Нека старите пчелари от форума да си припомнят имало ли го е всичко това в миналото, или наистина 2013-та година е била първата, през която е пламнала епиденията?
    "СПК" в България се наблюдава от 4-5 години, а проблеми в майкоразвъдните стопанства започват да се появяват някъде около 2006 година, ако не и по-рано:
    http://www.dave-cushman.net/bee/rogerpatterson.html

Проблема с патогените е следния. ВСИЧКИ ЖИВИ СЪЩЕСТВА имат в себе си и постоянно поглъщат от околната среда потенциално болестотворни микроорганизми. Само че живота си продължава и света не е спрял да се върти. Е, от време на време се наблюдават епизоотични и епидемиологични заболявания и масов мор, но в повечето време повечето живи същества са функционално напълно здрави.

И след като няма как да се предлагат на 100% стерилни пчели, то правилото е да човек да не продава болести на някого, каквито той си няма (при търговски отношения между две държави) и да не продава потенциално опасни болести, които биха могли да причинят заболяване.

И тъй като обикновенно повечето патогени са повсевместно разпространени навсякъде (или поне в повечето държави), не става въпрос дали пчелите, които продаваш ще притежават ABPV (тъй като е повсевместно разпространен, както и спорите на АГ), а в случая КАКЪВ ТОЧНО ЩАМ на ABPV пренасят пчелите ти. Както казва д-р Хаус - Не е важно дали, а колко. Всички сме изложени на слънчевата радиация, но въпреки от това, човек не се разболява всеки ден от лъчева болест.
    За да го перефразирам, ако не предизвиква заболяване - не е от значение ( в този случай нивата му ще са много ниски и ще бъде много трудно да бъде открит при лабораторно изследване. Е, това обаче е така САМО в 99% от случаите). Ако при лабораторно изследване, нивата му са високи, това означава, че този щам има потенциал да се превърне в епизоотично заболяване ( и да причини голяма смъртност). Това е и принципа на веретинарния контрол.

Нозема тип Ц, например е намерена в проби пчели от източното крайбрежие на САЩ, които са на повече от 30 години!!!! ( което на практика означава че в САЩ е съществувала най-малкото отпреди 1925 г). ДА, обаче тя не започва масова експанзия и не е причинявала проблеми със здравословното състояние на семействата до преди около 15-ина години.

Пчелите живеят в среда наситена с патогенен товар - в пчелните семейства е пълно с потенциално болестотворни микроорганизми. Освен от познатите начини за заразяване, един кошер може да се зарази и буквално от въздуха, както и от цветчетата, посетени преди това от пчела-заразоносител (т.е. патогените са буквално навсякъде). Само че тук пак се връщаме на правилото- не е важно дали, а колко.

Като вземем предвид и чукащия на вратата кошерен бръмбар, бизнес плановете на всички ни ще станат "сметки без кръчмаря" , а пчеларството такова каквото го познаваме ще изчезне.
    Току-виж МКБ спасил българското пчеларство, вместо да го затрие. НО всичко зависи по какъв път пчеларите ще си изберат да поемат. А като ги знам по чий акъл се водят, пак ще направят грешния избор.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Току-виж МКБ спасил българското пчеларство, вместо да го затрие. НО всичко зависи по какъв път пчеларите ще си изберат да поемат. А като ги знам по чий акъл се водят, пак ще направят грешния избор.

Какво точно очакваш да се случи и какъв е правилният път според теб?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    ЧУДЕСНО. На всички лицензирани майкопроизводители ще им бъде забранено да продават и ще останат да продават майки и отводки само нелицензираните.
    Много добре ме разбра какво искам да кажа
    Въпросът не е да разрушим всичко и да се даде път на нелицензираните, а точно обратното. Нелицензираните или да се лицензират или да спрат да продават майки и отводки, а тези които днес имат лиценз да бъдат проверени и да се започне начисто. Каква е ползата от лицензирането, ако няма контрол? - Ако не се извършва контрол, то лиценза е само начин да остане една избрана група(точно както е сега).
    Другият проблем е какво се случва с хората които продават 10-20 майки, които им са излишни, а не основна дейност. Те спират ли да продават или се налага някакво ограничение колко майки да могат да реализират.
    Според мен е по-добре да има някакво ограничение(примерно 10 майки), защото другия вариант просто няма да работи. Ако законово има големи ограничения, то просто се връщаме в старата анархия и няма смисъл от цялото занимание.

Кажи в другите държави как е уредена законово търговията с майки и пчелни семейства. Не казвам, че нашия вариант е лош, но ако искаме да се спазва трябва да му направим промени.(нека бъдем реалисти)
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •