Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 80 от 239 ПърваПърва ... 3070787980818290130180 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 791 до 800 от общо 2387
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Гледам си си дописал поста.Част от него ми звучи така: затваряме всички болници ,край на лечебните напъни ,който оживее -оживее.Като останат 600 000 на земята ще са здрави ,като бикове.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Гледам си си дописал поста.Част от него ми звучи така: затваряме всички болници ,край на лечебните напъни ,който оживее -оживее.Като останат 600 000 на земята ще са здрави ,като бикове.
    Ами...не, просто проблемите които акарицидите докарват са повече от тези които решават.
    Шанса семейството да умре от акар(болест пренесена от него) е по-малък отколкото шанса да умре от бактерия получила идеалните условия.
    Кажи ми какво ще направиш ако семейството има някоя от болестите пренасяни от акара. Ще използваш антибиотик, той ще убие 99%, а останалия 1% ще умори семейството, а и другите в пчелина. - К'ва файда?!?!

Дописах, че да се разберем по-лесно

Дони го виждам, че само гледа безучастно, а няма да е лошо да даде акъл.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Имам само един въпрос храни ли и до кога през август,септември и ако не си това ти е проблема ,а не третирането с ОК просто акара засегна пилото за зимните пчели и там, където е имало късна паша /естествена/ или е подхранвано, както трябва положението е по добре. При мен от три пчелина третирани с ОК само на единия, където нямаше късна паша е зле положението като аз съм виновен ,че не се намесих но проблема си е мой впрочем това е мнението ми за смъртността в Странджа не третирането ,а не подхранването е причината и малкото или никакви запаси от мед го доказват............................
    Радо аз също си правя изводи от три пчелина и трябва да ти кажа ,че мнението ми е противоположно на твоето,доста мога да изпиша,но накратко.На местата където имаше доста подържаща паша(август, септември) жертвите са на лице,а там където началото на септември се кротнаха и от към пило също смъртноста в % се брои на пръсти.Запасите да ги коментирам ли въобще12-15 кг средно на кошер.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Радо аз също си правя изводи от три пчелина и трябва да ти кажа ,че мнението ми е противоположно на твоето,доста мога да изпиша,но накратко.На местата където имаше доста подържаща паша(август, септември) жертвите са на лице,а там където началото на септември се кротнаха и от към пило също смъртноста в % се брои на пръсти.Запасите да ги коментирам ли въобще12-15 кг средно на кошер.
    А там където са се кротнали подхранва ли със сироп? Според мен става все по-належащо да се зазимява на 50% мед 50% сироп. И ако имаш късмет на прашец от диви растения.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Радо аз също си правя изводи от три пчелина и трябва да ти кажа ,че мнението ми е противоположно на твоето.
    Всеки споделя своите наблюдения при мен аз знам каква беше поддържащата паша ,а тя е малини като дори при беритбата събираха и сок и на този пчелин където са най много семейства процента на изчезнали и семейства с малко останали пчели е най малък и изобщо не е проблем.Докато в селото пчелина е най зле и дори се наблюдаваше нападения, което други години изобщо не се наблюдава като третиране и гледане е едно и също за всички.За запасите аз лично предпочитам по малки запаси но достатъчни защото многото мед държи студено и ограничава семейството и изисква допълнително работа от моя страна.Впрочем ето предимството да направиш повече и по малки пчелини за да разпределиш риска.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    А там където са се кротнали подхранва ли със сироп? Според мен става все по-належащо да се зазимява на 50% мед 50% сироп. И ако имаш късмет на прашец от диви растения.
    Това защо се налага? Нали беше най-добре на мед и освен това да не се изтощават пчелите да преработват захар.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Това защо се налага? Нали беше най-добре на мед и освен това да не се изтощават пчелите да преработват захар.
    Това си е мое мнение, не мога да кажа кое е най-добре и кое не. Под подхранване със сироп за зимни запаси обаче разбирам 4-5 литра в края на август с инвертиран сироп максимум на 50%, а не ноември с по 10 литра инвертиран на 90%. Не мога да ти дам доводи, така го усещам.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Подхранванията в пчелините бяха от 15.08-30.08-профилактично по 3,5-4л. 1към2+.............Колкото до прашеца, от всячески растения то той изобилстваше в това число и някакви количества нектар достатачен за да си оформят запасите (прецедент за раьона) .Да споменавам ли че нямам и капка мана в питите тази година,което не е проблем всъщност.Хайде и за пилото да кажа,тези които се кротнаха средно по 3-4 рамки пило-на 11.09,а другите 14.09- 7 рамки средно пропорционално на бр. кошер.Да добавя че става въпрос за 8р. ЛР.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Тази есен,началото на ноември третирах с ОК по рецептата на Скутелатора с пулверизатор.В четвъртък по обяд третирах 8 бр пак по същия начин,и открих една отводка с шепа пчели без майка.Останалите не ми е останало време да ги проверя.Днес погледнах какво е паднало на дъното/фазер/,3бр без акар,2бр с един,2бр с два и 1 бр с десет кърлежа.Този с десетте броя със сигурност имаше пило когато ги пръсках първия път,той бе един от най силните през есента,а и сега има един магазин с пило.Незнам дали въобще майката е прекъснала да снася,:-) :-) :-) :-) ,цяла зима си беше на сухата захар.От Добрич си взимах байварол и мисля да ги сложа на два броя от тез дето нищо не падна,за контрола.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Да не забравиш да споделиш резултата
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Страница 80 от 239 ПърваПърва ... 3070787980818290130180 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •