Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 33

Тема: 50% Пило

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Явно е че не съм се изразил достатъчно ясно, затова продължавам с обяснението, защо има недостатък в ниските рамки.
    При зазимяване пчелите се нуждаят от 20-30 см, в долната част на питата, за да образуват зимно кълбо. То се образува върху празни килийки, защото медът е топлопроводим. Зимното кълбо само леко захваща запасите с мед с горната си част.
    При зазимяване пчелите се нуждаят от минимум 20 см. с медови запаси, които трябва да се намират над зимното кълбо, защото при студена зима зимното кълбо се движи само нагоре. Не назад и нагоре, а само нагоре. Вижте снимките, пчелите са изяли всичо над кълбото, а в задната част на питите не са пипнали запасите с мед.
    Сега да направиме сметките 20-30 см. + 20 см. = 40-50 см. Тези 40-50 см. са минимума от необходимата дълбочина на питата, от която пчелите се нуждаят.
    Тъй като дори и рамката на ДБ не предоставя такава дълбочина на питите, тя не е подходяща за пчелите.
    Затова се налага да се подхранва през зимата и през пролетта, и другите дейности които се препоръчват в пчеларската литература.
    Всички техники за работа с кошерите са задължителни, само за да минимизират отрицателното въздействие на ниската стандартна рамка.
    Зазимяването е само един от примерите.
    Роенето се причинява единствено от ниската височина на стандартните рамки и т.н.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Роенето се причинява единствено от ниската височина на стандартните рамки и т.н.
    Така наречения украински лежак с тясно висока рамка (обърната да 90 градуса Д.Б. рамка) е прочут и със склонността на пчелите отглеждани в него към ранно роене.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Завъртяната ДБ рамка при украинския лежак е много по-добра, защото е дълбока. Доказателство за това е по-доброто зимуване и по-бързото пролетно развитие на семейството. И след бързото развитие се започва с ранно роене. Точно заради роенето пчеларите не обичат този лежак.
    Но е факт, че при по-дълбока рамка, пчелите се развиват по-бързо.
    Много пчелари в българия, зазимяват ДБ с пълни с мед магазинни пити, поставени над плодника. Това е техника, с която се избягват отрицателните въздействия на ниската и широка рамка. Само че се появява друг проблен - зоната на смъртта между корпусните и магазинните рамки.
    Е така е при ниските и широки рамки - решаваш един проблем - веднага се появява друг проблем.

За мен плодниковата ДБ рамка е възможно най не ефикасната "стандартна" рамка. Прав си че е ниска за зимуване само на нея.
    Така наречената зона на смъртта не е никакъв проблем, ако пчелите са правилно подготвени за зимуване, особено при Фарар.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Пчелите складират запаси от мед до пилото, в задната част на питата, в дъното на кошера, не защото така са си решили, или защото така им харесва.
    Пчелите са принудени да складират на това място мед, защото рамката е ниска, и няма как, хем да отглеждат пило, хем да разполагат меда над пилото. Пчелите нямат на разположение нуждното им минимално линейно разстояние от около 60 см., което те предпочитат. А защо няма рамка дълбока 60 см? Отговорът е елементарен - никой не произвежда центрофуга за рамка дълбока 60 см.
    В момента в който на пазара се появи центрофуга за рамка дълбока 60 см., всички пчелари ще минат на дълбоки рамки от 60 см.
    Този пост е редактиран от slavi 13; 25.03.2015 в 15:33. Причина: грешката с не-то е моя

На теория е така, но на практика нещата са по различни. Преди години когато прехвърлях последния си ДБ в ЛР, постъпих по следния начин. Сложих след акацията 2 корпуса с светлокафяви (идеални) рамки върху дъното и най-отгоре ДБ-овия плодник. Ханеманова не сложих, защото решик че при обилната слънчогледова паша пчелите сами ще "избутат" майката на долу и като напълнят ДБ питите с мед, аз ще ги центрофугирам и ще ги бракувам. Да ама не. След края на пашата пилото си беше в ДБ-овите пити, а двата корпуса от долу бяха на 100% пълни с запечатан мед. Да допълня че ДБ питите бяха 9 в 10-рамков корпус. Наложи се да ги оставя да зимуват така и на следващата пролет вече с ХР нещата се получиха. Та искам да кажа, че не винаги се случва това което уж е "азбучна истина".

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Юрий, това което го описваш в пост 20, аз съм го описал в пост 12, точка 3.
    Така че практиката абсолютно съвпада с теорията.
    Майката не слиза надолу поради една единствена причина - наличие на две хоризонтални дъски, пространството между тях и преходни килийки в които майката не снася. Това прави около 4-7 см. "мъртво пространство" за майката. Тя няма какво да прави там.
    Тъй като твоят опит е със рамка ДБ, поставена най-отгоре, това още повече я затруднява, защото рамката ДБ е по-дълбока от рамката на многокорпусния кошер, дава по-голям простор за снасяне на майкат, и тя не напуска най-горния плодник на ДБ.
    Остава въпросът, защо пчелите са складирали нектара и меда в най-долните 2 корпуса. Това като чели противоречи на теорията.
    Според мен не противоречи, чел съм за такива случаи даже за пчели живеещи в хралупа, където няма прекъсване на питата по вертикала. Просто майката спира пред прелката, не желае да я напусне, и пчелите складират мед под пилото.
    А тъй като споделяме разни неща за вредата от ниската и широка рамка, искам да кажа че не харесвам всички ниски и широки рамки, без изключение.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Юрий имаш ли "фарари"?Подобен отказ на майката да напусне Д.Б. пита има и при прехвърляне от Д.Б. на Ф.
    Слави не ни ли водиш към Роже Делон?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    всички пчелари ще минат на дълбоки рамки от 60 см.
    Аз не. Работя с ДБ и мисля, че с характеристиките си удовлетворява всички изисквания.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    всички пчелари ще минат на дълбоки рамки от 60 см.
    Аз не. Работя с ДБ и мисля, че с характеристиките си удовлетворява всички изисквания.

Аз също. Навремето една от причините да избягам от ДБ рамка беше, че ми беше много трудно на направя така, че да я изградят без деформации или да не се деформира впоследствие от тежестта на меда. От чисто естетическа гледна точка предпочитам рамките да са изградени от летва до летва (без дупки над долната летва) и 100% от площта на питата да става за снасяне от майката
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •