Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 32
  1. #11
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Мнения
    473
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Прашеца го изядоха топлото време към края на януари май беше. Тази година прашеца закъснява и съответно пилото. Където са зазимени с по-малко прашец сега е в недостиг. Кошера който наблюдавам имаше 3 пити с прашец и още преди 2 седмици беше останала само една. Прашецовия заместител който слагам се сваля светкавично.
    Вече е късно да даваш прашец и без това няма да се усвои като перга и съответно да стане на пило. Прашеца в питките има роля за вкусовите им качества и по-бързото им консумиране. Днес при мен всяка 10-та пчела носеше прашец, така че още 2-3 дена и ще ти тръгне пилото, готви сиропа.
    Какъв заместител на прашеш ползваш и по какъв начин им го предлагаш.

  2. #12
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Има го в нета - и по сайтовете на пчеларските магазини. Имаш нет - порови се.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  3. #13
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Мнения
    3,664
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от encho123 Виж публикацията
    здравейте колеги !

    днес ходих на пчелина да видя какво става с пчелите понеже е хубаво времето
    и какво да гледам в повечето кошери няма никакъв прашец.... (съответно и пило)
    а тези които имат имат малко прашец и малко пило (пилото е колкото кутия цигари на 1-2 рамки)
    та въпроса ми е към по опитните колеги как да им дам прашеца които ще купя от пчеларския магазин понеже нямам в склада
    всъщност не съм сигурен дали е най добрия вариант това отворен съм за идеи
    В момента има много прашец в природата и пчелите си набавят сами. В началото на месеца нямаше, но вече всичко цъфти.

  4. #14
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Има го там където има необработваеми площи, а там където хиляди декари са обработени - почти го няма.
    В северна България, в Добруджа - всичко е обработено и най-ранния прашец е от рапица.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  5. #15
    VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Мнения
    1,233
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Има го там където има необработваеми площи, а там където хиляди декари са обработени - почти го няма.
    В северна България, в Добруджа - всичко е обработено и най-ранния прашец е от рапица.
    Е не си прав. всеки който разчита на "горка паша"през сезона има бол прашец и сега. Е не е за добиви, но има. Мъртва коприва, онова дребното дето му викам великденче пък то май не е...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

  6. #16
    Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Мнения
    241
    Към 1 кг цветен прашец се добавя 250 грама преварена и изстинала питейна вода. Сместа се разбърква и оставя да престои 24 часа в покрит съд. От получена смес се оформят питки по 50 гр. и се поставят в полиетиленови торбички върху рамките. Подхранването се повтаря (от края на февруари) през 10-15 дни до масовото разцъфтяването на растения.
    Успех.

  7. #17
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
    Към 1 кг цветен прашец се добавя 250 грама преварена и изстинала питейна вода. Сместа се разбърква и оставя да престои 24 часа в покрит съд. От получена смес се оформят питки по 50 гр. и се поставят в полиетиленови торбички върху рамките. Подхранването се повтаря (от края на февруари) през 10-15 дни до масовото разцъфтяването на растения.
    Успех.
    ТАКИВА МНЕНИЯ ТРЯБВА ДА СА МАРКИРАНИ. Това придава смисъл на форума. Благодаря.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  8. #18
    Наблюдател
    Регистриран
    13.07.2014
    Мнения
    21
    Пчеларски район
    община Добрич
    днес направих следното взех 500гр соево брашно 200гр мляко на прах 100гр прашец смесих ги и ги поставих в тава на 4-5 метра от кошерите
    сложих сместа към 11:30 и я прибрах към 16:30 (когато пчелите се прибраха)
    претеглих остатъка и беше 295 грама значи са вдигнали около 500гр
    мисля да повторя процедурата в четвъртък ако позволи времето

  9. #19
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    950
    Цитат Първоначално публикувано от encho123 Виж публикацията
    днес направих следното взех 500гр соево брашно 200гр мляко на прах 100гр прашец смесих ги и ги поставих в тава на 4-5 метра от кошерите
    сложих сместа към 11:30 и я прибрах към 16:30 (когато пчелите се прибраха)
    претеглих остатъка и беше 295 грама значи са вдигнали около 500гр
    мисля да повторя процедурата в четвъртък ако позволи времето
    И защо им е соевото брашно и сухото мляко? Смеси прашеца с пудра захар и го подай по същия начин в тава.
    Working....

  10. #20
    Наблюдател
    Регистриран
    13.07.2014
    Мнения
    21
    Пчеларски район
    община Добрич
    дадох соево брашно и сухо мляко понеже нямах голямо количество прашец а за 500гр прашец ми обявиха цена 35 лева
    а брашното и млякото излязоха 6-7лева (спрях се на тях защото до колкото намерех информация са едни от най добрите заместители)

 

 
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •