Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 244

Преглед на хибрид режима

Цитат Първоначално публикувано от jojonov Виж публикацията
    Мъча си главата от 2 дена: как да стопя пити по това време, като имам само слънчева топилка? Някой опитвал ли е с пистолет за горещ въздух? Дали има подходяща температура да се получи, без да се подпали восъкът? И как да си направя топилка с пара , но да се събера в 150-200 лева?
    Има едни (май китайски) неръждаеми тенджери. Ако намеря някой, който да може да ми завари 2 чучура, ще съм намерил решението- ще взема една малка, ще я надупча яко и ще я сложа в една по-голяма, която е с двата чучура и ще вържа тенджерата под налягане към единия. Вместо тези тенджери, мога да ида на място, където работят неръждавейка и да се направи съвсем човешко, но предполагам, че ще ми искат поне един бъбрек за таз работа... Та?
    Няма какво толкова да се чудиш. Натрошаваш питите на дребни парчета. Слагаш ги в подходящ по обем съд, добавяш няколко литра вода и подгряваш, докато восъка се стопи. Може и изчакаш да кипне. След това прецеждаш през ситна мрежа или дамски чорап и оставяш да изстине. По лесно не се сещам.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Само един съвет.Внимателно с кипването ,защото ефекта е ,като при прясно мляко.Нали знаете оня байно дето викал : лей се мляко -лей се " после тенжерата се оказала празна.

Така е. Зависи от обема на съда.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Няма какво толкова да се чудиш. Натрошаваш питите на дребни парчета. Слагаш ги в подходящ по обем съд, добавяш няколко литра вода и подгряваш, докато восъка се стопи. Може и изчакаш да кипне. След това прецеждаш през ситна мрежа или дамски чорап и оставяш да изстине. По лесно не се сещам.
    Не препоръчвам този вариант, по няколко причини.
    - Голяма мизерия става навсякъде
    - Много от восъка остава в троптината, особено ако са по стари питите.
    - Ако го правиш на открито събираш де що има пчела...

Аз бих препоръчал вариант с пара. Една голяма тенджера с капак. Правиш сито с 2см по малък диаметър от тенджерата, така че да е на 5-6 см от дъното. Пълниш го с отломки от пити, а на дъното на тенджерата наливаш 4см вода. Слагаш капака и вариш по 30 минути всяка варка. После тръскаш ситото, изливаш водата с восъка в съд където да се охлажда и следващата варка.. На другия ден преваряваш восъка за да му придадеш форма и си готов. И тази играчка за 20-30 пити. от там нагоре си е гърч. Според мен!
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Не препоръчвам този вариант, по няколко причини.
    - Голяма мизерия става навсякъде
    - Много от восъка остава в троптината, особено ако са по стари питите.
    - Ако го правиш на открито събираш де що има пчела...

Аз бих препоръчал вариант с пара. Една голяма тенджера с капак. Правиш сито с 2см по малък диаметър от тенджерата, така че да е на 5-6 см от дъното. Пълниш го с отломки от пити, а на дъното на тенджерата наливаш 4см вода. Слагаш капака и вариш по 30 минути всяка варка. После тръскаш ситото, изливаш водата с восъка в съд където да се охлажда и следващата варка.. На другия ден преваряваш восъка за да му придадеш форма и си готов. И тази играчка за 20-30 пити. от там нагоре си е гърч. Според мен!
    И аз да споделя моя скромен опит. Парна топилка - на Lizon струва 699.00 лв. Представлява 60 см висок неръждаем съд с капак, диаметър 395 мм и парогенератор с калпав маркуч. Калпав, защото се свързва с пластмасов цангов щуцер и се вади. Има и по-евтини варианти. Но който обича сам да си прави оборудване, може да го направи за 70-80 лв, без труда - той се заплаща от удоволствието сам да сътвориш нещо. Това, което виждате на клипа е само опит, а не окончателен вариант.
    Ето го: https://www.youtube.com/watch?v=Ac2IoDx8GO0
    Кратко описание:
    Съд - казан от стара пералня. Взел съм го от пункт за скрап за 5 лв, неръждаем и от достатъчно дебел материал. Диаметъра е около 40 см, височината на правия участък - около 30 см. Много са подходящи да се вкарват един в друг. Тогава височината ще стане колкото на Lizon-а, а и диаметъра е същия. може да се занитят за якост и да се уплътнят с калай, ако се губи пара. Предстои експеримент за това.

Капак - от стара пералня, с импровизирана дървена дръжка и отдолу - фибран за изолация. Фибрана не е устойчив на топлина и след като стопих 15-20 кг. восък се понабръчка, но и това е временно решение. За плътно прилепване служат тежести - бутилки, които в бъдеще ще бъдат заменени със закопчалки.

Кошница: не се вижда, но прототипа е от мрежа за строително сито - дъно и цилиндър, обшити с тел. За в бъдеще съм си купил барабани от автоматична пералня - пак по 5 лв и ще ги прекроя в кошница

Парогенератор - стара тенджера под налягане. Става и най-евтиния вариант, от 1левчетата, без сертификат. Няма да работи под налягане, но съм оставил всички предпазни клапани - ако нещо се запуши или прегъне маркуча

Паропровод - мека връзка 150 см. Работната и температура е 90 градуса, но при експлоатацията не показа проблеми. То и не е много превишена тази температура, де. В капака на тенджерата и пералнята е пробит по един отвор Ф20 и са монтирани един в друг по 2 удължителя за чешма 1/2". Има ги с разни дължини. Навън остава резбата, която е правилната за меката връзка.

И тъй като стана време да тръгвам за работа, ако някой проявява интерес към особеностите, ще ги опиша в следващ постинг.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •