Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 12
    Наблюдател
    Регистриран
    22.11.2014
    Пчеларски район
    Бургас

Моля за съвет

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0629.jpg
Прегледи:      258
Размер:	86.9 KB
ID:	3805Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0630.jpg
Прегледи:      259
Размер:	95.9 KB
ID:	3806Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0631.jpg
Прегледи:      256
Размер:	78.7 KB
ID:	3807 Това какви пчели са?
    Днес отворих за да поставя питка, и извадих една две рамки за да видя какво е положението, и на двете имаше изградени маточници.
    На едната бяха 6,7 бр. , а на другата 3.
    Надвечер тези пчели бяха изхвърлени извън кошера. Тези са три, а по- късно бяха 6-7бр.
    Имаше около 10 бр. новоизлюпващи се пчели.... друго пило нямаше... трябва ли да се притеснявам....
    Поздрави
    Николай Кадийски

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    И това доживях да видя. Ихвърени майки през март. Една майка ще остане ,но си е за притеснение ,какво ще стане после.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Тцтцтц да имаше някой друг кошер по развит,отводки можеше да направиш.

Потребител
    Регистриран
    28.02.2013
    Пчеларски район
    Русе
    по това време на годината има ли търтеи после да оплодят майката много ме съмнява

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от kaletoo Виж публикацията
    по това време на годината има ли търтеи после да оплодят майката много ме съмнява
    Един курс по изкуствено осеменяване,и започва с най-ранните отводки в цялата страна.

Наблюдател
    Регистриран
    22.11.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Значи чакане му е майката.... а вътре беше старата майка....
    Поздрави
    Николай Кадийски

Наблюдател
    Регистриран
    22.11.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Днес пред кошера бяха още 5 майки и един умиращ търтей...
    Поздрави
    Николай Кадийски

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kaletoo Виж публикацията
    В литературата има цитирани случаи на търтеи и оплождане на майки дори и през месеците февруари и март. Друг е въпроса що за майки се получават, но да, възможно е такова ранно оплождане. Мисля си дори че ако един пчелар си пожелае, може планомерно да предизвика ранни търтеи и ранно оплождане, но пак повтарям, че майката ще е некачествена.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Николай К Виж публикацията
    .....Имаше около 10 бр. новоизлюпващи се пчели.... друго пило нямаше... трябва ли да се притеснявам....
    Разбира се, че трябва да се притесняваш. Липсата на пило по това време със сигурност означава загубено семейство. А това, че е имало само около 10 броя новоизлюпващи се пчели означава, че майката е спряла да снася още преди 20 дена.

Какви са твоите майки? Откъде си се сдобил с тях? Просто ми е любопитно да не би това да са майки на някой лицензиран производител, щото именно при някои от тях се случват подобни гафове - майките им едвам докретат до зимата и след това спират да снасят. Основната причина за такива некачествени майки е неспазване (претупване) на технологията за производството им.

Не е достатъчно да се знае правилната технология. Тя трябва и да се спазва, но когато си монополист, гледаш да бълваш преди всичко количество, а качеството остава на заден план (деветата дупка на кавала).

Наблюдател
    Регистриран
    22.11.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Разбира се, че трябва да се притесняваш. Липсата на пило по това време със сигурност означава загубено семейство. А това, че е имало само около 10 броя новоизлюпващи се пчели означава, че майката е спряла да снася още преди 20 дена.

Какви са твоите майки? Откъде си се сдобил с тях? Просто ми е любопитно да не би това да са майки на някой лицензиран производител, щото именно при някои от тях се случват подобни гафове - майките им едвам докретат до зимата и след това спират да снасят. Основната причина за такива некачествени майки е неспазване (претупване) на технологията за производството им.

Не е достатъчно да се знае правилната технология. Тя трябва и да се спазва, но когато си монополист, гледаш да бълваш преди всичко количество, а качеството остава на заден план (деветата дупка на кавала).
    Ами кошера ми го даде баща ми, в края на октомври миналата година, и не е гледан въобще...
    от 4 кошера му остана този за около 4 години... Майки със сигурност не са сменяни, и дори не са били подхранвани, та аз се захванах с него, много чета, но нямам практика.
    Много съм притеснен за семейството, и затова питам....
    Много се запалих по тези пчелички, дори си купих и два нови кошера....
    Та за мен майката е на поне 5 години, ако не са я сменили сами...
    Поздрави
    Николай Кадийски

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •