Пчеларската терминология е много объркана и аз неведнъж съм изпадал в ситуация на неразбирателство при разговор с други пчелари. Може би е добре да си изясним помежду си каква терминология ще използваме, за да не се бъркаме за в бъдеще. Ето какво е моето предложение:
КОРПУС
Под това понятие някои пчелари се представят само ЛР корпуси, но аз го използвам като събирателно понятие за ВСИЧКИ ВИДОВЕ КОРПУСИ - ДБ, ЛР, ФАРАР (магазини), Роже Делон и т.н. Предлагам за в бъдеще под думичката КОРПУС да разбираме АВТОНОМНА КУТИЯ С ОПРЕДЕЛЕНА ВИСОЧИНА, предназначена да съхранява рамки със съответната височина.
ДБ РАМКИ - рамки с обща височина 300 мм (270 мм светъл отвор за восъчна основа).
ЛР РАМКИ - рамки с обща височина 230 мм (200 мм светъл отвор за восъчна основа).
ФАРАР РАМКИ (МАГАЗИННИ РАМКИ) - рамки с обща височина 160 мм (130 мм светъл отвор за восъчна основа).
ДБ КОРПУС - Корпус, предназначен да съхранява ДБ рамки.
ЛР КОРПУС - Корпус, предназначен да съхранява ЛР рамки.
ФАРАР КОРПУС (МАГАЗИН) - Корпус, предназначен да съхранява ФАРАР рамки.
ДБ ПЛОДНИК - Плодник, състоящ се от 1 ДБ корпус.
ЛР ПЛОДНИК - Плодник, състоящ се от 2 ЛР корпуса.
ФАРАР ПЛОДНИК - Плодник, състоящ се от 3 ФАРАР корпуса.
ДБ КОШЕР - Кошер, на който плодника е 1 ДБ корпус, без значение какви са медовите корпуси.
ЛР КОШЕР - Кошер, на който плодника е 2 ЛР корпуса, без значение какви са медовите корпуси.
ФАРАР КОШЕР - Кошер, на който плодника е 3 ФАРАР корпуса, без значение какви са медовите корпуси.
МЕДОВИ КОРПУС - може да бъде всякакъв - ДБ, ЛР или ФАРАР (МАГАЗИН). Предназначен е за събиране на мед и обикновенно броя на рамките в него е с 1 по-малко от съответния плодник.
Относно ширината на корпусите - има 8-рамкови, 10-рамкови и 12-рамкови. Има и нуклеуси, които обикновено са 3, 4, 5 или 6 рамкови.

Цитат