Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: С какво ще третирате против Вароа тази пролет?

Гласували
176. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Лентички (Варостоп и подобни)

35 19.89%
  • Екостоп или подобно

10 5.68%
  • АпиЛайф Вар или подобно

1 0.57%
  • Оксалова киселина - напръскване

38 21.59%
  • Тимол в сироп, питка или в торбичка над рамките

9 5.11%
  • Мравчена киселина или подобен препарат

18 10.23%
  • Перицин

1 0.57%
  • Опушване с ОК

5 2.84%
  • Опушване с Тимол

16 9.09%
  • Опушване с друго

4 2.27%
  • Домашна рецепта с етерични масла

3 1.70%
  • Използвам Пробиотиции не третирам за Вароа

3 1.70%
  • Друго

9 5.11%
  • С нищо не смятам да третирам

24 13.64%
Страница 11 от 15 ПърваПърва ... 910111213 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 101 до 110 от общо 143
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Варостоп=флуметрин. Флуметрин=Байварол. Еднакво съдържание на флуметрин и в двете.
    Варостоп не може, Байварол може? Атаката срещу Варостопа е търговски похват на Байер. А някой услужливо се включват да помагат на "швабите".
    До момента не съм попадал на изследване доказало резистентност на акара към флуметрин.Ако някой има нека го покаже.До сега само голословни обобщения и недоказани твърдения от "светила" на форума.Е за това и има място за Варостоп.
    А обобщението "лентички" е крайно некоректно.На лентичките има и флувалинат=Варотом ,доказано не ефективен, има и кумафос=Суперстрипс доказано не здравословен.За тези неща многократно е писано вече в други раздели на форума.
    Както се казва : гузен -негонен бяга. Аз съм от тези ,които са писали лошо за Варостопа.Не се примам обаче за помагач на "швабите" ,камо ли "светило на форума".Правил съм и намеци предполагайки че някой от Примавет чете тук , но напразно.Неефективноста са си я обявили сами.Пред мен има тяхна брошура от 2000г.В нея пише: "при силно опаразитено семейство -2 ленти ,за отводки и слабо засегнато от акари пчелно семейство -1 лента".Хайде сега някой да пусне текст от сегашна листовка ,че моите са на ранчото.После всеки ще си прави изводи.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    По въпроса с резистентноста - BAYER не го крие и изрично пише в листовката си, че ако се третира много пъти подред с БАЙВАРОЛ, акарите ще станат резистентни.
    Така отговорът е принципно верен.Всеки пчелар знае или би трябвало да знае , че препаратите се редуват.Интересното е знае ли някой нещо конкретно?Изследване на някой, някъде, което да твърди , че съществуват резистентни към флуметрин акари?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    В сайта на Примавет се твърди ,че няма резистентност към Варостоп.За дозата пише: за рояци и слаби семейства :-1-4 ленти ,за нормално развити силни семейства :2-4 ленти.В пост №101 дадох брой ленти от 2000г.Интересно ,защо са завишени дозите.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    В сайта на Примавет се твърди ,че няма резистентност към Варостоп.За дозата пише: за рояци и слаби семейства :-1-4 ленти ,за нормално развити силни семейства :2-4 ленти.В пост №101 дадох брой ленти от 2000г.Интересно ,защо са завишени дозите.
    ВСИЧКИ препарати имат един много голям проблем - как се дозират.
    Колкото са по-малко наброй са лентичките, толкова по лошо е разпределението на препарата. Затова трябва само да сме доволни, но друг е въпроса с цената на лентичка и количеството препарат в нея.
    Не съм фен на нито една фирма за лекарства, храни, добавки... и нямам отношения с тях.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Така отговорът е принципно верен.Всеки пчелар знае или би трябвало да знае , че препаратите се редуват.Интересното е знае ли някой нещо конкретно?Изследване на някой, някъде, което да твърди , че съществуват резистентни към флуметрин акари?
    Ще пусна пак една табличка която преди време пуснах в темата за Вароатозата. За резистентност към флуметрина пише cross-resistance. Това е резистентност при употреба на сходни препарати. Ако приемем, че сходен препарат синтетичен пиретроид е флувалината, то тогава е възможно ако си използвал флувалинат да се прояви и резистентност към флуметрин. Аз така го разбирам, ако греша нека някой да ме поправи.
    Забележи обаче, че флуметрина е единствения препарат който се отлага не в меда или восъка а в прополиса. Това според мен е най-малкото зло.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      525
Размер:	148.9 KB
ID:	3782
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Аз пък ако правилно те разбирам ,сам съм си закачил въжето.Изпадайки в недоумение ,какво да използвам правих комбинация от Варостоп и Варотом.Идеята уж беше за двустранна атака. Това го правих -2013 и 2014 г. напролет. Сега ми става ясно ,защо след третиране с ОК имаше толкова много акари.Ако съм минал само с жертвите до сега ,направо съм късметлия.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз пък ако правилно те разбирам ,сам съм си закачил въжето.Изпадайки в недоумение ,какво да използвам правих комбинация от Варостоп и Варотом.Идеята уж беше за двустранна атака. Това го правих -2013 и 2014 г. напролет. Сега ми става ясно ,защо след третиране с ОК имаше толкова много акари.Ако съм минал само с жертвите до сега ,направо съм късметлия.
    Какво да ти кажа не съм специалист по резистентност. Едва ли има пчелар в бг който да не е сменял Варотом и Варостоп.
    Чувал съм и за едновременно поставяне на 2 лентички Варотом и 2 Варостоп за всеки случай ... варианти много. Аз 5-6 години подред съм слагал само Варотом и пролет и есен и проблеми с акара не съм имал никакви, но нещата много се промениха от тогава.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Ти с Варотом ,аз с Варостоп ,до един момент добре .После.... -няма кой да каже.Аз за себе си се мъча да открия топлата вода.Не сме специалисти ,но в дебата човек все ще научи нещо.Човек като сподели грешки ,помага на другите да не ги правят.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Човек като сподели грешки ,помага на другите да не ги правят.
    Хихихи само,че ако тук направиш грешката да споделиш какво ти се е случило от незнание,ти се исипва целия божи гняв,само защото не си регистриран от поне пет години.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Хихихи само,че ако тук направиш грешката да споделиш какво ти се е случило от незнание,ти се исипва целия божи гняв,само защото не си регистриран от поне пет години.
    Май пак ме е хванала лудоста и съм пак свръхактивен. Колкото повече ставаме тези ,които споделяме грешки ,толкова "божия гняв" няма да е достатъчен да ни уязви.

Страница 11 от 15 ПърваПърва ... 910111213 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •