Според описанието на Л. Радоев: "По външни морфологични признаци пчелите и търтеите от местната порода имат сребристо сив цвят на власинките и тъмен цвят на хитина на коремните членчета.(т.н. тергуми)"
Използва се наименованието местна сива пчела.Казваш че в източниците които си чел се дава описанието за черни пчели с кафяви власинки.Предполагам черен хитин на коремните членчета имаш в предвид.Ако може да посочиш къде си срещнал това описание.Ако си спомняш източника.По това описание дадено от Радоев местните пчели са не различими от кавказките сиви пчели.Чел съм един материал на Пламен Христов където казва че разликата морфологически м/у кавказките и нашите местни пчели е в търтелте.Цитирам:"Кавказки е са матово-черни, сякаш посипани с въглищен прах, а не тъмно-сиви, с кафеникава седловинна ивичка образувана от власинки от ІІ,ІІІ и ІV гръбен сегмент на коремчето, както е при нашите."
Описанието ти за това как са изглеждали фенотипно пчелите с които са работели нашите дядовци или да върнем нещата за по-сигурно още на зад до пра дядовци ми напомнят повече за това
Карника(не помня от къде е свалена снимката)
Прикачен файл 3775
Аз имам черна майка с 1-2 тъмно кафяви пръстенчета или поне толкова забелязах в основата на коремчето и.Тънка и дълга е.Това е единственото семейство което ми оцеля след инвазията на акара.Помогнах му с ленти да се поизчисти.Поставих ги в началото на февруари.Останалите ми семеиства загинаха още през декември.Изглежда не угледна но за сметка на това има ген може би свързан с по-високо хигиенно поведение.