Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Едно работещо решение за изграждане на свързаност със SIM карта за данни (например някоя от М-тел, Виваксом... няма значение), с динамично IP:
http://www.getwirelessllc.com/produc...lobesurfer-iii - важното е, че има слот за СИМ карта + куплунг за външна атнена (т.нар. "флашки" със сим карта също имат такъв куплунг, но е малък и нестабилен).
Трябват още и два рутера с изграден VPN между тях. Например TP-LINK W604. Единият от рутерите (този на пчелина) се свързва към горното устройство, от което получава интернет, а също и към камерите, пц... каквото искате. Вторият рутер ("градския") трябва да е със статично IP.
Не е много евтино, трябват и 220V, но по този начин можете да се сдобиете с интернет свързаност и отдалечен достъп до всяка точка на България, дори със слабо 3G покритие. Ако покритието е много слабо, ще се наложи да инвестирате и в скъпа антена.
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_od...Text=&_sacat=0
Христо Йорданов
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Предложих 200 лева инсталационна такса и ми отказаха. Не било възможно трасето. То като наемаш олигофрени за служители и им плащаш 400-500лева...няма как да е възможно.
Предложих да си прекарам сам 200м кабел. Имам сигурно 10 суича и една кутия(305м) FTP кабел - отказаха.
Предложих да сложа рутер с антена на един стълб, а от тях исках само ток - отказаха, трябвало на адрес, не можело то така.
Предложих да свържат 5-10 съседа - отказаха без аргументи. Чаках ги 2-3 часа да дойдат на обекта и накрая ми се обадиха, че нямало да стане.
Ърнест Хемингуей
Имайте предвид, че такъв тип системи за ретранслиране на WiFi сигнал съвсем не са безпроблемни. Няколко години подред фирмената ни свързаност на територията на Габрово беше само с такива устройства. Ползвахме кулите по баирите около Габрово и въпреки това имахме големи проблеми да държим мрежата работоспособна. Накратко с какви проблеми ни е беляла косата:
1. Големи смущения, предизвикани от други подобни устройства на хора в града. Това водеше до ниски честотни ленти и до периодично сриване на трафика. Опитахме се да се договорим за каналите и посоката на векторите на лъчите с другите фирми, които ползваха същите системи, но не се получи. Например един единствен интернет доставчик бодна в града кръгови антени с мощни усилватели, и запуши голяма част от каналите. Това беше и причината да се откажем от всичко това в първия момент, в който се появи по-добра алтернатива.
2. Проходимоста на радиовълните силно зависи от метеорологичното време. Например при силни валежи на дъжд и сняг каналите се влошаваха и дори сриваха. При мъгла пък се получаваше ефекта на свръхпроводимоста, при който започваха да си пречат едно на друго далечни устройства с уж непресичащи се лъчи.
3. Спиранията на тока също бяха голям проблем. След бури, снеговалежи и виелици връзката се губеше за дни наред. Помня че сме газили в двуметров сняг часове наред, за да се изкачим пеша на кулата, и да видим какво става с нашето устройство или антена. Например обледяването на антената тотално срива свичко понякога за седмици наред.
4. Зависване на устройствата - въпреки че бяха надеждни Cisco устройства, не един път се е налагало да газим в снега километри наред само и само да направим рестартиране на двете устройства на дадена кула.
5. Неполадки с коаксиалните кабели - въпреки надеждните куплунгиращи елементи не веднъж се е налагало да ходим и да сменяме коаксиални кабели, защото е проникнала влага под изолацията, тя е променила капацитетите, и отново срив (и отново това се случва при лошо време).
6. Вятъра също ни създаваше проблеми. Клати антената с малко, но понеже е тесен лъч, той се премества с много, и връзката се срива на пресекулки. Друг проблем - клати кабелите и ги протрива. При много силни бури е премествал (изкривявал) антената и отново се е налагало километри наред да газим в дъжд, кал и сняг, за да се доберем до някоя кула.
7. Светкавиците и пренапреженията, предизвикани от тях - ами от време на време някое устройство изгаряше, и пак километри пеша в дъжд, сняг и кал.
8. Вандалите - ами и други хора се катереха по кулите и правеха мизерии - кривяха антените или ги крадяха, режеха кабела, слагаха друга антена, която ни смущаваше и т.н.
9. Настройката на посоката на лъча - часове наред игра с насочването на антената и местене милиметър по милиметър насам-натам. И при всяко едно ходене до кулата за отстраняване на някой проблем тази настройка се правеше пак и пак и пак.
10. Неизвестни причини - понякога връзката просто се сриваше и стоеше така часове наред, а след това изведнъж се оправяше сама. Предполагам че това бяха някакви смущения - по кулите имаше десетки антени и много предаватели в града облъчваха тези кули с мощни излъчвания на всякакви честоти. Божа работа какви хармоници попадаха и в нашите антени.
Като цяло поддържането на една такава система за радиоканали на големи разстояния си е едно голямо шоу - консумира много време, пари и нерви, а ненадеждната комуникация непрекъснато ти вгорчава живота. Написах всичко това за тези, които си мислят че просто трябва да дадат малко парички и нещата ще запеят - НЯМА ТАКОВА НЕЩО. Истината е, че си слагате ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ. За да се отстранят поне част от проблемите се използват СКЪПИ УСТРОЙСТВА, СКЪПИ И НАДЕЖДНИ АНТЕНИ, СКЪП КАБЕЛ, СКЪПИ КУПЛУНЗИ, СКЪПИ И НАДЕЖДНИ СТОЙКИ (КУЛИ) ЗА АНТЕНИТЕ, СКЪПИ ЗАХРАНВАНИЯ, СКЪПИ ЗАЩИТИ, УСТРОЙСТВА ЗА АВТОМАТИЧНО РЕСТАРТИРАНЕ и въобще става една голяма скъпотия и олелия, която въпреки всичко пак ще ви вчерня живота.
Понякога имам чувството, че живеем в някоя държава от мътния ъгъл на Африка. Маймуни се катерят по стълбовете и за 2 лева ти нанасят щети за няколко стотин. Всякакви изпълнения и седиш и се чешеш умно...това истина ли е или сънуваш...
А защо изобщо е нужен интернет - маймунките замъкват ВСИЧКО което намерят и трябва да пазим ВСИЧКО което имаме. Може и да не им трябва, но за спорта...
Ърнест Хемингуей
При мен, интернет доставчика сам ми предложи да опъне кабелите за негова сметка, ако му платя едногодишната такса(има-няма 200 лева, за да са сигурни, че няма да се откажа след месец-два), и "веднага" го пуска, обаче се оказа, че няма електрически стълбове по които да го пуснат, и сега изчакваме да го прекара в един изкоп паралелно с водата...
Тоя, който отказва на Дамян всяко предложение или е пълен идиот или има някакво лично отношение към него. Аз се сещам за друго възможно решение - там , до където стига интернета сигурно има живущи, които го ползват. Дамян да се опита да се споразумее с някой, който има видимост към пчелина, да плаща той нета и с една антена "Калифорния" да прехвърли връзка до пчелина. Соственика на имота ще е на кяр, защото на него нета ще му излиза безплатно.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Няма лично отношение, дори трябва да са много добре настроени спрямо мен. Просто си наемат технически неграмотни служители и ги "обучават в движение", че да им плащат по-малко.
През седмица им се обаждах по телефона да ми отворят всички портове и редовно да се намират на работа ги затварят.
Има начини да се направи, но без антени няма да стане. Варианта остава да търся някой познат и да закача антена на къщата му, но трябва да имам видимост към нея.
Съседа ми е на ADSL, но знаеш какви са проблемите там. Бях си направил програмка да рестартира модема автоматично от разстояние с telnet скрипт.Накрая като последен вариант остава това, но изобщо не ми се занимава с adsl.
Ърнест Хемингуей
Дамяне,нали знаеш,че щом някой не те взема на сериозно намираш прекия му началник и ако той не свърши работа вървиш нагоре по стълбицата докато стигнеш до собственика.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))