Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 37 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 361
    Наблюдател
    Регистриран
    16.03.2015
    Пчеларски район
    Елин Пелин , Ихтиман
    Колко струва цялото удоволствие и трябва ли да има ток на пчелина.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами няколко стотин лева за изграждане на 1 канал. Това само за хардуера, но като добавим и високите стълбове, на които трябва да се сложат антените, както и соларните панели, акумулаторите и всичко останало, не съм сигурен дали ще можете да се справите с по-малко от 2000 лева.

Всичко зависи от даденостите на терена и от разстоянието. При 5-10 километра ще се справите и с 200-300 лева. С нарастването на километрите нарастват изискванията (и от там цената).

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Не зная за какви сложнотии говорите, но наскоро познат ни донесе в офиса една камера в която се монтира GSM карта и при всяко движение в обхвата на камерата, която има и нощно снимане, изпраща снимка на е-маил или SMS на телефона. Камерата струва около 400 лв и на батерии издържа 3 месеца.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ....
    Ако се ползва мощен усилвател и добра остро насочена антена (с много децибели), то тогава на майтап могат да се постигнат и 100 км. Както вече казах, единствено важна е ПРЯКАТА ВИДИМОСТ. Тя е задължителна, защото на такива честоти радиовълните не могат да заобикалят баирите. И още нещо - колкото е по-голямо разстоянието, толкова по-високо над земята трябва да е разположена антената. Това пък е заради един друг ефект, който няма смисъл да го описвам. Просто ми повярвайте - нужни са кули с височина 10-20 метра или покрив на висока сграда.
    Това е вярно като правило, но има и изключения! Едно от тях е, когато няма пряка видимост, но има остри скали или върхове по трасето, които отразяват лъча и практически работят като ретранслатори. Имах щастието да да работя по един проект за осигуряване на Интернет на връх Мусала - до БЕО "Мусала" - станция на ИЯИЯЕ. Началото го поставихне през 2001г с по един GSM модем и скорост 9,6Kb на CSD. Сесия се правеше веднъж в денонощието и се сваляше цялата натрупана за деня информация от уредите в Атомния център на БАН.
    Но както се казва - апетита идва с яденето. След няколко години от БАН решиха, че им трябва широк канал и поискаха да направим връзка 1Mb до там. Беше истинско предизвикателство, защото симулацията върху цифрова карта показа, че лъча от Мусала попада на около 15км зад София. И именно с остронасочени сателитни чинии и мощни усилватели долу и горе и ползване на отразени сигнали успяхме! Връзката работи и до сега! А разстоянието надхвърля 60км!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Това е вярно като правило, но има и изключения! Едно от тях е, когато няма пряка видимост, но има остри скали или върхове по трасето, които отразяват лъча и практически работят като ретранслатори. Имах щастието да да работя по един проект за осигуряване на Интернет на връх Мусала - до БЕО "Мусала" - станция на ИЯИЯЕ. Началото го поставихне през 2001г с по един GSM модем и скорост 9,6Kb на CSD. Сесия се правеше веднъж в денонощието и се сваляше цялата натрупана за деня информация от уредите в Атомния център на БАН.
    Но както се казва - апетита идва с яденето. След няколко години от БАН решиха, че им трябва широк канал и поискаха да направим връзка 1Mb до там. Беше истинско предизвикателство, защото симулацията върху цифрова карта показа, че лъча от Мусала попада на около 15км зад София. И именно с остронасочени сателитни чинии и мощни усилватели долу и горе и ползване на отразени сигнали успяхме! Връзката работи и до сега! А разстоянието надхвърля 60км!
    Ако можеш да дадеш насоки как става номера с отразяването на сигнала ще ми бъде от голяма помощ.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Ако можеш да дадеш насоки как става номера с отразяването на сигнала ще ми бъде от голяма помощ.
    Ами насоки..... то си е магия! Има го описано в учебниците по разпространение на електромагнитните вълни, но е игра на лотария. Спомените ме върнаха към снимки от ония времена как насочихме чинията
    .Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Photo0003.jpg
Прегледи:      254
Размер:	49.0 KB
ID:	3763Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Photo0006.jpg
Прегледи:      254
Размер:	36.8 KB
ID:	3766
    Снимките са от лятото на 2003г
    Този пост е редактиран от tsc1; 19.03.2015 в 08:50.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Не се майтапя имам антена към d160-170см и само това чака.
    Едната точка е на блока ми, а другата е над града. Няма пряка видимост и остава варианта само с използването на трета точка.

От точка А до междинната е 8км и от междинната до точка Б е 8км. Точка Б е втората най-висока над града, само ТВ кулата е малко по-висока.
    Мога и градусите да измеря, но това сигурно няма да има значение. И от двете точки хващам интернет от междинната и дори на 10км след нея(домашни рутери).
    Точка А е на височина ~140м
    Междинната е на височина 70-159м
    Точна Б е на височина 270-290м

Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Ами действай, само това е решението. Имаш ли захранване на междинната точка? Ти поне няма да имаш проблемите с насочването, които решавахме ние.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Ами действай, само това е решението. Имаш ли захранване на междинната точка? Ти поне няма да имаш проблемите с насочването, които решавахме ние.
    На междинната няма ток, а там е проблема. За панели и дума не може да става.
    Ако мога да отразя сигнала в междинната точка без големи антени, то ще стане номера.

И всичко това го правя защото интернет доставчика отказва да прекара 200м кабел или да ми даде аз да си го прекарам.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    На междинната няма ток, а там е проблема. За панели и дума не може да става.
    Ако мога да отразя сигнала в междинната точка без големи антени, то ще стане номера.

И всичко това го правя защото интернет доставчика отказва да прекара 200м кабел или да ми даде аз да си го прекарам.
    Лошо! На отражение не разчитай. Но как може да те спре интернет доставчика да си прекараш кабел не разбирам? Подземно трасе ли има?

Страница 15 от 37 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •