Аз бих искал да попитам какво е предимството при този вид подвижно пчеларство (товарене и разтоварване с кран) пред това при което се използват ремъркета с платформи с по 15 кошера които могат да бъдат теглени с джип.
Аз бих искал да попитам какво е предимството при този вид подвижно пчеларство (товарене и разтоварване с кран) пред това при което се използват ремъркета с платформи с по 15 кошера които могат да бъдат теглени с джип.
Бях писал че съм минал през платформа.Тогава бях и по млад,и пак ми писваше да се качвам и слизам безброй пъти.Лично за мен това беше основното,да работя по лесно, да се движа по земята и да ползвам количка .А кранчето спестява много, много труд.Камиончето освен за пчелите го ползвам и за друго.Самосвал е и когато имам време правя и по някои кирийка.
И ние се справяме двама.
Има предимства и недостатъци
почвам от предимствата.
Ако местиш 150-250 семейства трябват мноооооого платформи фургони и т.н. кото е равно на много инвестициии
Местиш абсолютно легално имаш регистрации застраховки и т.н.
Ползваш камиона да местиш и инвентар и за друга работа.
Независим си от трактористи и такива подобни.
На земята кошерите се обслужват много по-лесно.
недостатъци
Става доста по-бавно от местена на ремаркета или платформи. Товаря средно за час и за толкова разтоварвам. Това е и заради това, че крана не е специализиран за тази дейност.
За да не носиш нищо на ръце или с количка на всяко вдигане местиш камиона, а това означава постоянно да се качваш и слизаш или още един човек който не прави никакви усилия но е ангажиран все пак.
Джипа е много по-високо проходим.
Необходимо е много, много повече място за разтоварване и маневриране от колкото ако си с платформа или ремарке. Това все повече започва да има значение защото трудно се откриват необработваеми площи в полето или големи равни и достъпни поляни в горите.
Кошерите на са никак леки когато са пълни с мед и на мен ми е невъзможно да ги местя така ако не съм махнал меда. Все пак мога товаря макс 2т. товар и то с риск за гумите които въпреки че са специални им дават 850 кг. на гума натоварване и в тях влиза и товара на самия камион.
Предполагам има и още но това дава яснота по въпроса
Защо да е по бавно с кран, аз местя с бус + платформа и товаренето и разтоварването (на ръка с куки) пак ми отнема около час време на манипулация.За маневриране ми трябва двойно повече място отколкото ако съм соло + кофти връщането на заден ход. Като оберем кошерите около композицията пак местим напред назад да е по удобно. Преди местене задължително въртя меда, хем да е по леко, хам да не се късат питите. С крана ми се струва по удобно, но ме притеснява ако се залюлее товара да не стане някоя беля с питите в кошерите?
Имах предвид по-бавно от това да дръпнеш до там където си решил и де на разтоварваш нищо. Правех сравнение със класическия метод за нашите географски ширини, с фургони.
Сетих се за още един много голям проблем при използването на кран, ЗАХВАТА. При мен този проблем не стоеше защото от самото начало имах концепцията и се придържах към нея с еднакви кошери. Ако кошерите са различни трябва да се измисли универсален захват иначе товаренето ще с превърне в кошмар.
Цеко, не разбрах какви са ти притесненията. Какво имаш предвид под залюляване и за какъв проблем с питите?
Аз вдигам по два кошера и определено има някакво залюляване когато са във въздуха и после следва много леко спускане без удар в каросерията. Задължително съм със рамки с уширители и се старая да местя винаги пълни до край корпуси ако по някаква причина не са пълни корпусите блокирам рамките да не се разместват, но правя това не заради товаренето защото там нещата стават много "мазно", а заради возенето.
Абе голям филм си е подвижното и за това винаги съм съветвал колеги които се канят да пробват хубаво да си обмислят нещата.
Всичко трябва да се мисли, а детайлите са важни. За тия малките кранчета, ДАМТН закачат ли ви?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Нямам идея какво е ДАМТН. Предполагам че е някакъв документ и ако е така отговора е НЕ. При мен в големия талон на камиона си пише че е с кран и не се изисква допълнителна квалификация и т.н.
Относно люлеенето на долния край. При мен няма такова защото съм с рамки които са така изработени с ушерение и прилягат доста добре една към друга. Ушерението достига почти до половината на рамката. По ушеренията има и прополис и въобще за клатене не става и дума. Ако бях с наковани ламаринки и др. подобни щех да имам притеснения но сега не. Въпреки всичко всяко местене си голям стрес. И за пчеларяи за пчелите. Винаги след преместване изхвърлят подмор в различни количества но не по малко от стотин броя. Изчезват и майки. Трябва им време за преориентиране. На мястото от където извозваш остава огромно количество пчели които не са нощували в кошера и т.н.
Моето питане относно люлеенето е следното - питите дори и да са пълен брой в корпуса са уплътнени само в горния край (дали самите рамки са с уширител или са поставени хофманови допълнително няма значение). Как предотвратявате люлеенето в долния край по време на транспорт? Все пак се преминара по пресечен терен и люлеене неизбежно има. Уплътняват ли се рамките допълнително в долния край или някакъв друг начин?
Филм, филм, ма пусто любопитство - не стихва. Ум и да не дава, сърцето иска. Всяка година си обещавам, че следващата ще ми е минало и като дойде пролет почвам да ровя из сайтове за ремаркенца, платформички и т.н. А то че нещата ще останат необмислени до край е ясно и че в движение ще се разрешават 100 проблема
. Ма то с всичко ново е така, човек някак си свиква.
май на сите ви хлопа дъската![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))