Ще си позволя да се намеся в добрия спор между скутелатор и зуница. Много хора възприеха формулата с оксалова на скутелатор, НО не знам дали четат между редовете.
Това многократно третиране по неговата рецепта се прави преди да излязат есенните и зимните пчели. След това е допустимо САМО едно третиране с ок.
Правил съм и двете третирания. Есенното третиране (ноември, декември) с накапване по новозеландската рецепта се прави без наличие на пило и то САМО веднъж.
- Третирането с пръскане (скутелатор) е много неефективно поради простата причина, че има пило и са необходими няколко поредни пръскания. Неговото предназначение е не да изчисти акара напълно а само да го държи в определени граници. ДА скапва пчелите, но това са летните пчели които така или иначе си заминават.
- Третирането с накапване (ноември, декември) е супер ефективно (няма пило), служи за премахване на акара на 100%. На практика то се води пролетно третиране и който го прилага няма никакъв смисъл да третира на пролет.
Така, че като третирате с ОК винаги смятайте колко поколения пчели ще понесат третирането. Повече от едно третиране по рецептата на скутелатор САМО на летни пчели.
.............
Скоро попаднах на файл, където се казваше, че при накапването се получават около 70% смътност на коремните клетки на пчелата. Също че изпарението на ОК е най-щадящото приложение на ОК. Досега не съм изпарявал ОК, но мисля да си взема изпарител и да го тествам, може да се окаже добра добавка в арсенала срещу акара.