Искам малко да поръсъждаваме вържу проблема ссвързан с паразита вароа.Не смяе да твърдя че разбирам много от генетика,но в момента чета разни неща и в мен възникват въпроси свързани с това.Цитиръм от учебника:“Ако популацията на паразита и гостоприемника еволюират съвместно и без селикционната намеса на човека,естествено възниква генетичен полиморфизъм в двете популации (При повишена честота на гените за устойчивост в гостоприемника се снижава честотата на вирулентност на паразитите,но предимство ще получи друг щам паразити)Така различни щамове паразити се редуват последователно,което поддържа динамичния полиморфизъм в генните стуктури на двете популации.“
Четеки това се питам,възможно ли е да правим грешка опитвайки се да държим ниска опаразитеноста от вароа?Дали ако спрем да третираме и развиваме селекциоона дейност само от оцелелите семейства ще повишим устойчивоста им към акара и вирусите които носи.Знам че в краткосрочен план ще има огромни загуби,но в дългосрочен,ще се създаде една устойчива към акара и страничните му ефекти линия.Питам се възможно ли е това да се случи имайки в предвид че акара става всеки път все по резистентен към препаратите с които третираме,да не говорим че същите вредят в различна степен и на пчелите.Ще дойде момент рано или късно когато няма да има ефективен препарат срещу Вароа,който да не нанася същите поражения върхи пчелите.Ако ни нямаше нас хората,какво щеше да се случи в борбата на пчелите с паразитите?Аз мисля че биха се справили по добре без нас,дори и за такъв кратък срок от време(няма дори век откакто европейските пчели са се сблъскали с вароа) вероятно вече би имало съвместно съжителство без толкова негативни последици за пчелите.
Друг въпрос който ме интересува е какви естествени врагове има Вароа(микроорганизми най-вече)?Аз знам само за малкия кошерен скорпион,но ние му таковаме мамата когато третираме.Интересува ме,дали една популация на кошерния скорпион би могла да поддържа равновесието с популацията на акара в кошера и дали такова ниво на опаразитеност е достатъчно ниско?Може би има правени изследвания,но с английския не съм на ти.Има колеги които се ровичкат доста из чуждите сайтове,ще съм благодарен ако внесат малко яснота по въпроса.