Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: С какво ще третирате против Вароа тази пролет?

Гласували
176. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Лентички (Варостоп и подобни)

35 19.89%
  • Екостоп или подобно

10 5.68%
  • АпиЛайф Вар или подобно

1 0.57%
  • Оксалова киселина - напръскване

38 21.59%
  • Тимол в сироп, питка или в торбичка над рамките

9 5.11%
  • Мравчена киселина или подобен препарат

18 10.23%
  • Перицин

1 0.57%
  • Опушване с ОК

5 2.84%
  • Опушване с Тимол

16 9.09%
  • Опушване с друго

4 2.27%
  • Домашна рецепта с етерични масла

3 1.70%
  • Използвам Пробиотиции не третирам за Вароа

3 1.70%
  • Друго

9 5.11%
  • С нищо не смятам да третирам

24 13.64%
Страница 7 от 15 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 143
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Искам малко да поръсъждаваме вържу проблема ссвързан с паразита вароа.Не смяе да твърдя че разбирам много от генетика,но в момента чета разни неща и в мен възникват въпроси свързани с това.Цитиръм от учебника:“Ако популацията на паразита и гостоприемника еволюират съвместно и без селикционната намеса на човека,естествено възниква генетичен полиморфизъм в двете популации (При повишена честота на гените за устойчивост в гостоприемника се снижава честотата на вирулентност на паразитите,но предимство ще получи друг щам паразити)Така различни щамове паразити се редуват последователно,което поддържа динамичния полиморфизъм в генните стуктури на двете популации.“
    Четеки това се питам,възможно ли е да правим грешка опитвайки се да държим ниска опаразитеноста от вароа?Дали ако спрем да третираме и развиваме селекциоона дейност само от оцелелите семейства ще повишим устойчивоста им към акара и вирусите които носи.Знам че в краткосрочен план ще има огромни загуби,но в дългосрочен,ще се създаде една устойчива към акара и страничните му ефекти линия.Питам се възможно ли е това да се случи имайки в предвид че акара става всеки път все по резистентен към препаратите с които третираме,да не говорим че същите вредят в различна степен и на пчелите.Ще дойде момент рано или късно когато няма да има ефективен препарат срещу Вароа,който да не нанася същите поражения върхи пчелите.Ако ни нямаше нас хората,какво щеше да се случи в борбата на пчелите с паразитите?Аз мисля че биха се справили по добре без нас,дори и за такъв кратък срок от време(няма дори век откакто европейските пчели са се сблъскали с вароа) вероятно вече би имало съвместно съжителство без толкова негативни последици за пчелите.
    Друг въпрос който ме интересува е какви естествени врагове има Вароа(микроорганизми най-вече)?Аз знам само за малкия кошерен скорпион,но ние му таковаме мамата когато третираме.Интересува ме,дали една популация на кошерния скорпион би могла да поддържа равновесието с популацията на акара в кошера и дали такова ниво на опаразитеност е достатъчно ниско?Може би има правени изследвания,но с английския не съм на ти.Има колеги които се ровичкат доста из чуждите сайтове,ще съм благодарен ако внесат малко яснота по въпроса.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Как беше: злото не идва само.След като Варостопа е със същата съставка ,значи и той нетрябва да се комбинира с препарати против нозематоза.Някой чел ли е листовките им скоро?
    Утре започвам третиране с НОЗЕВИТ+. Времето все още е студено, така че ще използвам директно пръскане върху рамките и върху кълбото.

Причината за това решение е, че съгласно прогнозата за времето температури над 12 градуса няма да има чак до края на месец март. Това ще ми попречи да третирам за вароатоза, тъй като тази пролет съм закупил лентички, и няма как да ги навирам в студа между пчелите в кълбото. Ще се наложи да изчакам до началото на април, и това ми дава 2-3 седмици отсрочка, достатъчна за двукратно третиране с Нозевит+. След това ще сложа лентичките и ще ги държа до началото на акациевата паша.

Ако някой друг мисли да третира акара с лентички, мисля че това е единствената разумна алтернатива - сега нозевит, а април - лентички против акар.

Вторият много важен довод е, че ако в някое семейство има завишени нива на нозематоза, точно сега е момента за третиране против нея. Точно март месец е най-критичния, при който се сменят зимните с летните пчели. От мои колеги, които са ми разказвали за измрели пчелини, съм научил, че масовото измиране става именно през месец март, а не през февруари или през април. Така че ако ще се прави някакво третиране за нозематоза, то трябва да е точно сега, за да имат шанс новите пчели да са по-здрави от старите.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Така третирам аз и при мен работи. Всеки си има глава на раменете и да решава сам за себе си. Затова и започвам да се ограничавам да давам съвети и напътствия. Всеки си чува кавото си иска, после аз съм виновен че съм го бил казал.
    Дозата е по 50 мл (или малко повече) на семейство, третирам само докато има пило.
    Хубавото на органичните киселини е, че могат да се разпадат бързо и от тях да не остане нищо.
    И двамата знаем , че въздействието на О.К. е по начина описан в предложената статия.Тя просто "изгаря" паразита, акара и приемника, разбирай пчелата.Това , че пчелата има по-голяма поносимост на "изгаряне" поради по-големите си размери в сравнение с акара не прави "изгарянето" безопасно.Затова и не се препоръчва многократното третиране на едно поколение пчели.А това, че органичните киселини бързо се разпадат не се отразява по никакъв начин на обливаните с киселина пчели."Изгореното" си е "изгорено".
    "Хубавото на органичните киселини е, че могат да се разпадат бързо и от тях да не остане нищо."
    Продукта на тоя разпад е оксалат , не по-малко вреден за хитиновата обвивка на насекомите.
    Е, в интерес на истината ще се наложи отново да се замисляме и относно ефективността на О.К само докато има пило. Не знам защо мисля , че нейната ефективност е точно в обратната ситуация , когато няма пило.
    "Всеки си чува кавото си иска, после аз съм виновен че съм го бил казал." Казаното може да се отрече , но написаното остава.Нека не го цитирам отново.
    Направо казано: Не тормозете пчелите си с недомислени практики. Дори, когато съветите идват от "авторитети".
    И отново да цитирам:"Всеки си има глава на раменете и да решава сам за себе си."
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    През деня кълбата са разпуснати и няма проблем за слагането на лентите. Аз поставих Варостоп на 1ви март и мислех към 20ти да им сложа сиропа с Нозевит+. Прочетох листовките и не виждам съвпадения и проблем да се комбинират.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    И двамата знаем , че въздействието на О.К. е по начина описан в предложената статия.Тя просто "изгаря" паразита, акара и приемника, разбирай пчелата.Това , че пчелата има по-голяма поносимост на "изгаряне" поради по-големите си размери в сравнение с акара не прави "изгарянето" безопасно.Затова и не се препоръчва многократното третиране на едно поколение пчели.А това, че органичните киселини бързо се разпадат не се отразява по никакъв начин на обливаните с киселина пчели."Изгореното" си е "изгорено".
    Ами то обикновенно така се получава - въображението компенсира там, където познанието недостига.
    Няма да споря. ПРАВ СИ!
    НО си запазвам правото да си третирам по същия начин, както досега.

Иначе си напълно прав за това, че човек не трябва да приема на доверие твърденията на никой човек, пък бил той и Папата.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    През деня кълбата са разпуснати и няма проблем за слагането на лентите. Аз поставих Варостоп на 1ви март и мислех към 20ти да им сложа сиропа с Нозевит+. Прочетох листовките и не виждам съвпадения и проблем да се комбинират.
    Ето листовката на БАЙВАРОЛ, в която изрично пише следното:

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
    - Да не се използва едновременно с други продукти срещу вароатоза.
    - Да не се използва едновременно с продукти срещу нозематоза.

Изтегляне на листовката от тука: Bayvarol.pdf

Варостопа има същата активна съставка като Байварола, така че това предупреждение важи и за него.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Ще си позволя да се намеся в добрия спор между скутелатор и зуница. Много хора възприеха формулата с оксалова на скутелатор, НО не знам дали четат между редовете.
    Това многократно третиране по неговата рецепта се прави преди да излязат есенните и зимните пчели. След това е допустимо САМО едно третиране с ок.
    Правил съм и двете третирания. Есенното третиране (ноември, декември) с накапване по новозеландската рецепта се прави без наличие на пило и то САМО веднъж.
    - Третирането с пръскане (скутелатор) е много неефективно поради простата причина, че има пило и са необходими няколко поредни пръскания. Неговото предназначение е не да изчисти акара напълно а само да го държи в определени граници. ДА скапва пчелите, но това са летните пчели които така или иначе си заминават.
    - Третирането с накапване (ноември, декември) е супер ефективно (няма пило), служи за премахване на акара на 100%. На практика то се води пролетно третиране и който го прилага няма никакъв смисъл да третира на пролет.
    Така, че като третирате с ОК винаги смятайте колко поколения пчели ще понесат третирането. Повече от едно третиране по рецептата на скутелатор САМО на летни пчели.

.............
    Скоро попаднах на файл, където се казваше, че при накапването се получават около 70% смътност на коремните клетки на пчелата. Също че изпарението на ОК е най-щадящото приложение на ОК. Досега не съм изпарявал ОК, но мисля да си взема изпарител и да го тествам, може да се окаже добра добавка в арсенала срещу акара.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Чудите се с какво да третирате пролетта и то рано напролет моето мнение е никакво третиране докато не се сменят зимните пчели особено ако са третирани с ОК чрез накапване защото така изтощаваме и без това изтощените зимни пчели.Никога досега не съм третирал пролетта и не смятам да започвам сега.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    И едно малко допълнение - накапването би било най-безвредно,ако се приложи във време в което ще се отвори прозорец за облитане на пчелите.По този начин киселината не остава в стомасите им цяла зима и не уврежда червата.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    "Хубавото на органичните киселини е, че могат да се разпадат бързо и от тях да не остане нищо."
    Продукта на тоя разпад е оксалат , не по-малко вреден за хитиновата обвивка на насекомите.
    Е, в интерес на истината ще се наложи отново да се замисляме и относно ефективността на О.К само докато има пило. Не знам защо мисля , че нейната ефективност е точно в обратната ситуация , когато няма пило.
    "Всеки си чува кавото си иска, после аз съм виновен че съм го бил казал." Казаното може да се отрече , но написаното остава.Нека не го цитирам отново.
    Направо казано: Не тормозете пчелите си с недомислени практики. Дори, когато съветите идват от "авторитети".
    И отново да цитирам:"Всеки си има глава на раменете и да решава сам за себе си."
    Благодарение на ''недомислените практики'' тази година имам нулева смъртност от 100 само две търтовки ,късното есено-зимно третиране по рецептата на скутелатор не е тормоз а мехлем за пчелите ,днес правих контрола на десетина кошера няма и десет паднали акара.За първи път ще пропусна пролетното третиране ,Човека ни даде напълно безкорисно изпитана и много евтина деистваща рецепта така че които има нещо в главата си да си деиства които няма да не пречи на другите.

Страница 7 от 15 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •