Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
...1. задължително се смесва с 2-3 части пясък и разделяш целия терен на малки участъци. .........
2. смеска фий/овес или грах/овес. На основната култура посевната норма се завишава, на покровната се намалява.
3. Значи, ако намериш такова семе /фият беше скъп навремето, сега не знам как е, овес има/ - смело насей мястото на ръка и после минаваш със сеялка с люцерната. ....
4. Първата култура я косиш във млечно-восъчна зрялост и е екстра храна за зайците, но до зимата трябва да я изхраниш, че събира много мишоци.
5. Иначе се надявам че есента е обработено мястото, сега веднага хвърляй малко изкуствен тор, валираш и брануваш. След сеитбата, ако е ръчна, пак брануваш на кръст и валираш. Да е равно!
6. Ако намериш подходящ инвентар, тез операции може и с Жипката да ги свършите По-нататък пак едно леко подхранване и контрол на плевелите. Косиш и прибираш насипно, някъде на сушина до зайците или на скара от колове и отгоре някво покривало против водата.
7. Един декар хубава люцерна, двегодишен посев, вероятно няма да стига за пет зайки с приплода при уплътнени зимни раждания, обаче.
8. Гледам, наближава ти и денят на истината Вода да имат задължително, желателно е и бучка сол да имат за близане. Първескините наблюдавай - при хубаво време със сигурност ще се разгонят, особено ако и мъжа е наблизо. Може да разхвърлят зайчетата, ако ги намериш жизнени, събираш в гнездото, оскубваш й пуха и ги покриваш. Ако беснее много, пускай я на мъжкия да й дойде акъла, пък може и да си отгледа малките. Може и бройката на другите да попълниш, преценяш на място, това ти е работата.
Тъй. Са някои работи разбрах, други почти, трети хич.
1. Разбрах една кофа семе 2-3 кофи пясък. Карашик сичкото и "сей земеделецо" - всички операции ще са ръчни, че до мястото няма достъп за тежка механизация, даже и за Жипката.
2. В Русе на пазара продават насипно овес и грах. Отивам и купувам по колко?
3. Не се ли сее всичкото по едно и също време?
4. Ако засея сега люцерната, тя няма ли да изпревари овеса за първо косене?
5. Мястото е оплевено есенес, защото преди пак беше правен опит (не успешен) за люцерна. Утре влизам с фрезата и после сея на ръка. После с греблотоотгоре отгоре и туй то. Няма с какво да го валирам. Че и да го поля едва ли ще мога...
6. Плевелите с мотиката ли ги контролирам или с пръскачката?
7. Складирането мисля да го правя на домашни бали, че по-малко място ще заема. Люцерната ще е предимно за зимата. Само чакам да тръгнат върбите и тревите и почвам изхранването с тях до есента.
8. Даааа, утре отивам да се правя на акушерка. Вода имат, солта си стои постоянно там, ечемика съм го спрял от седмица да намаля разгонването. Мъжкият е в помещението, но мога да го преместя. От утре датите ми са 17ти - 2, 18ти, 22ри и 25ти по една, така че ако се наложи ще "налитам" бебоци между майките - да не се налага де...