Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
Как беше: злото не идва само.След като Варостопа е със същата съставка ,значи и той нетрябва да се комбинира с препарати против нозематоза.Някой чел ли е листовките им скоро?
Утре започвам третиране с НОЗЕВИТ+. Времето все още е студено, така че ще използвам директно пръскане върху рамките и върху кълбото.

Причината за това решение е, че съгласно прогнозата за времето температури над 12 градуса няма да има чак до края на месец март. Това ще ми попречи да третирам за вароатоза, тъй като тази пролет съм закупил лентички, и няма как да ги навирам в студа между пчелите в кълбото. Ще се наложи да изчакам до началото на април, и това ми дава 2-3 седмици отсрочка, достатъчна за двукратно третиране с Нозевит+. След това ще сложа лентичките и ще ги държа до началото на акациевата паша.

Ако някой друг мисли да третира акара с лентички, мисля че това е единствената разумна алтернатива - сега нозевит, а април - лентички против акар.

Вторият много важен довод е, че ако в някое семейство има завишени нива на нозематоза, точно сега е момента за третиране против нея. Точно март месец е най-критичния, при който се сменят зимните с летните пчели. От мои колеги, които са ми разказвали за измрели пчелини, съм научил, че масовото измиране става именно през месец март, а не през февруари или през април. Така че ако ще се прави някакво третиране за нозематоза, то трябва да е точно сега, за да имат шанс новите пчели да са по-здрави от старите.