Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Нозевит+ е много евтин - 1 милилитър на третиране на кошер. През пролетта се правят 2 третирания по 1 милилитър през 10 дена или общо 2 милилитра. Бутилка от 1 литър стига за 500 кошера и струва 210 лева. Това прави 42 стотинки на кошер пролетта и още 42 стотинки есента. Общо на година е 84 стотинки на кошер. При такава ниска цена си е направо престъпление, ако някой го пропуска това третиране. Със сигурност има доказан ефект против двата вида нозематози - апис и церана. Особенно есенното третиране според мене си е направо задължително.

Колкото до Байварола - сам знаеш колко е скъп. Ако не са програмите, едва ли някой ще го ползва.

Преди малко отворих една опаковка, за да видя какво има в нея и за да прочета листовката. И открих нещо, което не ми харесва. Във вътрешната инструкция изрично пише да не се използва едновременно с препарати против нозематоза. Хоппа ...... това е нещо ново, за което никой не ме беше предупредил. Сега пред мене стои дилемата - кое е по-важно от двете, за да третирам първо с него. Нозевита иска две третирания през 10 дена или общо 20 дена. Байварола иска 6 седмици или общо 42 дена. Ако двете лекарства ги използвам последователно във времето, това ще отнеме 62 дена, но до 15-ти май (акацията) има точно 60 дена и освен това не мога да третирам още от утре, защото времето вън е студено.

Та имам дилема - кое може да ми нанесе повече щети по време на пролетното развитие - ноземата (ако я има) или акара?

Ами ако имам и рапичен мед (а то имам по някои от пчелините), то тогава няма време дори и за едно третиране, а какво остава и за двете........

Хайде, къде са специалистите по болести по пчелите? Кажете какво може да се направи при така възникналата ситуация?
Трябва да избираш пред дилемата, ти да си спокоен или пчеличките да са ти здрави и спокойни...