Лентички (Варостоп и подобни)
Екостоп или подобно
АпиЛайф Вар или подобно
Оксалова киселина - напръскване
Тимол в сироп, питка или в торбичка над рамките
Мравчена киселина или подобен препарат
Перицин
Опушване с ОК
Опушване с Тимол
Опушване с друго
Домашна рецепта с етерични масла
Използвам Пробиотиции не третирам за Вароа
Друго
С нищо не смятам да третирам
Колега,много отрицателен отговор даваш за този вид ленти.Не знам нищо за тях.Открих ги случайно като се рових в Гугала.Ако имаш мнение и наблюдения за тях поне ги сподели ако искаш за да не подведем и други колеги.Дано ме разбереш правилно не им правя реклама,а в сайта им е описано тяхното предназначение и за това се спрях на тях за смяна на лекарствата за третиране с/у вариатозата.
Нозевит+ е много евтин - 1 милилитър на третиране на кошер. През пролетта се правят 2 третирания по 1 милилитър през 10 дена или общо 2 милилитра. Бутилка от 1 литър стига за 500 кошера и струва 210 лева. Това прави 42 стотинки на кошер пролетта и още 42 стотинки есента. Общо на година е 84 стотинки на кошер. При такава ниска цена си е направо престъпление, ако някой го пропуска това третиране. Със сигурност има доказан ефект против двата вида нозематози - апис и церана. Особенно есенното третиране според мене си е направо задължително.
Колкото до Байварола - сам знаеш колко е скъп. Ако не са програмите, едва ли някой ще го ползва.
Преди малко отворих една опаковка, за да видя какво има в нея и за да прочета листовката. И открих нещо, което не ми харесва. Във вътрешната инструкция изрично пише да не се използва едновременно с препарати против нозематоза. Хоппа ...... това е нещо ново, за което никой не ме беше предупредил. Сега пред мене стои дилемата - кое е по-важно от двете, за да третирам първо с него. Нозевита иска две третирания през 10 дена или общо 20 дена. Байварола иска 6 седмици или общо 42 дена. Ако двете лекарства ги използвам последователно във времето, това ще отнеме 62 дена, но до 15-ти май (акацията) има точно 60 дена и освен това не мога да третирам още от утре, защото времето вън е студено.
Та имам дилема - кое може да ми нанесе повече щети по време на пролетното развитие - ноземата (ако я има) или акара?
Ами ако имам и рапичен мед (а то имам по някои от пчелините), то тогава няма време дори и за едно третиране, а какво остава и за двете........
Хайде, къде са специалистите по болести по пчелите? Кажете какво може да се направи при така възникналата ситуация?
Как беше: злото не идва само.След като Варостопа е със същата съставка ,значи и той нетрябва да се комбинира с препарати против нозематоза.Някой чел ли е листовките им скоро?
Навремето като учех вет. медицина,ни караха да наблягаме и на така наречената алтернативна медицина.За това против нозематозата използвам анолит/мъртва вода/, и католит/жива жода/,за пролетно подхранване.Направил съм си едно уредче и си ги правя сам.Ефекта е страхотен.
Предварително се извинявам, но ще бъде ли някой така добър да ми даде линк с рецептата на Скулатор за третиране с ОК, защото от 2 дена я търся и явно е пропускам някъде между редовете! Благодаря Ви!
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Жорка, това е меко казано - странна дилема?!? - два препарата с коренно разрични активни вещества и съставки. За Варостопа нищо немога да те поъветвам, мнението ми за Екостопа, е повече от положително, затова и продължавам да го използвам, но в комбинация със строителна рамка през пролетта и лятото.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))