Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 61
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Миналата година си бях оставил пити с мед за резерв, и днес реших да ползвам няколко, но медът в тях въпреки че е запечатан е течен на вода. И преди съм оставял и не е имало проблем, но тази година предполагам от многото влага е станало така. Опитах го, сладък си е но има кисела жилка и се отказах да го слагам на кошерите. Дали мога да им го сложа, или да изчакам да се отопли или да ги изхвърлям?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Миналата година си бях оставил пити с мед за резерв, и днес реших да ползвам няколко, но медът в тях въпреки че е запечатан е течен на вода. И преди съм оставял и не е имало проблем, но тази година предполагам от многото влага е станало така. Опитах го, сладък си е но има кисела жилка и се отказах да го слагам на кошерите. Дали мога да им го сложа, или да изчакам да се отопли или да ги изхвърлям?
    Щом е така, бих те посъветвал в следващите две-три години много да си пазиш пчелите за да не ревнеш после и ти че са ти избягали семействата.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Щом е така, бих те посъветвал в следващите две-три години много да си пазиш пчелите за да не ревнеш после и ти че са ти избягали семействата.
    Втори пост за няколко дни,в който пишеш за това! До колкото разбирам първоизточника за прокисването на меда е причина да умират пчели!А какъв може да е той,бактерия,вирус...?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Дали е причина или следствие няма от къде да знам. Знам само че при голяма част от семействата пострадали или няколко години преди да пострадат от синдрома на празния кошер, пчелари се оплакват от вкисване на меда след известен период на съхранение. Става въпрос както за центрофугиран (и веднъж кристализирал) мед в тенекии, така и за запечатан в питите мед, който в някои случаи дори потича през прелките на кошерите.

Какъвто и да е причинителя, то резултата е индикация на наличие на някаква нередност в микрофлората вътре в пчелното гнездо (т.е. че пчелите си имат проблеми)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Много интересно. Мислех че запечатания мед не може да вкисне при естествени условия.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Може ли да бъдеш малко по конкретен, защото не те разбирам, как да пазя пчелите?
    Центрофугираният мед и този в кошерите си е нормален, вкиснал е само този който е в комина. Сложил съм питите на 1ви корпус в комина и от земята има голяма влага, долната летва на питите в плесенясала и в самите пити медът е станал течен.
    Значи направо да изхвърля тези пити?

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Може ли да бъдеш малко по конкретен, защото не те разбирам, как да пазя пчелите?
    Центрофугираният мед и този в кошерите си е нормален, вкиснал е само този който е в комина. Сложил съм питите на 1ви корпус в комина и от земята има голяма влага, долната летва на питите в плесенясала и в самите пити медът е станал течен.
    Може от дългото стоене на влагата восъка да се е разкиснал и да е пропуснал влага в меда. И аз имам няколко комина които запуших отгоре с капаци поради недостиг на мрежа и има малко мухъл по рамките на най-горните плодници.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    ...
    Какъвто и да е причинителя, то резултата е индикация на наличие на някаква нередност в микрофлората вътре в пчелното гнездо (т.е. че пчелите си имат проблеми)
    Което ме навежда на мисълта, че може да е в резултат на периодичното третиране с нещо в кошера. Американците много обичат мравчената киселина, а от нея примерно прашеца не ферментира до перга.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ами не и със лекарства. Който се надява да има такива, които могат да му спасят пчелите - трябва да го разочаровам.
    Първата линия на защита винаги трябва да бъде превенцията - отглеждане на пчелите в различни пчелини, като всеки от пчелините се работи като самостоятелна единица ( без движение на пити, пило и пчели между пчелините). Когато в някой от пчелините възникне зараза, другите да могат да останат незасегнагнати; Подредба на кошерите минимизираща налитането между тях. Без движение на рамки между кошерите в пчелина (всеки кошер за себе си), при центрофугиране всяка пита се връща там от където е била взета.

Когато някое семейство се "разболее" (прояви клинични симптоми на някоя нередност)- или го приключваш, или го местиш в "карантинен" пчелин, като внимаваш да има колкото се може по-малко връщащи се пчели, които да налетят в другите кошери. Същото се отнася и за загиналите - вземат се мерки да не бъдат ограбени.

Старай се да амортизираш по-малко пчелите си, най-вече след началото на лятото. Дръж кошерите пренаселени и врящи от пчели. Ако липсва достатъчно паша, вместо да ги стесняваш, по-добре им дай ударна доза сироп за да увеличиш числеността на възрастните пчели. Стараеш се запасите от пролетта до края на лятото да не остават под минимума от 5 -8-10 кг.

Изземването в края на лятото (края на Август) на част или всичкия мед за зимуване и заменянето му със ударни дози сироп + нозевит, също е добра превантивна мярка.

Относно третирането за вароатоза - старай се да поддържаш ниски нива по всяко време на годината ( наличието на високи нива патогени, дори и само за кратко, през някой период от годината, ще даде отражение върху здравословното състояние на семейството по-късно през сезона). А пчелите които трябва да образуват зимното кълбо не трябва да бъдат товарени излишно нито с висока опаразитеност от вароа (вируси), нито със излагане на токсични субстанции (пестициди/акарициди или високи нива техни остатъци в питите). Т.е есенното третиране трябва да е приключило още в края на лятото.

....долната летва на питите в плесенясала и в самите пити медът е станал течен.
    Ти би ли сложил на пчелите плесенясали пити/вкиснат мед/пити от умрели семейства?
    Лично аз бих претопил и дезинфекцирал , след което бих върнал отново в употреба.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Старая се за същото, но не винаги ми се поучава. Есента имах сериозен проблем с акара, докато работех с строителната рамка всичко беше добре, но по едно време майката спря да я осеменява и стана чудо. Земята почерня от безкрили пчели кошерите започнаха да се топят, като отворех кошер навсякъде имаше акари. Третирах само с екостоп преди това и там ми беше грешката а и годината беше благоприятна за акара. Още август прибрах медовите корпуси и започнах третиране и паралелно с това витамини и нозевит. По едно време се бях отчаял, но кошерите се стабилизираха, в момента имам много хубави кълба което ме изненада.
    За хигиената съм маняк на тази тема, всичко свети.

Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •