Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 74

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    В един от клиповете, които изгледах, по този случай, ясно се казва че семействата са лекувани против акар 7 /седем/ пъти през миналата година. Това е много. Например:
    Оксалова киселина - не трябва да се превишава дозата когато се лекува с оксалова киселина. Високите дози нанасят вреда на зимуващите пчели, когато се третира през есента.
    С оксалова киселина може да се третира само веднъж в късна есен, когато в семейството няма пило. Ако семейството се третира втори път, това се отразява на продължителността на живота на зимуващите пчели и те умират, не веднага а след няколко седмици. Оксаловата киселина скъсява живота на зимуващите пчели, и на пчелите през лятото.
    Втори пример - Токсичността на флувалината се усилва, ако бъде използван в семейства, в които има остатъци от кумафос (Johnson 2009). Смесването на двата препарата води до голяма токсичност.

Мога да дам още примери, но спирам до тук.

Според мен е пчеларска грешка. Няма как да загине цял пчелин в който има повече от 100 семейства, без пчеларска грешка. Пчелите са много жилави създания, доказват го всяка година, и оцеляват въпреки нашите грижи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    В един от клиповете, които изгледах, по този случай, ясно се казва че семействата са лекувани против акар 7 /седем/ пъти през миналата година. Това е много. Например:
    Оксалова киселина - не трябва да се превишава дозата когато се лекува с оксалова киселина. Високите дози нанасят вреда на зимуващите пчели, когато се третира през есента.
    С оксалова киселина може да се третира само веднъж в късна есен, когато в семейството няма пило. Ако семейството се третира втори път, това се отразява на продължителността на живота на зимуващите пчели и те умират, не веднага а след няколко седмици. Оксаловата киселина скъсява живота на зимуващите пчели, и на пчелите през лятото.
    Втори пример - Токсичността на флувалината се усилва, ако бъде използван в семейства, в които има остатъци от кумафос (Johnson 2009). Смесването на двата препарата води до голяма токсичност.

Мога да дам още примери, но спирам до тук.

Според мен е пчеларска грешка. Няма как да загине цял пчелин в който има повече от 100 семейства, без пчеларска грешка. Пчелите са много жилави създания, доказват го всяка година, и оцеляват въпреки нашите грижи.
    Също така става въпрос за пчелни семейства по програмите - закупени нови майки и отводки от майкопроизводител, имащ правото да подтиска собствената си нозема с антибиотици. Това според мене е най-голямата афера, която се развива в България в момента. Заради това искам да се направи НАЦИОНАЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ - защото се безпокоя, че нещата с майкопроизводителите и разпространяваните от тях болести ще се влошават все повече и повече. Майкопроизводствената асоциация на доцента е на път ДА ЗАТРИЕ ЦЯЛОТО ПЧЕЛАРСТВО В БЪЛГАРИЯ, и всичко това се прикрива, за да не придобие публичност.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Аз съм хоби пчелар с 5-6 кошера и съм много далеч от субсидии и програми, т.е нямам никакъв интерес там. Но като страничен наблюдател ситуацията ми изглежда доста странна.
    Потърсете в гугъл и вижте има ли едно мнение на Манол Тодоров от последните години, в което да не се оплаква от нозема церана, трагични добиви и да не иска пари. Е, аз не можах да намеря такова. Та затова съм съгласен с Матеев, както и с мненията на vanHanegem от тази тема - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=444&page=66.

Явно се създава истерия, за да се облагодетелства определена група хора. Колкото до смъртността, тя може да е следствие на систематични грешки на пчеларите в района - неправилно зазимяване, опаразитеност и т.н.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •