Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Нека си остане САМО твоя практика, не я налайгате на по-младите колеги. Е какво ако забележиш, че има повечко кърлежи напролет няма да третираш ли? Щото до сега не си третирал?
    ДА колега jorors,това си е моя практика.Написал съм го ясно,и това не означава че налагам моята практика на останалите.Всеки има глава на раменете си ,а тя служи за да побере сивото в–во с гънките ,от количеството на които зависи кой какви решения да вземе.Посочи ми мой пост в който да налагам моите практики.Това че вземаш отношение по даден въпрос ,не означава че искаш да се наложиш .Моля, не действайте първосигнално в прочита на мненията на колегите си.Сега да ти отговоря на въпросите: 1.Моите пчелни с–ва нямат кърлежи/акари/ и сега ,в момента.Днес ги гледах.Пълен преглед на 30% от с–вата /не ми стигна времето за останалите./ –храна,пило,опаразитяване, бр. междурамия с пчели,състояние на майката,пити с прашец,.2.На пролет също нямам кърлежи,както ти се изразяваш.При мен ,акара се появява при главните паши.Още след първата ,слагам строителна.До последната.Късно есен/средата на ноември,а понякога и в края/ слагам лентички.Профилактично,за всеки случай.И....още нещо.Но това си е моя практика.Така моите робушки нямат акар.Може би трябва да попитам колегата Скутелатор ,дали района ми не е част от Австралия ,че при мен акарите не виреят?Ако е така ,няма защо да ходите до Австралия ,идвайте в Ямбол и пчелите ги имате.Колега Jorors за да се уверите в това което съм написал,заповядайте на място,т. е. на пчелина.Посочвате кошер –проверяваме.Така докато се уморите.А за отмора ще ви почерпя с 28 годишна ракия.Това е щрих от моята практика.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    ДА колега jorors,това си е моя практика.Написал съм го ясно,и това не означава че налагам моята практика на останалите.Всеки има глава на раменете си ,а тя служи за да побере сивото в–во с гънките ,от количеството на които зависи кой какви решения да вземе.Посочи ми мой пост в който да налагам моите практики.Това че вземаш отношение по даден въпрос ,не означава че искаш да се наложиш .Моля, не действайте първосигнално в прочита на мненията на колегите си.Сега да ти отговоря на въпросите: 1.Моите пчелни с–ва нямат кърлежи/акари/ и сега ,в момента.Днес ги гледах.Пълен преглед на 30% от с–вата /не ми стигна времето за останалите./ –храна,пило,опаразитяване, бр. междурамия с пчели,състояние на майката,пити с прашец,.2.На пролет също нямам кърлежи,както ти се изразяваш.При мен ,акара се появява при главните паши.Още след първата ,слагам строителна.До последната.Късно есен/средата на ноември,а понякога и в края/ слагам лентички.Профилактично,за всеки случай.И....още нещо.Но това си е моя практика.Така моите робушки нямат акар.Може би трябва да попитам колегата Скутелатор ,дали района ми не е част от Австралия ,че при мен акарите не виреят?Ако е така ,няма защо да ходите до Австралия ,идвайте в Ямбол и пчелите ги имате.Колега Jorors за да се уверите в това което съм написал,заповядайте на място,т. е. на пчелина.Посочвате кошер –проверяваме.Така докато се уморите.А за отмора ще ви почерпя с 28 годишна ракия.Това е щрих от моята практика.
    Това, което съм написал НЕ е за твоята практика(така или иначе аз не я знам) а е за друг колега, който още януари месец писа, че напролет ще третира с "абсолютно нищо" и строителна рамка не ползвал. Иначе твоята практика ми харесва, след като си проверил дали има акар при прегледа да не третираш напролет. Тук само да отбележа има само едно но....Никой научен метод за определяне на опаразитеноста от вароа НЕ разчита само на прегледа на кошера(може би има защо). Ей така да ти е спокойна съвеста бих те посъветвал да направиш едно контролно третиране на 2-3 кошера и след това да решиш какво ще правиш. До миналата година и аз мислех точно като теб и мога да кажа, че моят район беше сравнително чист от акар, но след инвазията миналата година нещата се промениха. И ние пчеларите трябва да си променяме практиките взависимост от ситуацията.

jorors един колега зададе следния въпрос:

"колеги сега напролет с какво смятате да третирате за акара?"

И аз отговорих какво смятам аз. На теб какъв ти е проблема? Не мислиш ли, че си е моя работа дали да третирам и да ползвам строителна рамка. Не си спомнял да съм те карал, а и когото и да е било друг, да постъпва като мен.

П.с. После не се чудете че хората не споделят.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Колеги няма смисъл от дразги просто Юрий си каза неговият метод на третиране,друг казва неговия и т.н. На един ще му хареса даден метод друг ще го упрекне и така.И аз мисля,че не е правилно да не се третира пролет(поне един път контролно) ама човека така е решил ,пчелите са негови ако има проблем от това той пак ще си е негов така,че заяждането е излишно.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Мисля си за една стратегия за борба с акара през пролетта и искам да я споделя.
    Идеята е няколко дена преди да цъфне акацията да затворя майките под клетка за 3-4 дена и да направя третирането след 21 дни когато няма да има запечатано пило.
    По този начин третирането ще е по ефективно ( не съм решил още с какъв препарат).
    Ще се увеличи добива на мед от акацията.
    Ще се намали младата безработна пчела след акацията и евентуално риска от роене, като се замисля то в нашия район точно след акация новоизлюпената пчела е в много големи количества и идва малко излишна ако не правиш отводки.
    Предварително благодаря за всякакви мнения и коментари по темата.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Моето мнение е...направо да минеш на Вариант Б.
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Времето за излюпване на търтиевото пило не е 21 дни, а всички чудесно знаем, че акара предпочита и се съсредоточава в търтиевите килийки. Номера може да мине по време когато вече няма търртиево пило. Интересно си го измислил,но ще е много по-ефективно на есен. Няма да стане толкова страшно ако не снася 3 дни през август. Естествено ако се получи добре ще е приложим метод за малки пчелини където е допустимо да си играеш да търсиш майките. Нямам представа колко семейства имаш, но за да се разбере дали е ефективен метода трябва да оформиш две групи от поне 10 семейства на които да усредиш резултатите и да сравниш. Успех и сподели как е минало.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Времето за излюпване на търтиевото пило не е 21 дни, а всички чудесно знаем, че акара предпочита и се съсредоточава в търтиевите килийки. Номера може да мине по време когато вече няма търртиево пило. Интересно си го измислил,но ще е много по-ефективно на есен. Няма да стане толкова страшно ако не снася 3 дни през август. Естествено ако се получи добре ще е приложим метод за малки пчелини където е допустимо да си играеш да търсиш майките. Нямам представа колко семейства имаш, но за да се разбере дали е ефективен метода трябва да оформиш две групи от поне 10 семейства на които да усредиш резултатите и да сравниш. Успех и сподели как е минало.
    Мисля го за след акацията основно че тогава нямам стоков мед. Аз практикувам подвижно пчеларство и обикновено съм на късен слънчоглед и нямам вариант да третирам преди залагането на пилото за зимните пчели.
    Малко не точно казвам пролетно ислед акацията.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •