Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 40 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 396
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако говорим за Бургаските основи - наистина най-добре е да се слага един цял медови корпус или дори един цял кошер (и старата майка + налитане в него на старите пчели). Ако се слагат една по една между восъчни основи - пчелите ги заобикалят и ги градят само в краен случай, когато много са я закъсали.

Ако говорим за коравите пластмасови основи - тях пчелите изобщо не искат да ги градят. Какво ли не пробвах - пръскане със сироп, мазане с мед, натъркване с восък - не става и не става. Ако обаче се натопят във врял восък и постоят в него 30-40 секунди, после като се извадят и изтръскат, върху тях остава здраво залепнал тънък слой восък. След това пчелите ги градят безпроблемно и стават идеални и здрави пити, издържащи в центрофугата на високи обороти.

Според мене най-добрите основи са коравите пластмасови основи, но само ако се покрият ръчно със слой восък. Западняците ги наричат WAX COATED FOUNDATIONS и масово ги използват. Освен това рамките с тези основи струват по-евтино, защото няма обтелване, и е въпрос на време да се наложат и в България, особенно ако восъка продължи да поскъпва.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Според мене най-добрите основи са коравите пластмасови основи, но само ако се покрият ръчно със слой восък. Западняците ги наричат WAX COATED FOUNDATIONS и масово ги използват. Освен това рамките с тези основи струват по-евтино, защото няма обтелване, и е въпрос на време да се наложат и в България, особенно ако восъка продължи да поскъпва.
    Колко струва една ДБ рамка такава и колко грама восък отива при потапяне. Може и да си струва инвестицията, ако няма обтелване лесно ще се рециклират.
    Винаги може по-добре.

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Да не уточних г-н Матеев, визирам Бургаските пластмасови основи. Причината да прибегна към пластмасовите основно е че восъчните основи станаха доста скъпи, и и в момента при нас в магазините предлагат само срещу восък, и аз като пчелар по малко от една година стаж нямам такъв, реших да прибегна към пластиката изцяло. На пролет ще споделян резултати положителни или отрицателни ще разбера в последствие на работа с тях. Единствено мисля само когато деля кошерите с налитане да подменям майките, тъй като тези който купиш миналата година са със стари майки и имам два от тях който много хапят, като кучета са.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Аз ползвам пластмасови основи вече цяла година, засега съм много доволен. При центрофугиране нямаше никакъв проблем, макар че всички рамки бяха таз година изградени. Но и при тях си има доста работа при сглобяването.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Поскъпването на восъка и мене ме кара да преразгледам отношението си към пластмасовите основи. По начало половината от всичките мои основи са Бургаски, обаче имам известни проблеми с граденето им. Объркват ми технологията - не мога просто да ги слагам една по една в плодника, защото пчелите ги възприемат като преградна дъска. Трябва да се дебне момента, мястото и начина им на слагане, но това не ме устройва. Ако имах на 100% само Бургаски основи - тогава сигурно нямаше да има проблем, но сега с тази смесица от Бургаски и восъчни давам шанс на пчелите да избират и те естествено избират восъчните.

Другояче стои въпроса с коравите пластмасови основи. Ако се покрият със слой восък, стават направо идеални. За съжаление обаче имам много малко експерименти с тях. Мисля че имам около 300 такива рамки, но за градеж досега съм слагал само 5-6, така че резулатите ми не са меродавни. Всъщност истинския експеримент ще стане тази пролет, когато сложа всичките 300 бройки за градеж и внимателно наблюдавам какво се случва. Тогава ще пиша във форума и ще кажа заключенията си, включая и с математическата обосновка на цената и на това колко восък се губи за тънкото покритие.

Основен проблем на коравите пластмасови основи е това, че за тях трябва да се направи специализирана рамка с вътрешни жлебове на горната и долната летвички. И който си няма дърводелски машини, ще има проблеми с това.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Поскъпването на восъка и мене ме кара да преразгледам отношението си към пластмасовите основи. По начало половината от всичките мои основи са Бургаски, обаче имам известни проблеми с граденето им. Объркват ми технологията - не мога просто да ги слагам една по една в плодника, защото пчелите ги възприемат като преградна дъска. Трябва да се дебне момента, мястото и начина им на слагане, но това не ме устройва. Ако имах на 100% само Бургаски основи - тогава сигурно нямаше да има проблем, но сега с тази смесица от Бургаски и восъчни давам шанс на пчелите да избират и те естествено избират восъчните.

Другояче стои въпроса с коравите пластмасови основи. Ако се покрият със слой восък, стават направо идеални. За съжаление обаче имам много малко експерименти с тях. Мисля че имам около 300 такива рамки, но за градеж досега съм слагал само 5-6, така че резулатите ми не са меродавни. Всъщност истинския експеримент ще стане тази пролет, когато сложа всичките 300 бройки за градеж и внимателно наблюдавам какво се случва. Тогава ще пиша във форума и ще кажа заключенията си, включая и с математическата обосновка на цената и на това колко восък се губи за тънкото покритие.

Основен проблем на коравите пластмасови основи е това, че за тях трябва да се направи специализирана рамка с вътрешни жлебове на горната и долната летвички. И който си няма дърводелски машини, ще има проблеми с това.

Аз всички пластмасови основи мажех с восък. Правех си експерименти, слагах цял магазин с основи, като редувах пластмасова и восъчна. Някои семейства изграждаха първо пластмасовите и после почваха восъчните. Причината за това не мога да си я обесня, но това го наблюдавах и не само в едно семейство.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    asti, рецептата с клеева тинктура е лично моя постигната след 5 годишен опит преминал в непрестанни експерименти. Гарантирам ти 100% успех в бързото изграждане. Само трябва да се спазват следните условия:
    1. Никога да не се поставят за градеж едновременно пластмасови и восъчни основи (аз лично не съм градил восъчни от 5 сезона и никога не бих се върнал на тях);
    2. Градежът на пити винаги започва отгоре на долу ( за колегите с ДБ кошери - през магазин, за колегите с ЛР кошери - в най-горен корпус);
    3. Пчелите не градят когато са гладни (което не проблем за пластм. основи защото пчелите не ги прогризват през безпашовите периоди);

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Матеев, можеш да изграждаш и цели корпуси наведнъж. Просто първата пита трябва да е изградена и с пило. От там нататък пчелите си знаят работата

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Ако някой все още не е взел решение за производител на пластмасови основи препоръчвам и тези в сайта: http://viitorsanatos.ro/viitorsanato...id_category=18
    Който е посетил "Пчеларското изложение - Плевен 2015" се е запознал с тях и на живо. А иначе Бургаските на Николай Христов засега са най-изгодни на Българския пазар.

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    asti, рецептата с клеева тинктура е лично моя постигната след 5 годишен опит преминал в непрестанни експерименти. Гарантирам ти 100% успех в бързото изграждане. Само трябва да се спазват следните условия:
    1. Никога да не се поставят за градеж едновременно пластмасови и восъчни основи (аз лично не съм градил восъчни от 5 сезона и никога не бих се върнал на тях);
    2. Градежът на пити винаги започва отгоре на долу ( за колегите с ДБ кошери - през магазин, за колегите с ЛР кошери - в най-горен корпус);
    3. Пчелите не градят когато са гладни (което не проблем за пластм. основи защото пчелите не ги прогризват през безпашовите периоди);
    Благодаря за споделения коментар колега. Според вас необходимо ли ще е да ги напръскам и със рядък захарен сироп преди да ги поставя в кошера, или няма да е необходимо след като вече са напръскани предварително с клеева тинктура?

Страница 10 от 40 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •