Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 396

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Поскъпването на восъка и мене ме кара да преразгледам отношението си към пластмасовите основи. По начало половината от всичките мои основи са Бургаски, обаче имам известни проблеми с граденето им. Объркват ми технологията - не мога просто да ги слагам една по една в плодника, защото пчелите ги възприемат като преградна дъска. Трябва да се дебне момента, мястото и начина им на слагане, но това не ме устройва. Ако имах на 100% само Бургаски основи - тогава сигурно нямаше да има проблем, но сега с тази смесица от Бургаски и восъчни давам шанс на пчелите да избират и те естествено избират восъчните.

Другояче стои въпроса с коравите пластмасови основи. Ако се покрият със слой восък, стават направо идеални. За съжаление обаче имам много малко експерименти с тях. Мисля че имам около 300 такива рамки, но за градеж досега съм слагал само 5-6, така че резулатите ми не са меродавни. Всъщност истинския експеримент ще стане тази пролет, когато сложа всичките 300 бройки за градеж и внимателно наблюдавам какво се случва. Тогава ще пиша във форума и ще кажа заключенията си, включая и с математическата обосновка на цената и на това колко восък се губи за тънкото покритие.

Основен проблем на коравите пластмасови основи е това, че за тях трябва да се направи специализирана рамка с вътрешни жлебове на горната и долната летвички. И който си няма дърводелски машини, ще има проблеми с това.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Поскъпването на восъка и мене ме кара да преразгледам отношението си към пластмасовите основи. По начало половината от всичките мои основи са Бургаски, обаче имам известни проблеми с граденето им. Объркват ми технологията - не мога просто да ги слагам една по една в плодника, защото пчелите ги възприемат като преградна дъска. Трябва да се дебне момента, мястото и начина им на слагане, но това не ме устройва. Ако имах на 100% само Бургаски основи - тогава сигурно нямаше да има проблем, но сега с тази смесица от Бургаски и восъчни давам шанс на пчелите да избират и те естествено избират восъчните.

Другояче стои въпроса с коравите пластмасови основи. Ако се покрият със слой восък, стават направо идеални. За съжаление обаче имам много малко експерименти с тях. Мисля че имам около 300 такива рамки, но за градеж досега съм слагал само 5-6, така че резулатите ми не са меродавни. Всъщност истинския експеримент ще стане тази пролет, когато сложа всичките 300 бройки за градеж и внимателно наблюдавам какво се случва. Тогава ще пиша във форума и ще кажа заключенията си, включая и с математическата обосновка на цената и на това колко восък се губи за тънкото покритие.

Основен проблем на коравите пластмасови основи е това, че за тях трябва да се направи специализирана рамка с вътрешни жлебове на горната и долната летвички. И който си няма дърводелски машини, ще има проблеми с това.

Аз всички пластмасови основи мажех с восък. Правех си експерименти, слагах цял магазин с основи, като редувах пластмасова и восъчна. Някои семейства изграждаха първо пластмасовите и после почваха восъчните. Причината за това не мога да си я обесня, но това го наблюдавах и не само в едно семейство.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    asti, рецептата с клеева тинктура е лично моя постигната след 5 годишен опит преминал в непрестанни експерименти. Гарантирам ти 100% успех в бързото изграждане. Само трябва да се спазват следните условия:
    1. Никога да не се поставят за градеж едновременно пластмасови и восъчни основи (аз лично не съм градил восъчни от 5 сезона и никога не бих се върнал на тях);
    2. Градежът на пити винаги започва отгоре на долу ( за колегите с ДБ кошери - през магазин, за колегите с ЛР кошери - в най-горен корпус);
    3. Пчелите не градят когато са гладни (което не проблем за пластм. основи защото пчелите не ги прогризват през безпашовите периоди);

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Матеев, можеш да изграждаш и цели корпуси наведнъж. Просто първата пита трябва да е изградена и с пило. От там нататък пчелите си знаят работата

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Ако някой все още не е взел решение за производител на пластмасови основи препоръчвам и тези в сайта: http://viitorsanatos.ro/viitorsanato...id_category=18
    Който е посетил "Пчеларското изложение - Плевен 2015" се е запознал с тях и на живо. А иначе Бургаските на Николай Христов засега са най-изгодни на Българския пазар.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Ако някой все още не е взел решение за производител на пластмасови основи препоръчвам и тези в сайта: http://viitorsanatos.ro/viitorsanato...id_category=18
    Който е посетил "Пчеларското изложение - Плевен 2015" се е запознал с тях и на живо. А иначе Бургаските на Николай Христов засега са най-изгодни на Българския пазар.
    Тези в румънския сайт пробвал ли си ги ? За първи път срещам плодникова рамка ДБ изцяло от пластмаса. Знаеш ли какво производство са - румънско или ги внасят ? Анел / гърция / произвежда само ЛР, тяхната пластмаса е черна и е найстина много добра, залива се със захарен сироп и пчелите градят без проблем.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Аз не се съмнявам, че ще ги изградят пластмасовите основи, с някой и друг трик. Аз нямам опит с тях, но ме притеснява зимуването на такива основи и за това не ги ползвам. Някой ако и зимувал на пластмасови да сподели, има ли смъртност или всичко е ОК ?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да, при мене сигурно половината от семействата зимуват на Бургаски пластмасови основи, и досега не съм забелязал нещо по-различно при тях. Основи като основи - пчелите не се докосват до пластмасата на дъното на килийките, защото отдавна са я покрили с тънък слой восък, и нататък всичко вече си е същото.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013

Smile

asti след третирането с клеева тинктура не е обходимо нищо повече, но пък нищо и не пречи да си подсладиш пчеличките малко.

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    asti, рецептата с клеева тинктура е лично моя постигната след 5 годишен опит преминал в непрестанни експерименти. Гарантирам ти 100% успех в бързото изграждане. Само трябва да се спазват следните условия:
    1. Никога да не се поставят за градеж едновременно пластмасови и восъчни основи (аз лично не съм градил восъчни от 5 сезона и никога не бих се върнал на тях);
    2. Градежът на пити винаги започва отгоре на долу ( за колегите с ДБ кошери - през магазин, за колегите с ЛР кошери - в най-горен корпус);
    3. Пчелите не градят когато са гладни (което не проблем за пластм. основи защото пчелите не ги прогризват през безпашовите периоди);
    Благодаря за споделения коментар колега. Според вас необходимо ли ще е да ги напръскам и със рядък захарен сироп преди да ги поставя в кошера, или няма да е необходимо след като вече са напръскани предварително с клеева тинктура?

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •