Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 77 от 149 ПърваПърва ... 2767757677787987127 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 761 до 770 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Потребител
    Регистриран
    03.06.2014
    Качи една снимка да видим и ние какво си купил

Наблюдател
    Регистриран
    01.11.2013
    Устройството е мъглообразувател от типа Фогър/Fogger/ само,че се свързва с туристическа бутилка.Продава се без описание и гаранция/кой от вас си купи нещо от Плевен с касова бележка/,като търговеца ми каза, че във форумите пише достатъчно за него,за което потърсих съвет от някой с опит.Вече намерих клип във VBOX,а рецептата е 300гр.течен парафин се смесват с 20гр. тимол,което е достатъчно за 100бр.семейства.Що се касае за ефективността-ще видим.Противовароатозните ленти са неефективни,но продължавахме да ги слагаме,но вече приключих с това.Дадох 140лв.,защото всяка година давам по толкова за ленти.След като извадя лентите/до сега съм пробвал с всички,който са в търговската мрежа/третирам с тимол и ОК,на дъната падат по около 100 акара.Ако това е 1% тъй като на лентите пише,че имат 99% ефективност,то означава че в кошера е имало 10 000 акара,което е невъзможно.Просто лентите не работят.За това сменям начина на третиране и търся съвет от някой с опит.Благодаря.

Наблюдател
    Регистриран
    02.12.2010
    Колега аз малко ще те разочаровам, но миналата година си купих такава пушалка и пуших по същата рецепта и мога да ти кажа че не видях никакъв ефект от цялата работа. Сега в Плевен говорих със сърбина и му казах моите виждания и той ми каза че тези пушалки ги рабитили само с амитраз. Е добре тогава защо рекламират и тимола и малко се скарахме с него. Също говорих и с фогърджията и при него мога да ти кажа,че работата е повече бизнес с фогъра и печалба а не от ефекта който ние очакваме пчеларите. Така че от време навреме може да поопушваме защото сме дали пари а пък иначе ..... . А освен това ако знаеш само каква пашпалига става като пушиш само щети се вземе акъла.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Аз също се запалих по пушалката.Ама как няма.Опушваш 100 кошера за отрицателно време и то за без пари.Понеже съм сиромах си я измайсторих сам.Като чета сега колегите ,май това ще е далаверата ,че съм спестил 160лв.Май толкова бяха преди.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от mival Виж публикацията
    Устройството е мъглообразувател от типа Фогър/Fogger/ само,че се свързва с туристическа бутилка.Продава се без описание и гаранция/кой от вас си купи нещо от Плевен с касова бележка/,като търговеца ми каза, че във форумите пише достатъчно за него,за което потърсих съвет от някой с опит.Вече намерих клип във VBOX,а рецептата е 300гр.течен парафин се смесват с 20гр. тимол,което е достатъчно за 100бр.семейства.Що се касае за ефективността-ще видим.Противовароатозните ленти са неефективни,но продължавахме да ги слагаме,но вече приключих с това.Дадох 140лв.,защото всяка година давам по толкова за ленти.След като извадя лентите/до сега съм пробвал с всички,който са в търговската мрежа/третирам с тимол и ОК,на дъната падат по около 100 акара.Ако това е 1% тъй като на лентите пише,че имат 99% ефективност,то означава че в кошера е имало 10 000 акара,което е невъзможно.Просто лентите не работят.За това сменям начина на третиране и търся съвет от някой с опит.Благодаря.
    Да всъщност колега палчето ми беше заради това, че си се отказал от лентите и търсиш алтернатива а не за пушенето с тимол. Аз пробвах с тимол преди време по рецептата със спирт и окончателно съм се отказал. Миризма, бучене на пчелите, опасност от кражби и в крайна сметка не много добра надежност за справяне с акара.
    До колкото съм чувал фогърите се използват с амитраз.
    Също и тимола май убива и полезната микрофлора в кошера, което е още един минус.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Като си третирал с тимол и ОК след лентите,защо просто не спреш лентите и да си продължиш с другите два препарата.Нали се сещаш,че колкото повече ги тритираш,толкова повече им вредиш.

Наблюдател
    Регистриран
    01.11.2013
    Tarty, така и ще направя.Тази есен експериментално третирах 5 семейства с тимол и ОК без ленти и ще видя какъв е резултата.Ясно ми е,че акара не може да се унищожи напълно. Целта на борбата е да го намалим до онзи праг,до който останалите акари в кошера не могат да увредят семейството.Благодаря на всички за отзивите.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Scutellator дава сайт в който съвременните проблеми на пчеларите са добре обяснени.
    Става въпрос за http://scientificbeekeeping.com/fat-bees-part-1/. Малко по-нагоре в тази тема.
    Когато го отворите, отидете малко в дясно и влезте във Varroa Management /изписано със сини букви/. Там има много интересни неща за лекарствата, които се ползват за борба против акара.
    Бях зашеметен когато гледах клиповете на Манол Вълчев Тодоров, но не от загубата на толкова много семейства, а от признанието, че семействата са третирани 7 пъти през есента, с разрешените за ползване препарати против вароатоза. И сигурно лекарствата са сменяни, на принципа - което подейства. Седем пъти? Това не е ли много? Или на чужд гръб и сто тояги са малко!
    В сайта който ви дава Scutellator, са разгледани страничните ефекти на ползваните в пчеларството пестициди, те им викат митициди - интересно е.

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    За съжаление проблемът е много по-сложен отколкото изглежда. Това е само върхът на айсберга. вече повече от 10 г. пчели масово изчезват по целия свят и то напърво място на аграрно най-развитите държави. Пчелите съществуват на земята над 150 млн. години. Те са преживели ледниковия период и не са загинали от студ, но ние хората сме на път да им видим сметката. Промените на земята, предизивквани от човешката дейност, са с такива темпове и в такива размери, че останалият животински свят не успява да се адаптира. Както казва великият мениджър Джак Уелч (за фирмите) ако вътрешните промени са по-бавни от външните, то краят е близо. Същото със страшна сила важи и за всички живи същества. Ние хората нрушаваме по всички възможни и неъзможни начини биологичното равновесие установено от стотици милиони години. Животинският свят не е в състояние да се адаптира към бързо променящите се външни условия за съществуване. За наше огромно огорчение пчелите са лакмус за невъзможността на живите организми бързо да се нагодят към огромните промени в оклната среда. Причините за изчезването на пчелите са много, а не е само една, а синергичното им негативно действие само усилва процеса и не знам дали е възможно да се спре. Научната мисъл по света не е дала отговор на проблема с изезването на пчелите. Какво да говорим за научната мисъл в областта на пчеларството у нас? Тя е занемарена и изоставена. Има много малък брой научни работници на преклонна възраст. Държавта не полага усилия за нови кадри и т.н.Въздействието предизвиквано от монкултурите, от огромното количество пестициди, които тровят под път и над път пчелите, неоникотиноидите, които карат пчелите да згубят пътя към кошера, а ГМО, които не могат да се усвояват от храносмилателния тракт на пчелите. А всевъзможните електромагниитни излъчваните на радио, теллевизии, GPS системи, мобилните телефони. Ефирът е страшно замърсен и претъпкан с електромагнитни вълни, много от които нарушават функциите на пчелите.
    Уважаеми пчелари, един реторичен въпрос: Вие готови ли сте да си хвърлите тази глезотия на цивилизацията да си носите в джоба устройство излъващо вредни лъчи както за вашето здраве, така и за здравето на пчелите, наречено GSM? Готови ли сте да се борите това да се случи в целия свят? Отговорът е ясен! Тогава ще търпим последиците от научно-техническата революция и наслаждавайки се на лукса да чакаме края на пчелите, а след тях и нашия. Съжалявам за песимизма, но и вие помислете за многобройните тревожни сигнали, които сега са при пчелите, а утре ще са и при нас. Не трябва ли нещо и ние да правим в защита както на пчелите, така и на самите нас?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Ilia Tsonev Виж публикацията
    За съжаление проблемът е много по-сложен отколкото изглежда. Това е само върхът на айсберга. вече повече от 10 г. пчели масово изчезват по целия свят и то напърво място на аграрно най-развитите държави.
    На пръв поглед е сложен, но всъщност не чак толкова. Най-ощетените държави наистина са аграрно едни от най-развитите, но не това е причината. Всъщност те са и страните с най-индустриално пчеларство. Проблемът в САЩ идва от това че всяка година 2/3 от всички пчелни семейства в страната се събират на едно място, разменят патогени помежду си и след това всеки си носи семействата обратно по родните места.

В Австралия има всичко каквото го има и в останалите развити страни - индустриално земеделие, масова употреба на неоникотиноиди, ГМО, мобилни телефони, подвижно пчеларство, МКБ, всички вируси........ всичко, освен вароа! Към момента няма регистриран случай на CCD в Австралия и скоро няма и да има!
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 77 от 149 ПърваПърва ... 2767757677787987127 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •