Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Като се прави ротация 1 пита с прясно пило нали е достатъчна да се качи веднага майката в 2ри корпус.
Изгледах внимателно филма за ЛР кошерите и следните неща ми направиха впечатление:
- пчелите пълнят медовите корпуси през ХР, която би трябвало да им пречи да качват меда през нея
- при ваденето на меда от рапица и правенето на отводките, пчеларката успешно вдигаше пълни с мед ЛР корпуси
- медът от рапица в медовите корпуси бе изцяло запечатен. Дали няма да кристализира в тях?
Здравейте колеги,
Моля за съвет относно слагането на дб магазин при ЛР кошер. ЛР кошера е миналогодишна добре развита отводка .До сега съм направил една ротация на 15.04 и майката вече е осеменила втория корпус за две седмици като по кн ига! Тъй като рапицата от една седмица започ а да цъфти мисля ще е добре да сложа магазин.Може ли да го сложа направо отгоре или между двата корпуса-плодници?Моля ако има колега ,който практикува двукорпосен лр кошер с дб магазини да даде съвет как се процедира при паша -пък и сле нея.
Поздрави!
Слагай два магазина с минус 1-2рамки отгоре.
И да не качиш рамки , пчелите пак ще се качат, просто горе е по-топло.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))