Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 73 от 127 ПърваПърва ... 2363717273747583123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 721 до 730 от общо 1262
  1. #721
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Мнения
    2,531
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    България по Конституция е "Социална държава" и като такава е задължена основните си разходи да прави за заплащане на "държавни" поръчки към частни фирми.По натам всичко е ясно.Едни "пълнят гуши" с корупция други не могат да им "докажат злоупотреби с положение" , а го отнасят глупаците дето плащат и не получават това за което им вземат парите."Демокрация" и "пазар" по "нашенски".А всичко останало са мечти-и , мечти-и...
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

  2. #722
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    Най лошото в държаватани(според мен) е,че отговорностите са силно "размити" и на практика,според закона,няма виновни.

  3. #723
    Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Мнения
    73
    Не знам докога ще се вглеждаме в яловата наредба за директни продажби. От една страна, като нормативен документ, тя е едно недоносче, от друга страна, съгласно европейската нормативна база те е едно изключение от правилата в ЕС. Вземете и прочетете най-после Регламент 852, (най-вече Приложение I) в който се дадени основните изисквания към първичното птоизводство на храни (пчеларството е първично производство). Съгласно този Регламент, а и още няколко нормативни документа, производителите на първична продукция, в т.ч. и пчеларите могат свободно и неограничено да си продават пчелните продукти директно на крайни потребители и в търговската мрежа както в страната, така и във всички страни от ЕС, но при условие, че спазват предварително определен набор от хигиенни изисквания, за да не навредят на здравето на крайните потребители. Препоръчв се, според спецификата на всекки бранш, тези хигиенни изисквания да се обособят в "наръчник" или "ръководство" за добри хигиенни практики, извести още като ДПП/ДХП или GMP. Много хора, в т.ч. пчелари, смесват изискванията на GMP за производителите и преработвателите на храни с изискванията на GMP за първичното производство и обявяват последните за много сложни и скъпи. Трябва много дебело да подчертаем, че изискванията за GMP за първичното производство, в т.ч и за пчелрството, са много опрострни и със силно намалени изисквания, спрямо изискванията за преработвателите на храни. Тук не е място за по-подробно описване на различията между двата вида GMP (ако има интерес мога да предложа подробни обяснения).
    Ако един пчелар приеме да спазва определния набор от хигиенни изисквания, той може да си продва навсякъде пчелните продукти, без да се интерсува от нардбата за директни продажби. Съгласно цитирания Регламент 852, наредбата за директни продажби е само едно изключение от стандарсните хигиенни изисквания и се отнаса САМО ЗА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА ХРАНИ ОТ ПЪРВИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО. От години вече, за съжаление, по-голямата част от пчеларите се мъчат да прекарат продукцията си през тезния процеп на това изключение, вместо да минат през широко отворената врата, наречена "Добри хигиенни практики". Уважаеми пчелари, отворете си очите и ума и не се мъчете да се проврете през изключението, а минете по царския път. От друг страна българските бюрократи се изписаха по-католици от Папата. В Регламент 852 е записано, че "Добрите хигоенни практики: не са задължителни, но всеки, който не ги спазва, трябва да може да убеди контолния орган, че хигенните му норми са достатъчно добри. Нашите управляващи, в Закона за храните и в Закона за ветеринарномедицинската дейоност са записали, че спазването на "Добрите хигиенни практики" е задължително - нещо което противоречи на практиката както в ЕС, така и в целия свят. Никъде световните стандарти не са задължителни, но всеки ги спазва, защото това му носи изгода.

  4. #724
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Цитат Първоначално публикувано от Ilia Tsonev Виж публикацията
    Трябва много дебело да подчертаем, че изискванията за GMP за първичното производство, в т.ч и за пчелрството, са много опрострни и със силно намалени изисквания, спрямо изискванията за преработвателите на храни. Тук не е място за по-подробно описване на различията между двата вида GMP (ако има интерес мога да предложа подробни обяснения).
    Определено имам интерес да се запозная подробно с GMP в часта която ни засяга. Ще бъда благодарен за разяснения по въпроса.

  5. #725
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч

  6. #726
    Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Мнения
    73
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Определено имам интерес да се запозная подробно с GMP в часта която ни засяга. Ще бъда благодарен за разяснения по въпроса.
    Първо, сред пчеларите има масово смесване на понятията качество и безопасност на меда. Много пчелари казват "пробата ми от меда е хубава и медът ми е качествен" и с това всичко за тях приключва. Само че, физикохимичният анализ може да показва много добри показатели, НО това съвсем не значи, че медът е безопасен. Общоприетият физикофимичен анализ дава информация за качествените параметри на меда, но не и за неговата безопасност. Това е основна разграничителна линия. БЕЗОПАСНОСТТА на меда и на другите пчелни продукти означава в меда да няма попаднали по един или друг начин вредни съставки - "замърсители", които могат да увредят здравето на потребителя. И вече да си дойдем на думата. ЕС е разработил цялостна система от нормативни документи - регламенти осигуряващи запазване на храните от замърсители на всички етапи на тяхното производство докато стигнат да потребителя. Почти всички регламенти започват с чл.1, който постановява, че отговорност за безопасността на храната носят "операторите на храни". В този контекст, пчеларите също са оператори на храни и те носят пълна отговорност за безопасността на пчелните продукти, които произвеждат. Темата е много обширна и трудно ще мога накратко да опиша основното, но ще се опитам. Освен регламентите на ЕС, към ООН има една комисия "Кодекс алиментариус", която е като законодател в областта на безопасността на храните за целия свят. Тази комисия е дефинирала основните хигиенни и производствени изисквания към операторите на храни. Тези изисквания са по-общи и са валидни за всички производители на храни. На тази база, на основата на теорията за управление на качеството и на реламентите на ЕС всеки бранш, съобразно спецификата на извършваните дейности, си разработва свои добри производствени и хигиенни практики ДПП/ДХП. ДХП за пчеларството представляват набор от хигиенни правила за всеки етап от дейността пчеларство, започвайки от избора на място за пчелин - да е отдалечено от промишлени замътсители, като се мине през хигиена при работа на пчелина, ваденето на мед, центрофугирането на мед, хигиена в помещението за вдене на мед, транспорт на мед, съхранение и разфасоване на мед, лечение на пчелите, подхранване на пчелите и т.н. На всеки от етапите е направен анализ на възможните замърсители и са набелязани действията на пчеларя, за да избегне замърсяване или за свеждане на замърсяването до минимум. Последния случай е борбата с нозематозата - в меда попадат вредни съставки, маакар те да са минимално количества. Затова пчеларят трябва да спазва карентния срок на продукта, преди да сложи магазините. Много пчелари смятат, че има скъпи и трудни за изпълнение изисквания - помешения с фаянсови плочки теркот на пода. Това не е вярно. Изискванията към помещенията са твърде скромни и са по силите на пчеларите - подът трябва да може да се забърсва с мокър парцал - достаъчно е да е циментов пода. Стените не искат плочки, а боя за влажни помещения - има я на пазара и е малко по-скъпа от латекса. И това е всичко. Центрофугата трябва да е от инокс. Това са най-скъпите неща. За да носи отговорността си за безопасността на меда, за най-големите опасности от замърсяването му, съгласно регламент 852, той трябва да прави записи - в готови за целта "контролни карти". Най-големите опасности за меда са лекарствата и продуктите за подхранване - в зависимост от състава им, в тях може да има вредни за хората съставки. Изискванията към първичното производство каквото е и пчеларството, са значително по-ниски от тези за преработвателните предприятия на храни. За да усвоята изискванията на добрите хигиенни практики, пчеларит е достатъчно да минат еднодневно обучение. Това е накратко. За повече подробности, имам редица публикации на тази тема, публикувани в Пчеларски вестник през предходните години.

  7. #727
    Наблюдател
    Регистриран
    19.04.2014
    Мнения
    26
    Здравейте колеги! Призовавам ви да се подпишете под Петицията за забрана на износа на дървен материал ! Да запазим Българската гора за поколенията!
    http://www.peticiq.com/109155

    Ако администраторът прецени ,да премести поста ми.Просто не успях да създам нова тема.

  8. #728
    Потребител
    Регистриран
    09.12.2011
    Мнения
    72
    Умният човек се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите

  9. #729
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Мнения
    972
    Пчеларски район
    Странджа
    "българските пчелари направиха прочит на предизвикателствата в контекст на ситуацията в България. Те наблегнаха на необходимостта от запазване на местната пчела"...
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

  10. #730
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Мнения
    2,300
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    "българските пчелари направиха прочит на предизвикателствата в контекст на ситуацията в България. Те наблегнаха на необходимостта от запазване на местната пчела"...

    Щях да попитам ОТ КОГО?, но взех че прочетох имената на участниците и получих отговор - "ОТ ТЯХ СИ". Ха ха ха
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

 

 
Страница 73 от 127 ПърваПърва ... 2363717273747583123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •