С европейския гнилец семейството може само да се справи. Всичко което съм прочел през последните години ми говори, че ако всичко е наред със семейството, то само може да се справи с гнилеца. Използването на антибиотици е грешно защото , ако ти се наложи да се бориш с АГ, то много вероятно нито едно лекарство няма да действа. АГ и ЕГ развиват много лесно резистентност и ние сами си вкарваме автогол като лекуваме ЕГ с антибиотици.
Говоря за двете заедно защото лекуваме едно, а по-страшното получава резистентност. Ако утре пламне страната с АГ, то тогава какво ще правим. Дай боже да не се случва, но ако се случи и да имаме разрешение да използваме тези препарати, то те няма да имат толкова голям ефект, защото бай Иван решил профилактично да ръси, че да се намира на работа.
Иначе Tylosin(Tylosin tartrate) е другия антибиотик, но има информация, че не е добър за ЕГ.(непотвърдена) Дори и цената му давам, че да не кажете нещо.
При семейства болни от ЕГ и третирани с OTC(окситетрациклин) е 5 пъти по-вероятно да ги повтори следващата година, отколкото такива третирани с био метода(гол рой).
За мен отговора е ясен, но искам да обясня защо съм взел това решение. Не съм против просто за да бъда против, а защото антибиотиците не са решението на всеки проблем. (Точно както е и препаратите против акара)
Хайде сега някой да ми обясни след като е 5 пъти по-вероятно, защо да използвам антибиотика?!?! Защо да рискувам да заразя и здравите семейства?!?! Защо да рискувам да направя антибиотика неефективен и когато наистина ми потрябва, то да седя и да гледам как се топят семействата ми.
Budge - Journal of Invertebrate Pathology 105 (2010).pdf
(страница 166)