Абсолютно солидарен съм с мненията на колегите преди мен. Единствено за Песторина и домашната гарга не мога да кажа нищо, там съм с нулев практически опит.
Не отричам и не превъзнасям никоя порода, основните съм ги проучвал внимателно, знам им меда и жилото и знам че всяка си има своето запазено място.
Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
А тъй! За гените разбрах - тефтер и яснота к'во търсим. За твоята линия кои са важните качества? При нас зайките са доживявали до 18-24 месеца макс. Ти как практикуваш?
За устойчивостта разчитам, че е нормално за всяка селекция.
За бързината - точно имах предвид от "селските" 5 месеца, да сляза на 4 което е средата спрямо 3-те на бройлерите. Малко просто средно аритметично ама... новобранска работа . Като каза рандеман, е тва щеше да ми е следващия въпрос. Има ли някаква таблица с рандеманите по възраст и порода? Ако няма, вероятно има лични наблюдения .
Моите женски трябва да са с добри майчини качества, спокоен нрав и както казах - 8 зайчета от зайчило стигнали до реализация. Мисля че повече от 2 години не съм задържал или 8 озайчвания. Няколко пъти съм теглил охранена зайка, без да е тлъста, над 1 година, преди клане - около или малко над 7 кг. Най-много съм виждал да ражда 13 бр. /възможно е да са били повече/, двете ги изхвърли сама и другите си ги отгледа. Първото раждане не го броя, имал съм поне 5-6 случая да се провали и на втория шанс всичко е ОК. В момента също имам такава зайка. Мъжките ги подменям на година, година и половина. За бързината на угояването, башка другите фактори, голямо значение има и колко зайчета отглежда майката. Едно е да са 4, друго е да са 6 и съвсем друго е да са 10. Така че някой като ти каже колко бързо му растат зайците, първо го питаш колко зайчета са били при майката и второ как ги храни. Едно е със смески, друго е с люцерна, жито, царевица, трето и четвърто е с върба и топола. При 8 зайчета при мен, като направят 4 месеца и вече мога да заколя някое. Около 4 месеца и половина вече женските са перфектни за клане. Мъжките им трябва още 10ина дена. Лятото - още седмица. Бройлера при равни условия до 3-4 месеца ще има по-добър рандеман - натрупва месо, леки кости, тънка кожа, малки уши, после почва да тлъстей. Великанът пък - здрави и тежки кости, дебела кожа, огромни и тежки уши - ще направи рандеман за клане на 7-8 месец, ама с него ще нахраниш двойна или тройна компания. Всичко зависи от целите и възможностите. Пазара както казах си го създаваш, така че каквото искат хората и на каквото ги научиш. За Великден и Гергьовден със сигурност ще искат по-голямо... Бягай надалеч обаче от чистопородното развъждане /М и Ж от една порода/, освен ако няма да ги гледаш за разплодници и за изложби. М и Ж, щом си мераклия, нека да са породисти, но от различни породи - бягаш от инбридинга а пък първото поколение наследява ценните качества на родителите. Селските са ти базата, на тях може да разчиташ винаги. С чиста съвест сега си вземи един М пеперуда, като им посвикнеш и ако искаш по-нататък и една-две Ж калифорния или новозеланд /макар че белия великан е участвал и при трите породи, но той и сега се води за отлична бащина/ и за 2-3 години ще си избистриш технологията.