Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Добре дошли в Българският форум за пчелари.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 16 от общо 16
  1. #11
    В eBay ги има много и всякакви. Аз обикновенно от там пазарувам.

  2. #12
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    А от къде го поръча?
    http://www.aliexpress.com/snapshot/6072962922.html

  3. #13
    Хубаво е човек да знае, че по света има различни видове рефрактометри в зависимост от това какво ще се измерва. Няма универсален рефрактометър със скала от 0 до 100%. Нивото на захарност например е различно при меда и при виното, в резултат на което за измерването му се използват два различни вида рефрактометри. Също така има и различни видове скали (стандарти), които могат да ви въведат в заблуждение (Brix, Baume и т.н.). Тоест търсете си уред с подходящата скала. Също така много внимавайте дали искате да измервате ЗАХАРНОСТ или СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЛАГА. Това са две различни скали - едната е 80-90%, а другата - 15-20%.

    Накратко ако се хвърлите през глава да купувате първия ви попаднал евтин уред с име РЕФРАКТОМЕТЪР, има голяма вероятност да сбъркате. Аз така направих и сега имам няколко вида рефрактометри с различни скали по различни стандарти. Добре че и вино си правя от време на време, така че два от закупените уреди влязоха в употреба.

    За да не сбъркате, изрично трябва да проверите дали избраният от вас рефрактометър става за мед. Например ако сте в eBay, трябва да направите търсене с думичките: honey bee refractometer
    http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...rt=nc&LH_BIN=1

    Дори и когато сте намерили верния уред, който да става за измерване на мед, тогава пак трябва да проверите с какви скали е окомплектован. Най-удобно за българите е да наблюдаваме захарността в проценти. Убедете се, че тази скала присъствува в уреда. И пак внимавайте - ако е влажност - скалата трябва да е между 10 и 25%, а ако е захарност - скалата трябва да е 60-90%.

    Ха-ха - и последна препоръка - не избирайте най-евтиния уред, защото обикновенно в него или в доставчика има нещо гнило. Изберете си от златната среда.

  4. #14
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    1,508
    Също така трябва да се намери информация за това , показанията на рефрактометъра , точно на колко процента захарност отговарят и да се изчисляват допълнително.
    Аз имам за измерване на захарност при вината и там при 10% показани на рефрактометъра - таблицата показва 2% захарност. Има го във форума - ракията.com
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

  5. #15
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мнения
    2,799
    Цитат Първоначално публикувано от Николай Христов-nikberk Виж публикацията
    Моята скала е подобна на тази:Прикачен файл 1197
    Нямам нула.Какво трябва да отчете като сложа дестилираната вода?
    И моята скала е такава. Може ли някой да каже какво означават показанията от най-лявата скала?

  6. #16
    Лявата скала е скала на Baume: http://en.wikipedia.org/wiki/Baum%C3%A9_scale

    Това е просто някаква друга измерителна единица, с която в България не сме свикнали. Измерва плътноста (гъстотата) на флуидите, като десетилираната вода има 0 градуса по Baume.

 

 
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •