Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 55
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Май тука намекват за ефекта от стреса.http://www.farmer-bg.com/7544-FAKTOR...ARHU-MEDOSBORA
    Да, тук нищо обаче не пише за стрес, нали , а за ефект и то положителен.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Всеки чете и разбира евангелието ,както може.Аз моите ги стресирам ,не им пея песнички за лека нощ ,както се изрази наш колега.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    Да правят се ротации и ако работиш сам и то около 100 бр. е равно на .......плюс дископатия.Благодаря, аз 17 год. вече се занимавам пробвах какво ли не , и спрямо района и пашата и това само събота и неделя е равно на ДАДАН БЛАТ- добива при стационар е равен и клони към дб.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Правенето на ротации на плодниковите корпуси вероятно помага за засилване на семействата през пролетното развитие. А когато започне главната паша и поставя медовите корпуси, правенето на ротации е немислимо, поне за мен. След приключване на пчеларската година в началото на август, отстранявам медовите корпуси, правя основен преглед на семействата и оставам неприятно изненадан, като видя състоянието на питите в най-долния плодников корпус - празни и изгризани отдолу пити!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И при мен се получи нещо подобно, но е поради моя грешка. Корпусната технология е по сложна и няма да стане от първата година. Тази година ще се отстраня грешките от миналата и ще видя какво ще стане.

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Правенето на ротации на плодниковите корпуси вероятно помага за засилване на семействата през пролетното развитие. А когато започне главната паша и поставя медовите корпуси, правенето на ротации е немислимо, поне за мен. След приключване на пчеларската година в началото на август, отстранявам медовите корпуси, правя основен преглед на семействата и оставам неприятно изненадан, като видя състоянието на питите в най-долния плодников корпус - празни и изгризани отдолу пити!
    Кой е изгризал питите?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от bari Виж публикацията
    Кой е изгризал питите?
    Пчелите ги изгризват. Майката като се качи в 3тия корпус и първия става непотребен и ако е преразширен кошера там няма пчели а го ползват за восък. Поне това е моето обяснение.

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Благодаря за отговора!Явно че,ако се ползва ХР майката няма да се качи до 3-ти корпус!Имам 5бр. на рутова рамка които зимуват на един корпус и занапред ще набирам опит!До сега с ДБ не съм ползвал ХР но ще я приложа и с двете системи!Зная че,я наричат "усмирителна риза за пчелите" но и удобство за пчеларя!

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Проблем с Х.Р. е ,че при слаба паша въобще не се качват в 3-ти корпус. Натискат майката с мед във втори.Тези без решетка накрая на лятото се оказват с малко мед в трети и доста повече пчели от тези които не са се качвали в трети заради решетката.Направи си ескперимент.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Тази година минавам на друга система, 2 корпуса с 2 магазина по 9 рамки без ханеманова. Така ще сведа ротациите до 3 броя и ще намаля тежестта на медовите копруси. Цял корпус пълен с мед е много тежък, докато този с мед и пило е поносимо, също и магазин с 9 рами е нормален за вдигане. Понеже работя самичък и гледам да ме е малко по леко.

Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •