Всеки чете и разбира евангелието ,както може.Аз моите ги стресирам ,не им пея песнички за лека нощ ,както се изрази наш колега.
Да правят се ротации и ако работиш сам и то около 100 бр. е равно на .......плюс дископатия.Благодаря, аз 17 год. вече се занимавам пробвах какво ли не , и спрямо района и пашата и това само събота и неделя е равно на ДАДАН БЛАТ- добива при стационар е равен и клони към дб.
Правенето на ротации на плодниковите корпуси вероятно помага за засилване на семействата през пролетното развитие. А когато започне главната паша и поставя медовите корпуси, правенето на ротации е немислимо, поне за мен. След приключване на пчеларската година в началото на август, отстранявам медовите корпуси, правя основен преглед на семействата и оставам неприятно изненадан, като видя състоянието на питите в най-долния плодников корпус - празни и изгризани отдолу пити!
И при мен се получи нещо подобно, но е поради моя грешка. Корпусната технология е по сложна и няма да стане от първата година. Тази година ще се отстраня грешките от миналата и ще видя какво ще стане.
Благодаря за отговора!Явно че,ако се ползва ХР майката няма да се качи до 3-ти корпус!Имам 5бр. на рутова рамка които зимуват на един корпус и занапред ще набирам опит!До сега с ДБ не съм ползвал ХР но ще я приложа и с двете системи!Зная че,я наричат "усмирителна риза за пчелите" но и удобство за пчеларя!
Проблем с Х.Р. е ,че при слаба паша въобще не се качват в 3-ти корпус. Натискат майката с мед във втори.Тези без решетка накрая на лятото се оказват с малко мед в трети и доста повече пчели от тези които не са се качвали в трети заради решетката.Направи си ескперимент.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Тази година минавам на друга система, 2 корпуса с 2 магазина по 9 рамки без ханеманова. Така ще сведа ротациите до 3 броя и ще намаля тежестта на медовите копруси. Цял корпус пълен с мед е много тежък, докато този с мед и пило е поносимо, също и магазин с 9 рами е нормален за вдигане. Понеже работя самичък и гледам да ме е малко по леко.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))