Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 55

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Един ЛР корпус е достатъчен по площ за плодник, само ако пчелите не правят меден венец в него. В повечето случаи, пчелите внасят известно количество мед в него и това го прави недостатъчен за плодник. Два ЛР корпуса пък са много за плодник. Тогава майката снася предимно във горния корпус. В това отношение, плодникът на ДБ е оптимален като обем. При мен, добивите на ДБ са по-високи от добивите на ЛР.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Един ЛР корпус е достатъчен по площ за плодник, само ако пчелите не правят меден венец в него. В повечето случаи, пчелите внасят известно количество мед в него и това го прави недостатъчен за плодник. Два ЛР корпуса пък са много за плодник. Тогава майката снася предимно във горния корпус. В това отношение, плодникът на ДБ е оптимален като обем. При мен, добивите на ДБ са по-високи от добивите на ЛР.
    Точно за това се правят ротации на корпусите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    Да правят се ротации и ако работиш сам и то около 100 бр. е равно на .......плюс дископатия.Благодаря, аз 17 год. вече се занимавам пробвах какво ли не , и спрямо района и пашата и това само събота и неделя е равно на ДАДАН БЛАТ- добива при стационар е равен и клони към дб.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Правенето на ротации на плодниковите корпуси вероятно помага за засилване на семействата през пролетното развитие. А когато започне главната паша и поставя медовите корпуси, правенето на ротации е немислимо, поне за мен. След приключване на пчеларската година в началото на август, отстранявам медовите корпуси, правя основен преглед на семействата и оставам неприятно изненадан, като видя състоянието на питите в най-долния плодников корпус - празни и изгризани отдолу пити!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И при мен се получи нещо подобно, но е поради моя грешка. Корпусната технология е по сложна и няма да стане от първата година. Тази година ще се отстраня грешките от миналата и ще видя какво ще стане.

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Правенето на ротации на плодниковите корпуси вероятно помага за засилване на семействата през пролетното развитие. А когато започне главната паша и поставя медовите корпуси, правенето на ротации е немислимо, поне за мен. След приключване на пчеларската година в началото на август, отстранявам медовите корпуси, правя основен преглед на семействата и оставам неприятно изненадан, като видя състоянието на питите в най-долния плодников корпус - празни и изгризани отдолу пити!
    Кой е изгризал питите?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от bari Виж публикацията
    Кой е изгризал питите?
    Пчелите ги изгризват. Майката като се качи в 3тия корпус и първия става непотребен и ако е преразширен кошера там няма пчели а го ползват за восък. Поне това е моето обяснение.

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Благодаря за отговора!Явно че,ако се ползва ХР майката няма да се качи до 3-ти корпус!Имам 5бр. на рутова рамка които зимуват на един корпус и занапред ще набирам опит!До сега с ДБ не съм ползвал ХР но ще я приложа и с двете системи!Зная че,я наричат "усмирителна риза за пчелите" но и удобство за пчеларя!

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Колега ако си продавах меда на едро, щях да работя само с корпуси или щях да мина на фарар. Но понеже гоня качество съм решил да изпозлвам този метод, при който не ми трябва ХР и майката не снася по тези пити!

Наблюдател
    Регистриран
    20.04.2016
    Пчеларски район
    gr.Sliven
    Таз година пробвам 1 корпус за плодник отгоре хр и медови корпус на входа с прашецо оловител.засега добре се даржът.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •