Това сигурно съм го пропуснал или не съм го разбрал ,защото нямам отвори по магазините и не ползвам ХР.Не се сърди сигурно повтарям някои теми ,но ми е кеф да си "бъбрим".
здравейте колеги все пак някой работи ли един корпус лр за плодник и въопще възможно ли е даже гледах Сърбите коментират фарар с един магазин за плодник от май до август не отслабват ли много сем по този начин
Много хора работят така, но нека те да обяснят. Но това са много врътки, много работа, много знания. Правене на отводки, разтоварване на семействата, демариране.
Аз съм го правил, развивам до средата на май семействата на два корпуса, после вдигам запечатаното пило над ХР и оставям семейството на един ЛР корпус за плодник до 10 ти август. Корпуса със ЗП става магазин, като върху него се налага още един корпус или ДБ магазин да се слага. След това ги връщам на два корпуса за плодник.
Имаше едно момче, на Котларски познат, изнесе лектория - безроево пчеларство. Оставяше семействата на един фараров корпус за плодник и твърдеше , че няма роене. До колкото четох, тази тема - Безроево пчеларство е обявена като лекция в събота на Плевен от 12 часа.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
нека ако има възможност някои от колегите да е запише тази лекция и да е качи в ютуб аз съм от Смолянско и Плевен ми е доста далеч
Според мен стряскат се и започват да го пълнят по бързо,ами ако е един и го извъртиш тогава не е ли стрес?
Аз на най силните семейства го правя по този начин,както е описал колегата ch.atanacov,като обирам полуготовите от тях и събирам в магазини и ги слагам на по слабите втори горен така за ваденето се изравняват!
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Май тука намекват за ефекта от стреса.http://www.farmer-bg.com/7544-FAKTOR...ARHU-MEDOSBORA
Един ЛР корпус е достатъчен по площ за плодник, само ако пчелите не правят меден венец в него. В повечето случаи, пчелите внасят известно количество мед в него и това го прави недостатъчен за плодник. Два ЛР корпуса пък са много за плодник. Тогава майката снася предимно във горния корпус. В това отношение, плодникът на ДБ е оптимален като обем. При мен, добивите на ДБ са по-високи от добивите на ЛР.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))