Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 55
    Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Също така, когато поставиш празен магазин под пълния, това е стрес за пчелите, оголваш им медовата шапка.
    Това е точната дума "стрес" при което на пчелите временно им се разстройва работата може ефекта след това да е добър но само ако пашата е продължителна, а не няколко дни.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Това сигурно съм го пропуснал или не съм го разбрал ,защото нямам отвори по магазините и не ползвам ХР.Не се сърди сигурно повтарям някои теми ,но ми е кеф да си "бъбрим".

Наблюдател
    Регистриран
    10.07.2011
    здравейте колеги все пак някой работи ли един корпус лр за плодник и въопще възможно ли е даже гледах Сърбите коментират фарар с един магазин за плодник от май до август не отслабват ли много сем по този начин

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Много хора работят така, но нека те да обяснят. Но това са много врътки, много работа, много знания. Правене на отводки, разтоварване на семействата, демариране.
    Аз съм го правил, развивам до средата на май семействата на два корпуса, после вдигам запечатаното пило над ХР и оставям семейството на един ЛР корпус за плодник до 10 ти август. Корпуса със ЗП става магазин, като върху него се налага още един корпус или ДБ магазин да се слага. След това ги връщам на два корпуса за плодник.
    Имаше едно момче, на Котларски познат, изнесе лектория - безроево пчеларство. Оставяше семействата на един фараров корпус за плодник и твърдеше , че няма роене. До колкото четох, тази тема - Безроево пчеларство е обявена като лекция в събота на Плевен от 12 часа.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    10.07.2011
    нека ако има възможност някои от колегите да е запише тази лекция и да е качи в ютуб аз съм от Смолянско и Плевен ми е доста далеч

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Това е точната дума "стрес" при което на пчелите временно им се разстройва работата може ефекта след това да е добър но само ако пашата е продължителна, а не няколко дни.
    Според мен стряскат се и започват да го пълнят по бързо,ами ако е един и го извъртиш тогава не е ли стрес?
    Аз на най силните семейства го правя по този начин,както е описал колегата ch.atanacov,като обирам полуготовите от тях и събирам в магазини и ги слагам на по слабите втори горен така за ваденето се изравняват!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от icofly Виж публикацията
    Според мен стряскат се и започват да го пълнят по бързо,ами ако е един и го извъртиш тогава не е ли стрес?
    Аз на най силните семейства го правя по този начин,както е описал колегата ch.atanacov,като обирам полуготовите от тях и събирам в магазини и ги слагам на по слабите втори горен така за ваденето се изравняват!
    Май тука намекват за ефекта от стреса.http://www.farmer-bg.com/7544-FAKTOR...ARHU-MEDOSBORA

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Един ЛР корпус е достатъчен по площ за плодник, само ако пчелите не правят меден венец в него. В повечето случаи, пчелите внасят известно количество мед в него и това го прави недостатъчен за плодник. Два ЛР корпуса пък са много за плодник. Тогава майката снася предимно във горния корпус. В това отношение, плодникът на ДБ е оптимален като обем. При мен, добивите на ДБ са по-високи от добивите на ЛР.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Един ЛР корпус е достатъчен по площ за плодник, само ако пчелите не правят меден венец в него. В повечето случаи, пчелите внасят известно количество мед в него и това го прави недостатъчен за плодник. Два ЛР корпуса пък са много за плодник. Тогава майката снася предимно във горния корпус. В това отношение, плодникът на ДБ е оптимален като обем. При мен, добивите на ДБ са по-високи от добивите на ЛР.
    Точно за това се правят ротации на корпусите.

Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •