Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 39 от 100 ПърваПърва ... 2937383940414989 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 381 до 390 от общо 991
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не знам дали обикновен варел е подходящ. Дъното трябва да е леко конусовидно от периферията към центъра, за да се изтича всичкия мед през отворите в най-долната част.

Ако конуса е надолу, отвора трябва да е в центъра на дъното. Ако конуса е нагоре, тогава може да има 2 или 3 отвора по периферията, с цел едновременно пълнене на повече от една тенекии. По принцип при центрофугиране на меда най-бавната операция е източването и филтрирането през цедка. И за да не се бави центрофугирането, добре е това изтичане/филтриране да става в повече от една тенекии.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Проблема с бавното източване и филтриране се решава много лесно. Използването на матуратор с голяма цедка и филтър(чорап) позволява докато се напълни кофата от центруфугата то меда в цедката да се прецеди и през цедката и през филтъра. Има и още една особеност, която не е за пренебрегване. Прецедения мед обикновено е с по-ситна кристализация.

Наблюдател
    Регистриран
    30.07.2014
    Пчеларски район
    Плевен
    Така, както го писах "варел" е грубо казано. Всъщност е цилиндър с диаметър 600 мм и височина 1000 мм, който ще бъде доработен с конусно дъно, капак и т.н. . Въпросът е кошницата за колко магазинни ДБ рамки може да бъде и ако някой може да я изработи.Материалът да е хромникел.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от viktoroti Виж публикацията
    Така, както го писах "варел" е грубо казано. Всъщност е цилиндър с диаметър 600 мм и височина 1000 мм, който ще бъде доработен с конусно дъно, капак и т.н. . Въпросът е кошницата за колко магазинни ДБ рамки може да бъде и ако някой може да я изработи.Материалът да е хромникел.
    Диаметър 600мм ми се струва прекалено малък, като гледам в каталога, който ти поствам по-долу, започват от 720мм и стигат до 1200мм.

http://lysonbg.com

Наблюдател
    Регистриран
    30.07.2014
    Пчеларски район
    Плевен
    След като хордиалните центрофуги,които са около 500 мм , ги преправят на радиални при диаметър 600 мм трябва да стане, въпросът е за колко рамки(някъде четох че става за 16 магазинни ДБ но не съм сигурен) и евентуално майстор,който да изработи само кошницата.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Проблема с бавното източване и филтриране се решава много лесно. Използването на матуратор с голяма цедка и филтър(чорап) позволява докато се напълни кофата от центруфугата то меда в цедката да се прецеди и през цедката и през филтъра. Има и още една особеност, която не е за пренебрегване. Прецедения мед обикновено е с по-ситна кристализация.
    Аз използвам матуратори, в които меда престоява 7-8 часа (една нощ) и чак тогава го разливам в тенекиите. В матураторите директно изсипвам меда с всичките му мръсотии и боклуци. Не слагам цедки или дори да ги сложа, то те са с много едри отвори, колкото да се задържат едрите парчета от натрошените пити, но меда да си тече бързо. На другата сутрин всички боклуци са изплували на повърхноста на матуратора, а от кранчето на дъното (долно или странично) пълня тенекиите с перфектно чист и избистрен мед. Това е за меда, получен в резултат на центрофугиране.

Медът, получен от восъчните разпечатки, и преминал през восъчната преса, го наливам в отделен матуратор. Този мед е мътен и никога не се избистря. И естествено кристализира по-бързо, защото в него има хиляди микроцентрове за кристализация. Такъв мед го наливам в отделни тенекии, и не го продавам на дребно, защото няма търговски вид. Изкупвачите обаче го изкупуват безпроблемно по същата цена като на другия по-чист мед.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И една допълнителна информация за този, който не знае. За да се разлива меда в буркани и да се продава на дребно е необходима още една операция - ФИННО ФИЛТРИРАНЕ НА МЕДА. Използват се филтри с размер на отвора доколкото си спомням 80 микрона (това трябва да се провери). Такъв филтър позволява полените да преминават през него, но спира всички останали по-едри частици, които всъщност се явяват микроцентрове за кристализация.

Ако меда се филтрира по тази технология, издържа без да се взахари по няколко години. В същото време всичките му качества са налице, защото не е подлаган на химическа или температурна обработка. Машини за такова филтриране се продават и не са кой-знае колко скъпи. Всеки по-едър пчелар с няколкостотин кошера мисля че може да си позволи закупуването на филтрираща машина, защото една такава машина отваря широко вратите за прдажба на мед на дребно в магазинната мрежа и във веригите.

По-дребните пчелари могат да се обединят на групички и също да си закупят филтрираща машина. Втората машина е дозатор за пълнене на буркани и масичката към него. Също не е кой знае колко скъпа машина, но притежаването на тези две машини дава шанс за продажби на дребно в големи количества и на много по-добра цена.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Моя мед го вадя само от магазинни пити.Не кристализира повече от осем месеца(билков е).Манов мед имам от 2 години,който започна сега да кристализира.Не ползвам филтри,само една стандартна цедка.Когато меда е от пити само за мед,в него няма боклуци които да се явят зародиши за кристализация.За филтрацията съм напълно съгласен,но има обаче и нещо друго - един познат получи армаган от баща ми един буркан манов мед и след няколко месеца разбирам от друг мой приятел,който се познава с него,че разправял наляво и надясно,че правя меда си от захар,защото не бил кристализирал.Въпросния "познавач" разчита меда да се захароса,иначе пиши го пълно менте,независимо от аромата и вкусовите качества.Та за да обобщя - болшинството българи имат много ниска култура по отношение на храненето и за съжаление още по-ниска по отношение на меда.Съвета ми е - познайте клиентите си,за да знаете какво да им предложите,в противен случай,финното филтриране може да е нож с две остриета.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Колеги, предстой ми закупуване на по-голяма центрофуга за това се интересувам от това дали някой е ползвал или ползва сръбска центрофуга на фирма "Techtron" DOO? Евентуално какво му е мнението за продуктите на тази фирма и в частност за центрофугите им. Същите се предлагат от пчеларски център Русе. Спрял съм се на тази 20 рамкова центрофуга http://beesmarket.com/index.php?rout...product_id=381
    Keep Walking...

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Бях се спрял на същия модел.Ходих гледах я, но не ми хареса коша,нещо играеше и се отказах.Доста гледах и други и накрая се спрях на 12 магазинни радиално или 3 плодникови хордиално на CIVAN(турски) комбинирано с мотор и ръчно въртене.Има ги в Стара Загора,пчеларски център южен.Цената е 960 лв.Нямам снимки в момента и не съм я пробвал още как работи.

Страница 39 от 100 ПърваПърва ... 2937383940414989 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •