За сега от 166 семейства намаляха с 8 като от малкия пчелин в полето за сега всички са налични въпреки упоритоста на мишките. На другия в двора по равно за ДБ и МК. Два от ДБ дадоха фиря още преди коледа единия явно е останал без майка или е почнала да снася само търтейяета. А другия го ограбиха осите под една круша, под тази круша за втори път ми ограбват осите кошар та почвам да си мисля че като падат круши и гният привличат осите и после се прехврърлят на близък кошер. Другите два ДБ са напуснали кошера предполагам акар третирал съм с ОК с напушване. От МК 4 помощни семейства на по 3-4 рамки върху основните, но това си бяха експерименти предимно от глад. Имам един корпус с 3 с семейства върху основното едното дало фира ама другите небяха, но бяха останли без мед аз съм си виновен понеже непредвидих начин по който да ги подхрана есента. Като млад пчелар все още се уча, но забелязвам че загиналите ми семейста при създаването им тръгнаха добре но нещо каточели от средата на Юли взе да ги спъва или просто самите майки небяха достатъчно качествени да ръководят семейството.